• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

Akçansa'dan atıksu tesisi

Akçansa'dan atıksu tesisi
Akçansa yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında Çanakkale’de 24 milyon dolarlık Akçansa Atık Isı Geri Kazanım tesisinin temelini attı.

ÇANAKKALE - Akçansa yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında Çanakkale"de 24 milyon dolarlık Akçansa Atık Isı Geri Kazanım tesisinin temelini attı. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, Akçansa"nın çimento sektöründeki liderliğinin ve sürdürülebilirlik anlayışının simgesi olarak gördükleri Atık Isı Geri Kazanım Tesisi"nin 2011"de devreye alacaklarını belirterek, gelecek beş yıl içinde de yenilenebilir enerjiye toplam 200 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.
Akçansa"nın, Atık Isı Geri Kazanım Tesisi"nin temel atma töreni, Çanakkale Valisi Abdulkadir Atalık, Sabancı Holding CEO"su Zafer Kurtul, HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Akçansa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Daniel Gauthier, Akçansa Yönetim Kurulu Üyesi Emir Adıgüzel, Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal"ın katılımıyla gerçekleştirildi.

-AKÇANSA" NIN EN BÜYÜK İKİNCİ YATIRIMI-

Akçansa Çanakkale Fabrikası"nda düzenlenen törende konuşan Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, Türkiye"nin olduğu kadar dünyanın geleceği için de önemli bir yatırımın temelini attıklarını belirterek, “Atık Isı Geri Kazanım Projemiz, 2008"de yine Çanakkale"de hayata geçirdiğimiz 2. üretim hattımızdan sonra yatırım büyüklüğü açısından en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Türkiye"de ve yakın coğrafyamızda ilk kez Çanakkale Fabrikamızda, 24 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek olan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi"ni 2011 yılında devreye almayı planlıyoruz” dedi.
Atık gazdan enerji üretimi gerçekleştirilecek 15,2 MW kapasiteli tesiste yıllık 105 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanması ve Akçansa Çanakkale Fabrikası"nda ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 30"unun temin edilmesinin hedeflendiğini kaydeden Gürdal, bu rakamın, Çanakkale merkez nüfusunun 1 yıllık enerji tüketimine eşdeğer olduğunu vurguladı.

-60 BİN TON KARBONDİOKSİT SALINIMI ÖNLENECEK-

Fabrikanın üretim boyutu ve teknolojisine bağlı olarak üretilecek enerji miktarı yönüyle olası diğer projeler de dahil olmak üzere en büyük tesis olma niteliğini taşıdığının belirten Genel Müdür Gürdal fabrika ile ilgili şu bilgiyi verdi:
“Kurulacak tesis ile klinker üretim hatlarında soğutma çıkışlarına ve ön ısıtıcı çıkışlarına monte edilecek eşanjörler aracılığıyla, klinker soğutmadan çıkan yaklaşık 350-400 C sıcaklığındaki ısı 70 C"ye, ön ısıtıcı tarafında ise 300-350 C deki sıcak gaz 230 C seviyelerine düşerken, 330 C sıcaklıkta ve 1,25 MPa basınçta buhar üretilecek. Üretilen buhar, boru hatlarıyla toplanıp 15MW gücündeki türbine gönderilip buradan elektrik elde edilecek”.Akçansa Atık Isı Geri Kazanım Tesisi faaliyete geçtiğinde enerji tasarrufunun yanı sıra yıllık 60 bin tona yakın karbondioksit emisyonunun da önlenmiş olacağına işaret eden Gürdal, bu miktardaki bir emisyonun yaklaşık 2,7 milyon ağacın saldığı oksijen miktarına eşdeğer olduğunu söyledi.

