BERLİN-Almanya’da BioNTech Covid-19 aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’ye liyakat nişanı verildi Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, cuma günü Bellevue Sarayı'nda düzenlenen törende Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye Yıldızlı Büyük Liyakat Nişanı" takdim etti.
Cumhurbaşkanı Steinmeier, Başbakan Angela Merkel’in de katıldığı törende, "Ülkem adına, üstün bilimsel başarılarınız için size teşekkür ediyorum. Gelecekteki büyük araştırma planlarınızın hem size hem bize çığır açan başarılar getirmesini diliyorum." ifadelerini kullandı.
'Aşının uyruğu yoktur'
Almanya Cumhurbaşkanı, "Dünyanın her yerinden birçok insan performansınızı 'aşı mucizesi' olarak nitelendiriyor. Etkileyici bir kurucu çift, en iyi araştırmacı, bilgi kahramanları ve hatta bir dünya kurtarıcısı olarak tanımlanıyorsunuz. Birçoğu, keşfinize bir milliyet kazandırmak için başarınızı toplamaya çalıştı. Ancak aşının uyruğu yoktur ne Alman ne Türk ne de Amerikan. Birlikte özgürlük ve saygı içinde çalışıldığında, siyasi, sosyal ve kültürel sınırların ötesinde birbirleriyle yeni bir şeyler yapmaya cesaret edilirse iyi bir şeyler meydana getirilir ve böylece toplumumuza iletilebilir. Sizler tüm dünyadaki insanlar için bir örneksiniz. Bilim adamları olarak, her ikiniz de olağanüstü performans gösterdiniz. Bu başarı, geliştirdiğiniz aşı, insanlığa bir hizmettir." şeklinde konuştu.,
Pfizer-BioNTech'in aşısı semptomatik Covid-19 vakalarına karşı yüzde 97 koruma sağlıyor
Salgının kıtalar, siyasi sistemler, dinler veya gelir arasında ayrım yapmadığını vurgulayan Steinmeier, "Salgın hepimizi tehdit ediyor ve bu ancak birlikte aşılabilir." diye konuştu.
Doktor Türeci: Bu ortak çabanın kabulü ve bilimin kutlanmasıdır
Dr. Özlem Türeci, liyakat nişanının takdiminin ardından yaptığı konuşmada, bu nişanın kendilerine verilmesinden dolayı eşi Uğur Şahin ile büyük onur duyduklarını ve bu nişanın kendileri için büyük değer taşıdığını söyledi.
Aşının geliştirmesinde çok sayıda insanının katkısı olduğunu vurgulayan Türeci, "BioNTech'teki ekibimiz de dahil tüm ortaklar, hükümetler, düzenleyici otoriteler, aciliyet duygusuyla birlikte çalıştı. Bu nişan, bizim bakış açımıza göre tüm bu çabanın bir kabulü ve aynı zamanda bilimin kutlanmasıdır." dedi.
'Hedef birkaç yıl içinde kanser aşısı sunmak'
Dr. Özlem Türeci bir mülakatta, Covid-19 aşısı gibi mRNA teknolojisine dayanan birkaç farklı kanser aşısı üzerine çalıştıklarını vurguladı ve 'Sadece birkaç yıl içinde, kansere karşı aşılarımızı da insanlara sunabilmeyi umuyoruz." açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Uğur Şahin ise liyakat nişanını, geçen yılın başarılarının toplu bir takdiri ve onuru olarak gördüğünü belirterek, ekibine ve uluslararası ortaklarına teşekkür etti.
Zor bir yılın geride bırakıldığını vurgulayan Şahin, "Yolun 3’te 2'sini yürüdük. Son bölüm, önümüzdeki 6 ay bizden çok şey talep edecek. Kontrol edilmesi daha zor olan bir virüs türünün neden olduğu salgının üçüncü dalgasının içindeyiz. Aşımızın yeni virüs türüne karşı etkili olduğunu biliyoruz. Güçlerimizi birleştirerek üçüncü dalganın bizim moralimizi bozmasına izin vermemeliyiz. Çünkü neler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bunu birlikte yaparsak başarılı oluruz." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.