İSTANBUL- Alman seyahat endüstrisi, Lufthansa’nın küresel dağıtım kanalları aracılığıyla gerçekleştirdiği bilet satışlarına 16 Euro’luk ek ücret getirmesini tartışıyor.
Lufthansa, küresel dağıtım kanallarından alınan biletlere, bilet başına 16 Euro dağıtım ücreti getireceğini açıkladı. Uygulama Lufthansa ve ona bağlı hava yolu şirketleri Austrian, Swiss ve Brussels Airlines’da geçerli olurken; Germanwings ve Eurowings’de olmayacak. Direkt satış kanallarında uygulanmayacak olan ek ücret, seyahat acenteleri ve müşteriler tarafından karşılanacak.
SATIŞLARIN ÇOĞUNU DOĞRUDAN YAPACAK !
Bilet satışlarının yüzde 30’unu direkt satış kanallarıyla gerçekleştiren Lufthansa’nın Yolcu Satış Müdürü Jens Bischoff, hedeflerinin, bilet satışlarının büyük bir kısmını bağlı hava yolu şirketlerinin internet siteleri başta olmak üzere, kendi kanallarından gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Bischoff, direkt online rezervasyonda kesinti yalnızca 2 Euro iken, küresel dağıtım kanalları aracılığıyla gerçekleştirilen satışlarda bu tutarın 18 Euro’ya çıktığını ve artık bu kaybı yaşamak istemediklerini söyledi. Geçmişte ‘sıfır komisyon’ uygulamasında da önü çeken Lufthansa’nın, bu uygulamasının da diğer hava yolu şirketleri tarafından takip edilmesi bekleniyor.
SEYAHAT ACENTELERİ AYAKLANDI !
Uygulamaya Almanya’daki seyahat acentelerinden çok sert tepkiler geldi. Seyahat acentelerinin büyük bir kısmını bünyesinde barındıran The German Travel Assosiation (DRV), planı seyahat acentelerine bir saldırı olarak niteledi. DRV Başkanı Norbert Fiebig, “Bu uygulama hem müşterilere, hem de seyahat sektörüne çok büyük zarar verecek.” dedi. Dağıtım ücreti bilet fiyatlarına doğrudan yansıyacağından, en çok müşterilerin mağdur olacağını belirten Fiebig, Müşteriler fiyat kıyaslaması yapamayacağından, müşteri şeffaflığı da ihlal edilmiş olacak. Ayrıca rezervasyon, rezervasyon değişikliği ve kurumsal müşterilerin faturalandırılması hususunda acenteler üzerine inanılmaz bir iş yükü bindirilmiş olacak” dedi.
ASR: “LUFTHANSA’NIN RAKİPLERİNE YÖNELEBİLİRİZ”
Bağımsız Küçük Seyahat Acenteleri Birliği (ASR), yakın geçmişte yaşanan grevlerde seyahat acentelerinin hava yoluna çok destek olduğunu hatırlattı. ASR Başkan Yardımcısı Joachim Szech, “Bu uygulama üçüncü parti satışlarını elimine etmeyi amaçlıyor. Ve bu durum acentelerin Körfezd’deki rakip firmalara dönük daha yoğun satış gerçekleştirmeye yönelmesine sebep olabilir” diye konuştu.
VIR: “BU BİR SAVAŞ İLANIDIR”
Online Seyahat Perakendeciler Derneği (VIR) Başkanı Michael Buller uygulamayı bir ‘savaş ilanı’ olarak değerlendirdi. Kurumsal firmaları temsil eden Alman İş Seyahati Birliği (VDR) Başkanı Dirk Gerdom, uygulamanın giderlerini oldukça yükselteceğini ve Alman şirketlerinin iş seyahatlerine olumsuz etki edeceğini kaydetti.
SRV: “HİÇBİR ÜYEMİZ BU UYGULAMAYI KABUL ETMEYECEK !”
İsviçre’den ise daha sert değerlendirmeler geldi. İsviçre Seyahat Birliği (SRV), “Mesele, birliğimizin hiçbir üyesinin kabul edemeyeceği bir boyuta ulaştı.” şeklinde açıklama yaparak, Lufthansa’yı boykot edebileceklerinin sinyalini verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.