-ALTIN STANDART İÇİN BAŞVURU-

Genel Müdür Gürdal, Atık Isı Geri Kazanım Tesisi devreye girdiğinde "Gönüllü Emisyon" standartları arasında en prestijlisi olan "Gold Standart" için de başvuruda bulunacaklarını açıklarken, böylece iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması konusundaki duyarlılıklarını bir kez daha vurgulayacaklarını kaydetti. Şirketin sürdürülebilirlik konusunda belirlediği altı ana ekseni, “İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Atıkların Kaynak Olarak Kullanımı, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Bioçeşitlilik, Sürdürülebilir İnşaat Çözümleri ve Çevre Koruma” olarak çizen Gürdal, Akçansa bünyesinde bir Sürdürülebilirlik Komitesi kurduklarını kaydederek sözlerine şöyle devam etti:
“Şirketimizi geleceğe hazırlarken, yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmenin ötesinde toplumun da desteğini alarak, tesislerimizin varlığını sürdürebilir kılmayı ve müşteri memnuniyetini önceliklerimiz içinde en ön plana yerleştirmeyi amaçlıyoruz. Bugüne kadar sürdürülebilirlik anlamında hayata geçirdiğimiz tüm çalışmaları, karbon ayak izimizi, Türkiye çimento sektöründe bir ilke imza atarak bu yılın son çeyreği içerisinde yayınlayacağımız ilk sürdürülebilirlik raporumuzla kamuoyunun bilgisine sunacağız.”

-“EKONOMİK DEĞER YARATIRKEN, SOSYAL VE ÇEVRESEL KONULARA DA DUYARLIYIZ”-

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen de törende yaptığı konuşmada, “Ekonomik değer yaratma yanında sosyal ve çevresel konuların da şirketlerin sorumluluğu haline geldiği yeni bir dünya düzenine girmiş bulunuyoruz. Grup olarak, bu yeni küresel rekabet ortamında, rekabetçi gücümüzün ana eksenini sürdürülebilirlik oluşturuyor” dedi.
Göçmen, yarının rekabet ortamında ve karbon ekonomisinde bir adım önde olmak için, Grup olarak bugüne kadar kapasiteye yaptıkları büyük yatırımları artık "Uyuma Yönelik" yatırımlara çevirdiklerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Önümüzdeki 5 yılda bu çerçevede 200 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Akçansa"nın 2006 yılından beri sürdürdüğü yoğun çalışmalar neticesinde geliştirilen "Atık Isı Geri Kazanım Projesi", Grup olarak konuya bakışımızın güzel bir örneğini ve geleceğe yaptığımız yatırımların en önemli adımlarından birini oluşturuyor.”

-“ÖNCELİK ENERJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE”-

Açılışta yaptığı konuşmada, gelecek döneme çevresel sürdürülebilir büyümenin damgasını vuracağını öngörerek yeni yatırımlarını enerji ve sürdürülebilir çevre alanına yönlendirdiklerini dile getiren Sabancı Holding CEO"su Zafer Kurtul da, “Karbon ekonomisi ve çevresel sürdürülebilirliğin gelecekte zorunluluk olacağı gerçeğinden hareketle, tüm paydaşlarımız ve çevre için değer yaratacak yenilenebilir enerji kaynakları ve atık yönetimi uygulamaları gibi yeni sürdürülebilir iş olanaklarını değerlendiriyoruz” dedi.

-“TÜRKİYE" YE GÜVENİYORUZ, YATIRIMA DEVAM”-

Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri olan HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele ise konuşmasında, Türkiye"nin potansiyeline vurgu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Bugün bulunduğumuz nokta göstermektedir ki, Türkiye, doğru yatırımlar gerçekleştirildiği takdirde geleceğe yönelik güçlü fırsatlar barındıran bir ülkedir. Özellikle çimento sektöründe bir dünya lideri olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye, sahip olduğu ihracat potansiyeliyle de her geçen gün daha fazla dikkat çekmektedir. Bu potansiyelin farkında olan HeidelbergCement de Türkiye"deki yatırımlarını devam ettirmek kararlılığındadır.”

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.