• BIST 9659.48
  • Altın 3808.806
  • Dolar 37.8342
  • Euro 40.8346
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 13 °C

Airbus'tan katlanmış kanatlar vizyonu

Airbus'tan katlanmış kanatlar vizyonu
Airbus'tan Bruno Fichefeux: Katlanabilir kanatlarla bir kuş gibi uçacak Airbus'ın yeni nesil tek koridorlu uçağı yeni yetenekler ile geliyor.

TOULOUSE- Airbus'ın, yakıt verimliliğini yüzde 20 ila 30 oranında artıracak ve katlanabilir kanatlarla bir kuş gibi uçacak yeni nesil, tek koridorlu bir uçak için hazırlık yapıyor. Airbus'ın 2030'ların ikinci yarısında inşasına başlanması için hedef koyduğu böyle bir uçak, verimlilik iyileştirmelerini elde etmek için çığır açan motor ve kanat teknolojilerinin yanı sıra uçak gövde malzemelerinde ilerlemeler ve taksi, aydınlatma ve kabin ortamında hava sirkülasyonu gibi uçuş dışı işlevler için pil gücünün kullanılmasına yönelik yeni yeteneklere güvenecektir.
Verimlilikteki iyileştirmeler, sürdürülebilir havacılık yakıtındaki büyümeyle birleşerek küresel havacılık sektörünün Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine doğru ilerlemesiyle birlikte toplam emisyonlarda önemli ölçüde daha fazla azalma sağlayacaktır.
airbus-009.jpg

bruno-fichefeux,-.jpgbruno-fichefeux,--001.jpg

Fransa'nın Toulouse kentinde düzenlenen Airbus Zirvesi'nde konuşan şirketin gelecek programlarından sorumlu başkanı Bruno Fichefeux, yeni nesil teknoloji üzerindeki çalışmaların hala kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu kabul etti ve "Bugün tarif seviyesinde değiliz, Malzemeler seviyesindeyiz" dedi.
Airbus "Geleceğin uçaklarını hazırlıyoruz" diyerek şu bilgileri verdi
Airbus'ın yeni nesil tek koridorlu uçağı, yenilikçi teknolojiler ve son teknoloji mühendisliğini bünyesinde barındıracak Airbus mühendisleri havacılığın geleceğini devrim niteliğinde değiştirecek yenilikçi çözümler geliştiriyor. Gelişmiş aerodinamik ve biyomimikri düşünülerek kanatlar tasarlanmış, yakıt tüketimini azaltan ve verimliliği artıran yeni bir Airbus tek koridorlu uçak hayal edin. Motorları mevcut modellere göre %20 daha az yakıt tüketecek ve hava yolculuğunu daha az karbonlu ve uygun maliyetli hale getirecek. Motor iyileştirmeleriyle elde edilen yakıt kazanımlarını daha da desteklemek için Airbus, hibritleştirme ve elektrifikasyon teknolojilerine yönelik büyüyen bir rol öngörüyor.
Uçak, daha hafif ancak daha güçlü malzemelerle inşa edilecek ve bu da hem daha dayanıklı hem de kullanımı daha kolay uçaklar üretilmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, Airbus, yalnızca uçak içinde değil aynı zamanda yer operasyonları ve bakımında da akıllı otomasyonu içerecek yeni bir sistem platformunu entegre etmek için bütünsel bir yaklaşım benimsiyor.
Bu yenilikler, uçakların nasıl inşa edildiğini, işletildiğini ve bakımının yapıldığını dönüştürerek yeni bir çağın sahnesini hazırlayacak.

bruno-fichefeux,--002.jpgAirbus jetleri için yeni bir tahrik düzeni mi?

Motorlar için Airbus, günümüzün modern jetlerine güç veren kapalı turbofanların yerini alacak açık fanlı bir tahrik sistemi öngörüyor. Motor üreticisi CFM International'ın mühendislik kıdemli başkan yardımcısı Mohamed Ali, motor performansının iyileştirilmesinin daha büyük fanlar inşa etmeyi gerektireceğini söyledi. Ancak uçak endüstrisi, motor sürüklemesinin neden olduğu kısıtlamalar nedeniyle bir muhafaza içindeki fan boyutunu artırmanın üretkenlik sınırına yaklaşıyor. Bu tür kısıtlamalar açık fanlı bir motor ortamında mevcut olmazdı.

Airbus ve CFM, konsept üzerinde kapsamlı testler yürütüyor ve on yılın sonuna doğru A380 jumbo jetiyle ilk açık fan motorlu test uçuşunu gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Katlanabilir kanatlar Airbus'a nasıl yardımcı olabilir?

Kanatlar için Airbus, katlanabilir bir tasarım için test ve erken geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

bruno-fichefeux,--003.jpg

Bristol yakınlarındaki Airbus üssünü yöneten Sue Partridge, havacılıktan karbon emisyonlarını azaltmanın zorluğunu "Concorde inşa etmeye benzetiyor". Sue Partridge, Avrupa havacılık devinin Wing of Tomorrow programını yönetiyor. Ekibi, hidrojenle çalışan ve neredeyse sıfır emisyona sahip kanatlar tasarlıyor. Şehrin kuzeyindeki Filton'da bulunan uçak fabrikasında 34 yıldır çalışıyor, ancak bunun gördüğü "en büyük zorluk" olduğunu söylüyor.


Airbus'ın Wing of Tomorrow programının başkanı Sue Partridge, hava akımlarında süzülen uzun kanatlı bir albatrosun zahmetsiz uçuşunu anımsatarak, daha az sürtünme ve daha fazla kaldırma kuvveti yaratmak için daha uzun ve daha ince kanatlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Ancak, Airbus'ın öngördüğü uzunluktaki kanatları kaldıracak şekilde tasarlanmamış, dünya çapında yüz binlerce havaalanı olduğunu söyledi.  Partridge, "Birçok insan yakıt tasarrufunda kanat tasarımının ne kadar önemli olduğunun farkında değil. Son uçağımız A321 XLR, yerini aldığı uçaktan yüzde 30 daha verimli olacak" dedi.

bruno-fichefeux,--004.jpgBu nedenle Airbus, katlanabilir kanatların test edilmesi için iki kanat göstericisi inşa etti ve üçüncüsü de yapım aşamasında. Üretici, inişte taksi ve kapıda park için katlanacak, ardından kalkış ve uçuş için açılacak bir kanat öngörüyor.
Partridge, "Yarının kanadını bugün gerçeğe dönüştürmek için bir ekip olarak gerçekten çok çalışıyoruz," dedi.
Partridge, yeni nesil kanat tasarımının bir diğer önemli yönünün, bugün kullanılanlardan daha hafif ve daha güçlü bileşenler olacağını açıkladı.
Airbus ayrıca, genel yakıt verimliliğini artırmanın bir başka yolu olarak uçak gövdelerinde de benzer iyileştirmeler üzerinde çalışıyor.
Bu arada üretici, jet yakıtını desteklemek için pille çalışan hibrit-elektrikli tahrik geliştirerek uçağın karbon emisyonlarını %5 oranında azaltabileceğine inanıyor. Aralık ayında Airbus, havacılık geliştiricileri Safran ve Daher ile birlikte hibrit-elektrikli bir gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Bu tür sistemler havada tahrik sağlamaz, ancak yerdeki hareketler ve kabin içi aydınlatma ve klima gibi diğer uçak işlevlerine güç sağlayabilir.
 

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.