İSTANBUL - Turizmci Mustafa Oğuz Akdeniz tarafından, 1982 yılında kurulan Akdeniz Pe-Tur Seyahat Acentesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı komisyonun onayı ile AR-GE merkezi açtı.39 uzman personelin görev aldığı AR-GE merkezinde, aynı anda 5 projenin yürütülmesine başlandı. Projelerin yaklaşık bedelinin 5.3 milyon TL olduğu açıklandı. AR-GE merkezinde birçok proje üzerinde çalışıldığını belirten Akdeniz Pe-Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Oğuz Akdeniz, merkezde yurt dışına teknoloji ihracatı yapılacak projeler de üreteceklerini belirtti.
AR-GE merkezinin Türk turizm sektörüne büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Mustafa Oğuz Akdeniz, “AR-GE merkezimiz de ‘Kötüye Kullanımdaki Verilerin Turizm Sektörü Özelinde Analiz ve Uyarı Sistemi’, ‘Servis Sağlayıcılar ile Çok Katmanlı Jenerik Mutabakat Sistemi’, ‘Kötüye kullanımdaki verilerin Turizm Sektöründeki Ön Analizi’ gibi Türkiye turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak projeler üretilecek. Yenilikçi, optimize ve günümüz sektör teknolojisinin ileriye taşıyacağız. Yürütülmekte olan aktif 5 projenin yaklaşık bedelleri 5.3 milyon TL civarında olacak. Projeler mevcut şirket bünyesinde yürütüldüğü ve yatırımlar proje bazlı/proje maliyeti olarak değerlendirildiği için, yeniden yapılmış bir yatırım veya bu konuda verilebilecek spesifik bir rakam ayrıca mevcut değil. Öncelikli olarak Akdeniz Pe-Tur’un B2B online satış platformu Biletbank bünyesinde kullanacağımız projelerin ilerleyen dönemde yurt içi ve yurt dışı turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların kullanımına sunulması planlıyoruz” dedi.
Teknolojiye yapılan yatırımlar
Şirketinin 2012 yılında EGGE (Bilişim, Telekomünikasyon, Turizm, Ticaret Sanayi LTD) şirketini kurduğunu ve EGGE ile birlikte Akdeniz Pe-tur hem kendi bünyesinde hem de turizm sektöründe teknoloji ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayabilecek konuma geldinie değinen Mustafa Oğuz Akdeniz bunları şöyle anlattı:
“Uçak bileti alan müşterilerin son dönemlerde online bilet alma alışkanlıklarının artması ile birlikte nihai yolcuya hizmet vermek için 2015 yılında “turna.com”u faaliyete geçirdik. 2018 yılı itibarı ile de Türkiye’nin en büyük 3 online bilet satış acentesinden biri olduk. Platform acenteler acısından satış yapma kolaylığının dışında, anlık raporlara erişip daha iyi organize olmalarını sağlıyor. Fonksiyonel özelliklerine ek olarak 7/24 acentelere hizmet veriyoruz. 20 kişilik eğitimli operasyon merkez ekibimiz, kendi içinde geliştirdiği mesajlaşma yöntemi ile soru ve sorunlara hızlı bir şekilde cevap veriyor. Biletbank satış platformu, acentelere ayrıca pazarlama faaliyetlerinde ve insan gücünde maliyet avantajı sağlıyor. Sunduğu online çözümlerle zamanı daha verimli kullanma imkânı veriyor. Şirketin büyüme stratejilerinin en başında mevcut yurtiçi ve yurtdışı satış ağını genişletmek, dünyada sektörde söz sahibi olacak global bir oyuncu olmak amacındayız. Hali hazırda işbirliği yaptığımız ülkelerdeki ortaklarımıza ek olarak stratejik önemine göre yurtdışında kendi yapılanmamıza gitmek veya lider ile ortaklık veya içerik sağlayıcı konuma gelerek seyahat sektöründe tüm dünyaya hizmet vermek hedefindeyiz.”
Akdeniz Pe-Tur Kimdir?
Turizmci Mustafa Oğuz Akdeniz tarafından kurulan şirket 1991 yılında IATA üyesi oldu. Hızlı bir büyüme ivmesi ile kısa sürede Türkiye’nin önemli acentelerinin arasına girdi. 2008 yılında ülkemizde bir ilki geçekleştirdi. Acenteler için Biletbank adında kapalı devre bir online satış platformunu hayata geçirdi. Her seviyeden seyahat acentenin kullanabileceği ve onların hemen hemen bütün ihtiyaçlarına cevap veren satış platformuna, 2008 yılında 468 yerli acente üye oldu. Ve acenteler bu sistemi aktif olarak kullanmaya başladı. Acente sayısı her yıl artarak devam etti. Biletbank satış platformu Akdeniz Pe-Tur’un global vizyonuna paralel olarak 2014 yılı itibari ile yurt dışındaki acentelerin de kullanımına açıldı. İlk planda bölgesel oyuncu olma yolunda ilerleyen şirket, 10 ülkedeki seyahat acentelerine de hizmet vermeye başladı. 2018 yılı kasım ayı itibarı ile yurt dışında platformu aktif olarak kullanarak yabancı acente sayısını 500’e, yerli acente sayısı ise 4 binin üzerine çıkarttı. Şirket bu başarısıyla en fazla ciro yapan 500 şirket arasına girmeyi başardı. 2015 yılı verilerine göre TİM tarafından ilk 500 hizmet ihracatçısı sıralamasında 31’nci “Turizm Hizmetleri Kategorisi’nde ise 8’nci, 2016 yılında ise hizmet ihracatçısı sıralamasında 32’nci, “Seyahat Acenteciliği” sıralamasında 3’ncü sıraya yerleşti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.