ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE / ANTALYA- Restoratör Beyzade Yaycıoğlu, tarihi eserleri koruma. güçlendirme ve restorasyonunda yetişmesinde emeği geçen ve 8 yıl hocası önce Side'de hayatını kaybeden hocası Alman heykeltıraş Dietmar Friese’nin izinden gidiyor.
Türkiye'ye 1955 yılında gelen ve İstanbul'da bir atölyede ağaç ve mermer oymacılığı yaparak hayatını kazanan Alman heykeltıraş Dietmar Friese Side’de yaptığı çalışmalarla tarihi bölgeyi kültüre kazandırmıştı.
1961'de geldiği Side'den bir türlü kopamayan Friese, 1966 yılında Side Antik Tiyatrosu'nun altındaki küçük bir kilisede bulunan 14 metre boyundaki mozayiği restore ederek işe başladı..
Bu arada Türk eşi Fatma ile evlenen ve Kalemler köyüne yerleşen Friese, 45 yıl boyunca birçok çalışmaya gönüllü danışmanlık yaptı. Tarihi eserleri onarmak amacıyla bir laboratuvar kurulması fikrini ortaya atan Friese, Side Müzesi'nde bu projeyi hayata geçirmeyi başardi ve öğrenciler yetiştirdi.
Kurduğu laboratuar sayesinde öğrencisi Beyzade Yaycıoğlu ile birlikte Side kazılarında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin restorasyonunu yaptı ve eserlerin Side Müzesi'nde sergilenmesini sağladı.
Öğrencisi Beyzade Yaycıoğlu, hocasının izinden giderek Side Müzesi'nde sergilenen ve ayaklari kırık olan Roma dönemi aslan heykelini aslına uygun olarak restore etti. Bunun yanı sıra 18 bin sikkenin küflenme ve paslanmaya karşı konservasyonunu yaparak müzede sergilenmesini sağladı. Yaycıoğlu, “Restorasyon adına ne öğrenmişsem hocam Dietmar Friese'ye borçluyum'' diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.