ANKARA- Otel yatırımı için alınan teşvik belgelerinde de Anadolu’nun payı yüzde 24’ten yüzde 79’a yükseldi.Turizm yatırımlarının, özellikle de otel yatırımlarının Anadolu illerine de yayılması küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için yeni pazarlar yaratmaya başladı. Turizmin Anadolu’ya yayılmasının KOBİ’lere açtığı pazar, daha önce teşvik kapsamı dışında olan 2 ve 3 yıldızlı otellerin yapacakları yenileme ve komple yatırımların teşvik kapsamına alınması ile daha da büyüdü. Turizm yatırımlarında bugüne kadar hiç gündemde olmayan illerde yoğun bir turizm hareketi yaşandığı belirtiliyor. Türkiye’de otel yatırımları daha önce; Antalya başta olmak üzere, Muğla, Aydın, İzmir ve İstanbul gibi önemli merkezlerde yoğunlaşırken, bu eğilim son dönemde yatırım ve işletme bazında iç bölgelere ve Anadolu geneline yöneldi. Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin yaptığı araştımaya göre, aralarında Tunceli, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Van, Beypazarı, Kırşehir ve Sinop’un da olduğu illerde birden çok otel yatırımı devam ediyor.
HER YIL 100 YENİ OTEL
İşletmede olanlara ek olarak bir yıl içinde ortalama 100 yeni otelin daha hizmete girmesiyle bu alanda kullanılan ürün ve satın alınan hizmetler için milyarlarca liralık pazar yaratıyor. 54 sektörden binlerce firma da bu pazardan pay almak istiyor. Son dönemde yeni turizm yatırımları Anadolu’ya yayılırken, turizm yatırımları için alınan teşviklerin yüzde 65’lik bölümünün Anadolu’nun değişik kentlerinde yoğunlaştığı dikkat çekiyor. Bir otel yatırımı, yapı ekipmanlarından mutfak ve çamaşırhane sistemleri ve ekipmanlarına, mobilya ve dekorasyon elemanlarından rekreasyon ekipmanlarına, gıdadan finans sektörüne varıncaya kadar pek çok sektör ve ürün ürün için dev bir pazar yaratıyor.
OTEL PROJESİNE 2,3 MİLYAR TL TEŞVİK
Turizm sektörü Ocak-Eylül döneminde, yenileme, tamamlama, genişletme ve komple yeni yatırımlar için, 204 proje ile 2.3 milyar TL’lik teşvik belgesi aldı. Sektörün Hazine’den aldığı teşviklerin 164 adedi ile 2 milyar TL’yi aşan komple yeni yatırımlar öngörülürken, bu inşaatlar tamamlandığında, 18 binden fazla oda, 39 bin dolayında yeni yatak ilave olacak. Bu yatırımlarla 8 bin 500’den fazla insana iş sağlanacak. 9 aylık dönemde, komple yeni yatırımlar için alınan 164 proje teşviğinde ilk sırayı yüzde 37 ile 3 yıldızlı tesisler aldı. Bu kategoriyi yüzde 24 ile 4 yıldızlı tesisler ve yüzde 19 ile 5 yıldızlı tesisler izledi. Geri kalan da otel, butik veya özel belgesi tesislerle diğer konaklama birimlerine dağıldı. İller bazında dağılımda ise İstanbul birinciliğini koruyor. Yatırımlardan yüzde 14 pay alan İstanbul’u, yüzde 10 ile Muğla ve yüzde 9 ile Antalya izledi. Ankara, Trabzon, İzmir, Adana ve Van da yüzde 3’er pay ile bu illeri takip ediyor. Yatırımların yüzde 50’sini Anadolu’nun 40 ili paylaşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.