• BIST 10007.15
  • Altın 3049.605
  • Dolar 35.4135
  • Euro 36.538
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 18 °C

Altın eserlerle kaplı 2 bin 300 yıllık yapı keşfedildi

Altın eserlerle kaplı 2 bin 300 yıllık yapı keşfedildi
Peloponez Yarımadası’nda Aigio kenti yakınlarında, Ekim ayında başlayan kazılar, bölgenin tarihine ışık tutan bu olağanüstü keşfi gün yüzüne çıkardı.

ATİNA -Yunanistan’da arkeologlar, altın eserler ve mermer aslan heykelleriyle süslenmiş muhteşem bir antik yapı ortaya çıkardı. Peloponez Yarımadası’nda Aigio kenti yakınlarında, Ekim ayında başlayan kazılar, bölgenin tarihine ışık tutan bu olağanüstü keşfi gün yüzüne çıkardı.

Kazılar, MÖ 300 yılı öncesine tarihlendirilen ve “Γ” (gamma) sembolüyle işaretlenen bu yapının antik Achaea bölgesindeki önemli bir kentin parçası olduğunu ortaya koydu. 55 metre uzunluğundaki güney cephesi ve sütun kalıntılarıyla dikkat çeken yapı, görkemli mimarisiyle dönemin zenginlik ve gücünü simgeliyor.

yunanistan,-peloponez-yarimadasi,-aigio-.jpg

Araştırmacılar, yapının antik Yunan’da kahramanları onurlandırmak için inşa edilen “heroon” olarak bilinen kutsal bir alan olduğunu düşünüyor. Heroonlar, mitolojik ya da yerel efsanelerdeki önemli kişilikler için inşa edilirdi ve sıklıkla törenler ve anmalar düzenlenen yerlerdi.

Kazılarda, içinde değerli eserler bulunan bir lahit ve bozulmamış mezarlar ortaya çıkarıldı. Buluntular arasında, aslan başı motifleriyle süslenmiş altın küpeler, aşk tanrısı Eros’u temsil eden bir küpe ve zengin işlemeli altın bir kolye yer alıyor. Eros, Yunan mitolojisinde aşk ve arzuyu simgelerken, Roma mitolojisindeki karşılığı “Cupid” olarak biliniyor.

Yapıyı süsleyen mermer aslan heykelleri, Antik Yunan’ın ünlü Pentelik mermerinden yapılmış. Atina’daki Akropolis’te yer alan Parthenon’un inşasında da kullanılan bu mermer, dayanıklılığı ve altın sarısı parıltısıyla tanınıyor. Keşfedilen aslan heykelleri, yapının görkemini ve dönemin sanatsal ustalığını gözler önüne seriyor.

yunanistan,-peloponez-yarimadasi,-aigio--001.jpg

Mezar eşyalarının ihtişamı, buraya gömülen kişilerin toplumsal statü ve zenginliklerini yansıtıyor. Altın takılar ve mermer süslemeler, bu yapı ve mezarların yalnızca seçkin bir azınlığa ayrıldığını gösteriyor.

Bu olağanüstü buluş, Yunanistan’ın tarihi zenginliklerine bir yenisini eklerken, dönemin sosyal ve kültürel yapısı hakkında da önemli ipuçları sunuyor. 

Bu haber toplam 104 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.