• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 7 °C

Alanya Kalesi'ne restorasyon

Alanya Kalesi'ne restorasyon
1. Derece Doğal, Arkeolojik, Tarihi ve Kentsel bir sit alanı ve UNESCO Dünya Miras Listesine aday Alanya Kalesi’nde restorasyon yapılıyor

ALANYA- 2400 yıllık sürekli bir yerleşime tanıklık eden 1. Derece Doğal, Arkeolojik, Tarihi ve Kentsel bir sit alanı ve UNESCO Dünya Miras Listesine aday Alanya Kalesi’nde restorasyon yapılıyor. Önemli kültürel değerlerden olan Tünel Mevkii Ana Giriş Kapısı ile Sur ve Burçları ve Hisariçi mahallesinde bulunan Denizci Mescidin restorasyon çalışmaları Alanya Belediyesi tarafından başlatıldı.

alanya-kalesi.jpg

KÜLTÜREL MİRAS
Alanya Kalesi, kültürel miras bağlamında belli bir dönemin kentsel ve mimari özelliklerini, yapım tekniklerini ve sosyal yaşamını açıklayan bir belge niteliğinde kabul ediliyor.
Kale alanı dâhilinde bulunan yapıların restorasyonu ile yeniden canlandırılması ve korunması ve sit alanı özelliklerine göre yeniden işlevlendirilmesi projeleri kamu ve sivil kuruluşların işbirliği ve katkılarıyla hayata geçiriliyor..

BELEDİYE'YE TAHSİSİ YAPILDI
Alanya Kalesi’nde 480 ada 1 parsel tünel mevkii’nde bulunan sur ve burçlar, hazine mülkiyetinde olup Alanya Belediyesi’ne 2008 yılında tahsis edildi. Kale’nin anıtsal kapılarından birinin bulunduğu bu bölüm, Alanya Kalesi’nin göze çarpan değerlerinden biri olan 6.5 km uzunluğundaki surların bir parçası olup anıtsal kapı ile birlikte Kale’nin önemli noktalarından birini meydana getiriyor.

KUŞAKLARA AKTARILIYOR
Tarihi, doğal ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünde önemli ve kalıcı girişimlerde bulunuluyor. Bu amaçla  Tarihi Kentler Birliği; üye şehirlerin teşvik ve cesaret edilmesine yönelik korumaya ilişkin proje çalışmalarında maddi destekte bulunuyor.  2005 yılından itibaren Tarihi Kentler Birliği'nin başlattığı “200 Ortak 200 Eser” projesi kapsamında, Alanya Kalesi dahilinde bulunan 480 ada 1 parsel Tünel Mevkii’nde bulunan Sur ve Burçlarının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelendirilme çalışmaları için 2009 yılında ödenek sağlayarak katkıda bulunuldu.

MANZARA TERASI
1999 yılı Antalya Koruma Kurulu tarafından onaylanan Alanya Kalesi Koruma Amaçlı İmar Planı kararı uyarınca "Ziyaretçi danışma ve kale bilgilendirme merkezi ve bakı terası (Manzara terası)” amaçlı olarak kullanılacak, Alanın ihalesi 30.04.2012 de yapıldı. İl Özel İdare tarafından tahsis edilen %10'luk katkı payından sağlanan 156.600 liralık kaynak ile restorasyon çalışması 25.05.2012’de başlayarak 20.11.2012’de tamamlanacaktır.

KORUMA ÇALIŞMALARI
480 ada 1 parsel tünel mevkii’nde yer alan sur ve burçların, hemen ön bölümünde yer alan anıtsal kapı ile birlikte koruma çalışmalarının tamamlanarak kullanıma açılması planlandı. Böylece yapı hem Alanya Kalesi için turistik açıdan önemli bir bağlantı noktası konumuna getirecek, hem de sürekli bakım yapılması ile yapısal bozulmalar engellenecek.

DENİZCİ MESCİDİ
301 ada 8 parselde bulunan denizci mescidi için 30.12.2010 tarihinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Alanya Belediyesi arasında bir protokol imzalandı. Bu mescit yapısında Alanya Kalesi’nin önemli ve eşsiz değerlerinden olan duvarlara kazınmış binlerce graffitiden yüzlercesi bulunuyor. 07.05.2012’de ihale edilen mescidin restorasyon çalışması, İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen %10'luk katkı payından sağlanan 47.042,50 liralık kaynak ile 25.05.2012’de başlamıştır. Çalışma 22.10.2012’de tamamlanacak.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.