• BIST 9462.79
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 16 °C

Antalya Mevlevihanesine turist ilgisi

Antalya Mevlevihanesine turist ilgisi
"Eski Antalya" diye bilinen Kaleiçi'ndeki Antalya Mevlevihanesi'nin tahrip olan bölümleri restore edilerek 3 yıl önce gün yüzüne çıkarıldı.

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Valiliğinin desteğiyle "Eski Antalya" diye bilinen Kaleiçi'ndeki Antalya Mevlevihanesi'nin tahrip olan bölümleri restore edilerek  3 yıl önce gün yüzüne çıkarıldı.Antalya'da kültür, tarih ve arkeolojik eserler ve Anadolu Selçuklu eserlerini görmeye gelen Japon, Kuzey Kore, Rus, İskandinavya, Alman ve Avrupalı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında birinci sırada tarihi Kaleiçi yer alıyor. 

 antalya-mevlevihanesi.JPG

antalya-mevlevihanesi.jpgTurist Rehberi İlkay Özen, Antalya'nın simgesi olan 8 asırdır  ayakta olan Selçuklu şaheseri Yivli Minare, Yivli Minare Alaaddin Keykubat  Cami, Atabey  Külliyesi'nin tarihi Kaleiçi olduğunu belirten rehber İlkay Özen, ''Selçuklu Devleti sultanlarından Alaaddin Keykubat tarafından 1255 yılında yaptırılan Antalya Mevlevihanesi'nin restorasyonu, 3 yıl önce  2 yılda tamamlandı. Kültür ve sanat merkezi olarak kullanılacak mevlevihanede, mevlevilikle ilgili çeşitli bilgilerle eşyalar topraklardaki asıl tapunun cami, medrese, mezar ve mezar taşları  yer alıyor. Mevlevihane  inanç turizmi ile ABD''li ve Avrupalı turistlere Sufilik ve Mevlevilik üzerine akademik çalışma yaptıkları yer.

antalya-mevlevihanesi-001.jpgMezar taşlarına sahip çıkamayan bir millet, topraklarına sahip çıkamaz. Tarihi kaleiçi'nde Selçuklu eserlerini tanıma turuna en fazla Japonlar, Güney Koreliler, Ruslar, Baltık ülkeleri, Almanlar, Orta , batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri. Kaleiçi buram buram  Anadolu Selçuklu kokuyor. Kaleiçini gezen turistler 8 asır öncesine yolculuk ediyor. '' Antalya'daki, Kaleiçi'ndeki Mevlevihanenin yanıbaşında mevlevi mezarlığı bulunduğunu belirten İlkay Özen,'' "Burasının, mevlevilikle ilgili çeşitli bilgilerin, eşyaların sergilendiği yaşayan bir kültür ve sanat merkezi olmasını arzu ettik. 7-24 yaşayacak bir mekan.ÖZellikle japon ve Güney Koreli turistler yoğun ilgi gösteriyor. Çoğu Antalyalı bile tarihi Kaleiçi'nde bir Selçuklu yapımı  Mevlevihanesi olduğunu bilmiyor. '' ifadesinde bulundu.

antalya-mevlevihanesi-001.JPG

Bu haber toplam 1867 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.