• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 9 °C

Antalya'da 52 kalem iş kolu ekonomik canlılık için turist bekliyor

Antalya'da 52 kalem iş kolu ekonomik canlılık için turist bekliyor
Her yıl 5 milyon turisti ağırlayan Manavgat turizmden yıllık 4,5 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA - Yaklaşık 300 bin yatak kapasiteli ve 250 beş yıldızlı otelin bulunduğu Manavgat'ta ekonominin çarklarını turizm döndürüyor. Her yıl 5 milyon turisti ağırlayan Manavgat turizmden yıllık 4,5 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor. Ancak Covid 19 salgını sonrası yurtdışından turist gelişleri durunca turizmden beslenen yaklaşık 52 iş kolu kan ağlamaya başladı.

antalyada-52-kalem-is-kolu--001.jpg
antalyada-52-kalem-is-kolu-.jpg

matso-baskani-ahmet-boztas,.jpgManavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, bölgelerinde başlıca gelir kaynağı olan sektörün turizm olduğunu belirterek “Turizmden 52 kalem iş kolunun besleniyor. Bölge otellerinde örnek verilmek gerekirse yıllık 100 milyon adet yumurta tüketiliyor” dedi.

matso-baskani-ahmet-boztas,-.JPGTURİZM YERİNDE İHRACATTIR
Turizm olmayınca Manavgat ekonomisinin çökeceğini belirten Boztaş, turizmin yerinde ihracat yapan Türkiye’nin en önemli gelir kaynağını oluşturduğunu belirterek “Turist çarşıda bir kilo muz alıp parasını ödeyip yerse, o muzu belgesiz, evraksız, gümrük gibi sakıntılar olmadan kayıtsız yerinde ihraç etmiş sayılırız. Böyle bir imkan hangi sektörde var. Mal ve hizmeti yerinde üretip, ihraç ederek büyük ülkeye büyük bir kazanç sağlıyoruz” şeklinde konuştu.


matso-baskani-ahmet-boztas,-003.JPG
“NE VARSA MANAVGAT’TA VAR”

Boztaş, bölgede turizm tesislerinde yıllık tüketim hakkında şu bilgileri verdi:: "Bölgemizde ki otellerde yıllık 12 milyon kilo beyaz et, 8 milyon kilo domates, 1 milyon kilo zeytin. 15 milyon litre süt, yoğurt, 5 milyon kilogram peynir. 5 milyon kilogram sıvı yağ. 16 milyon kilogram kavun ve karpuz. 5 milyon kilogram salatalık, 7 milyon kilogram un ve 5 milyon kilogram balık çeşidi tüketiliyor. Çiftçimizin ürettiği tarım ve narenciye ve örtüaltı sera ürünleri otellerin mutfaklarında işlenerek turistlere ikram ediliyor. 52 kalem iş kolu turizmden besleniyor. Turist gelirse bu çark döner. MATSO olarak bunun için ne varsa Manavgat'ta var diyoruz."

manavgat-esnaf-turist.jpg
manavgat-esnaf-turist-001.jpg2020 TURİZM SEZONU KABUS GİBİ

Antalya'da turizm sektöründen beslenen 52 kalem iş kolu turist olmayınca zor günler geçiriyor. Her yıl 16 milyon yerli ve yabancı turistin tatil yaptığı Antalya'da Çin'in Wuhan şehrimde 15 Aralık'ta görülen yeni tip Korona Virüsü (Covid 19)'un Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)'nün dünyada pandemi ilan etmesiyle 2020 turizm sezonu kabus dolu günler yaşamaya başladı.
Türkiye'de başta İran olmak üzere ardından başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden turist gelişi yasaklanınca turizm kentinde tatil yapan Avrupalı turistlerde en son 20 Mart tarihinde turistlerin terkettiği oteller 4-5 aydır turist bekliyor.

manavgat-esnaf-turist-003.jpgALMANYA’NIN 31 AĞUSTOS KARARI
Manavgat bazında 120 bin Antalya genelinde toplamda 280 bin turizm çalışanı sezonda oteller açılır beklentisi içindeyken Almanya'nın Covid 19 korunma tedbirleri kapsamında Türkiye'ye seyahat tarihi olarak 31 Ağustos'u göstermesi turizmden beslenen 52 kalem iş kolu hayal kırıklığı yaşadı.

PAZARCI, SİMİTÇİ, BOYACI TURİST BEKLİYOR
manavgat-esnaf-turist-002.jpgManavgat'ta turist yokluğundan zor günler geçirdiğini söyleyen Hatice Gül, 17 yıl ilçede turistik pazarlarda turistlere evinin bahçesinde yetiştirdiği biberiyeleri ipe dizerek kuruttuktan turistlere satarak geçimini sağladığını söyledi.
Gül, ''Geçmiş yıllarda turizm sezonunda çok krizler oldu. Fakat bir şekilde atlatıldı. Bu virüsle İlk defa 5 aydır işsiz kaldım. Turistlerin boyunlarına aksesuar için taktığı biberiyeyi 1 ile 2 Avro'dan satarak ailemi geçindiriyordum. Turist olmazsa Manavgat'ta herkesin işi zor. Şu anda herkesin ekonomisi çok kötü '' dedi.


10 yıldır Antalya'da turistik pazarlarda turistlerin ayakkabısını boyayarak geçimini sapladığını belirten Ahmet Tunç, ''Alman turistler genelde ayak sağlığına özel önem verdikleri için kaliteli deri ayakkabı giyiyorlar. Otel dışına çıktıklarında da ayakkabılarını boyatıyorlar. Boyama ücreti olarak 2 Avro veriyorlar. Ayrıca 1 ile 5 Avro arası bahşiş verende oluyor. Turist olmayınca 5 aydır sinek avlıyoruz. Turist gelmezse Antalya'da herkesin işi zor” şeklinde konuştu.


Simitçi İslam Tamer, bu sene turizmden gelir sağlayan herkesin işinin çok zor olduğunu söyledi. Çıtır ve gevrek simidi Ruslara ve Almanlara sevdirdiğini anlatan Tamer, ''Turist gelmeyince işlerimiz 5 aydır yarı yarıya düştü. Manavgat'ta turist olmayınca hayat duruyor. Eğer Alman turistler 31 Ağustos sonrası gelirse 2020 turizm sezonu b

Bu haber toplam 1605 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.