• BIST 9132.19
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 15 °C

Antalya ve İstanbul TÜYAP Kitap fuarlarının ardından

Erdem Yücel

Yazar olarak okuyucuyla sohbet etmek, onların görüşlerini öğrenmek gerçekten güzel bir duygudur. Bazılarının yazar nasıl olunur sözleriyle fuarlarda bir kez daha karşılaştım. Onlara yazar olabilmek için çevreyi, insanları, yaşanan olayları çok iyi gözlemlemenin yanı sıra yeteneklerinin, belirli eğitim ve kültürle pekiştirilmesinin yerinde olacağını söylemekle yetindim.

İki aya yakın süredir; önce Antalya, sonra da İstanbul’da TÜYAP’daki kitap fuarlarına katıldım.  Kitaplarımı imzaladım, söyleşiler yaptım İBB’nin televizyonunda Pelin Batu’nun konuğu oldum.  Okuyucularımla tanıştım ve onlarla sohbetler ettim.

Bizim ülkemizde  okuma alışkanlığının diğer ülkelere göre daha geride olduğundan çoğu kez şikayet edilir. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan SEKA’nın yanlış politikalar yüzünden kapatılmasıyla kâğıtta dışa bağımlı bir duruma gelmiş olması bunun asıl nedenidir Kitap fuarlarına katılan çok sayıda okuma meraklılarının girişlerde uzun kuyruklar oluşturması, içerideki kalabalıklar bu iddianın doğru olmadığını gösterir. Kitap satışların diğer ülkelere göre çok daha az olmasının asıl nedeni kitap fiyatlarının pahalığından kaynaklanmaktadır. Fuarlarda kitap almak isteyip de alamayanların üzüntülerine şahit oldum.  

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek kitap fuarını son derece güzel düzenlemişti. Fuarın çevresinde katılımcı yazarların resimlerini içeren bayraklar dalgalanıyordu. Bu düzenleme katılan yazarlar için güzel bir sürprizdi. Puslu Yayınevi sahibi Murat Bulut ile birlikte yaptığımız; “Günümüzün ve geçmişin basını” konulu söyleşimizde bir zamanlar birlikte görev yaptığım Mehmet Eskioğlu, araştırmacı yazar Mehmet Çayırdağ ve Nazmi Öner ile karşılaşmak benim için hoş bir sürpriz oldu. Antalya’da onların yanı sıra Kayhan Dörtlük ve Hamdi Kodan gibi müzeci dostlarımla yaptığım sohbetlerde geçmişin anılarımızı tazeledik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak katıldığım TÜYAP’ diğerinden farklı olarak çok geniş bir alana yayılmıştı. İçeride adeta kitap sevdalıların izdihamı vardı Orada da Murat Bulut ile “Tarih Yazarları” konulu bir söyleşi yaptıktan sonra kitaplarını imzaladım, okurlarımla sohbet ettim.

İBB Televizyonunda Pelin Batu’nun konuğu olarak eski ve günümüz İstanbul’u, Marmaray kazıları ve Ayasofya konulu söyleşi yapabilme olanağını buldum.

Kitap fuarlarında her geçen gün okuma meraklılarının özellikle genç kuşağın kitaba, yazara olan ilgisinin arttığını bir kez daha gördüm.  Kitap meraklıları fiyatlarının pahalılığından ya birkaç tane alıyor ya da hiç alamıyorlar. Kitap almak isteyen ancak parası yetmediğinden alamayan ve üzülen çocukları çoğu kez gördüm. Onlarla birlikte aynı üzüntüyü ben de yaşadım.

Yakın tarihlerde TÜYAP’ da başlayan ve bir süre sonra diğer illerde de yaygınlaşan fuarlar toplumun kitaba olan ilginin her geçen gün biraz daha arttığını göstermektedir.

Bu yazı toplam 10775 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.