• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 23 °C

Allianoi'ye sadakat yolculuğu

Allianoi'ye sadakat yolculuğu
Allianoi antik kentinin sular altında kalmasını engellemek için buluşan doğaseverler, ''Avrupa 60 yıllık binayı bile koruyor,'' diye tepkilerini dile getirdi.

İZMİR- Doğaseverler 1800 yıllık termal sağlık merkezi Allianoi antik kentinin sular altında kalmasını engellemek için bir araya geldi. Doğaseverler, ''Avrupa 60 yıllık binayı bile koruyor,'' diyerek tepkilerini dile getirdi.

İzmir'in Bergama ilçesinde yer alan ve dünyanın en eski termal sağlık merkezleri arasında olan Allianoi'nin, kısa bir süre sonra su tutmaya başlaması beklenen Yortanlı Barajı alanında tahrip olmaması için doğaseverler dün "Allianoi'ye Sadakat Yolculuğu" düzenledi.

Doğa Derneği, Atlas Dergisi ve Doğa Turizm'in işbirliğiyle gerçekleştirilen geziye Dondurmam Gaymak filminin yönetmeni Yüksel Aksoy'un da aralarında olduğu ve İstanbul ile İzmir'den gelen yaklaşık 200 doğasever katıldı.

Bergama'yı gezen ve ardından Allianoi'ye giden grup, burada antik yerleşimi gezerek Allianoi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yaraş'tan antik kentin önemi, bugüne kadar gerçekleştirilen kurtarma kazıları ve son durumla ilgili bilgi aldı.

Yaraş Allianoi'de, 1998 yılında başlatılan kurtarma kazılarında bugüne kadar 11 bin antik eser çıkarıldığını ve bu eserlerin sergilenmek üzere Bergama Müzesi'ne teslim edildiğini bildirdi.

"Allianoi'de şu ana kadar yüzde 20 düzeyinde arama ve kurtarma çalışması yapılabildi. Yüzde 80'lik bölümde ise ne gibi eserler olduğunu bilmiyoruz" diyen Yaraş, Allianoi'nin bulunduğu bölgenin 2001'de 1'inci derece SİT alanı kapsamına alındığını, buna rağmen bölgede barajın yapımına devam edildiğini ve barajın gövdesinin tamamlanarak su tutacak hale getirildiğini belirtti. Yaraş, sözlerine "Oysa burada hiç eser kalmamış olsa bile 47 derece sıcaklıktaki şifalı suyu için bile Allianoi sular altında bırakılmamalı. Barajın su tutması kararının çıkması halinde, biz nasıl kazma kürekle yıllarca kazıp eserleri gün ışığına çıkardıysak onlar da aynı şekilde bu eserlerin üstünü örterek barajın su tutmasını sağlayacaklar." diye devam etti.

 

AİHM yolu

Ahmet Yaraş, barajın su tutması için karar çıkması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını bildirdi.

Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken de İzmir'in 2015 yılı için aday olduğu ve "sağlık" ana temasının işleneceği EXPO organizasyonunun Allianoi için son bir şans olmasını diledi.

EXPO 2015'in yapılacağı kentin belirleneceği Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'ndan önce, bu ay içinde BIE delegelerinin İzmir'e geleceklerini hatırlatan Eken "Ne olursunuz Allianoi sular altında kalmasın," dedi.

 

"Avrupa 60 yıllık binayı bile koruyor"

Yönetmen Yüksel Aksoy ise Avrupa ülkelerinde 60-70 yıllık binaların bile koruma altına alınıp tescillendiğini belirterek "Avrupa'da bu binalarda bile tek bir çivi çakılmasına izin verilmezken bizde 1800 yıllık kültürel mirasımızın su altında kalmasına göz yumuluyor," şeklinde konuştu.

Gezi sırasında Çiğli Tiyatro ve Kültür Merkezi oyuncuları da bir gösteri sundu.

Katılımcılardan oyunla ilgili görüşlerini kağıda yazmalarını isteyen oyuncular, gösterinin sonunda kağıtları kavanoza koyarak Allianoi'nin su altında kalması durumunda mesaj olması için toprağa gömdü.

Gezi katılımcıların antik yerleşimi suları altında bırakacak olan Yortanlı Barajı'nın önünde hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.