• BIST 10851.78
  • Altın 2506.453
  • Dolar 32.6575
  • Euro 35.3243
  • İstanbul 30 °C
  • Ankara 32 °C
  • Antalya 40 °C

Amsterdam kruvaziyer sayısını yılda 100 gemi ile sınırlandırdı

Amsterdam kruvaziyer sayısını yılda 100 gemi ile sınırlandırdı
Kruvaziyer gemilerinin sayısını yarıya indirmeye hazırlanan Amsterdam Yolcu Terminali'ne (PTA) yanaşmasına izin verilirken, 2026'dan itibaren en fazla 100 gemi kabul edilecek.

AMSTERDAM - Amsterdam aşırı turizmi kontrol altına almak için yıllık kruvaziyer sayısını 100 ile sınırlandırarak ve terminali şehir dışına taşıyarak, gemilerin çevresel etkilerini azaltmayı ve şehir merkezinin tarihi dokusunu korumayı hedefliyor.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da aşırı turizme karşı mücadele kapsamında yeni kısıtlamalar getiriliyor. Buna göre, kruvaziyer gemilerinin sayısını yarıya indirmeye hazırlanan kentte, halihazırda 190 geminin Amsterdam Yolcu Terminali'ne (PTA) yanaşmasına izin verilirken, 2026'dan itibaren en fazla 100 gemi kabul edilecek. Ayrıca, güneydeki Rotterdam'ın 2026'dan itibaren Amsterdam'a kabul edilmeyen 40'tan fazla gemiyi alması da kararlaştırıldı.Ek olarak, yolcu kruvaziyer terminalini şehir merkezinin dışına taşıma planları de hayata geçiriliyor.

amsterdam-003.jpgamsterdam-004.jpg Yeni düzenlemelerle Amsterdam, aşırı turizmin getirdiği baskıları azaltmayı ve şehir merkezinin tarihi ve kültürel dokusunu korumayı hedefliyor.

Karar neden alındı?

2027 yılına kadar tüm kruvaziyer gemilerinin çevresel etkilerini azaltmak amacıyla yalnızca kıyı elektriğini kullanması gerekecek. Amsterdam Belediye Meclisi sözcüsü, "Bu önlemlerle belediye, belediye meclisinin Amsterdam'daki kruvaziyer terminaline son verme isteğini yerine getiriyor," dedi.
"Kruvaziyer gemilerinin yasaklanması, turizm kirliliğiyle mücadele etmek için geniş bir önlem paketinin de bir parçası," diye ekledi. Amsterdam Belediye Başkan Yardımcısı Hester van Buren ise yaptığı açıklamada, "Deniz yolculuğu genellikle şehre kirlilik bağlamında zarar veren bir turizmdir, aynı zamanda emisyon salımına da sebep olur. Bu uygulamayla bunların önüne geçmeyi hedeflemekteyiz," dedi.

Bu, Amsterdam için ne anlama geliyor?

Planlar, Amsterdam'daki çevresel koşulların iyileştirilmesine yardımcı olacak olsa da, yerel esnaf arasında turizm gelirlerinde keskin bir düşüş yaşanacağı endişeleri dolaşıyor.

Kruvaziyer yolcularının ve bölgedeki gemi şirketlerinin sayısının azalmasıyla müzelerin, restoranların, mağazaların ve tur şirketlerinin maddi açıdan zarar görebileceği düşünülüyor.

Amsterdam Belediye Meclisi de bu potansiyel sorunu kabul ediyor.

Bir sözcü, "Şehir için bu, daha az turist vergisi toplanması ve liman otoritesinin hissedarı olarak daha düşük bir kar payı ödemesi yapması demek. Bu da daha az gelir anlamına geliyor. Kararın mali sonuçları bir sonraki bütçe memorandumunda yer alacak. Bu kararın 2025 bütçesinde herhangi bir sonuç doğurması henüz beklenmiyor," dedi.

Halihazırda gemi turları şehre yılda yaklaşık 105 milyon euro ekonomik fayda sağlıyor ve yeni önlemlerin alınmasının bu durumu çok değiştirmeyeceği öngörülüyor.

Amsterdam her yıl yaklaşık 21 milyon ziyaretçi ağırlıyor ve bu sayının sadece yüzde biri kruvaziyer gemileriyle geliyor. Yolcular şehir merkezinde indirilmeseler bile Hollanda'nın birinci sınıf toplu taşıma sistemi sayesinde ziyaretlerini sürdürebilecekler.

Bu haber toplam 506 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.