• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 16 °C

ADRO: Kilikya iyi tanıtılmalıdır

ADRO: Kilikya iyi tanıtılmalıdır
ADRO Başkanı İsa Akdağ, Çukurova’nın Suriye-Kıbrıs ve Anadolu arasında kültürlerin buluştuğu Kilikya, antik kentler hazinesidir

ADANA- ADRO Başkanı İsa Akdağ, Çukurova’nın Suriye-Kıbrıs ve Anadolu arasında kültürlerin buluştuğu Kilikya’nın antik kentler hazinesi olduğunu söyledi.

Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ADRO) Başkanı İsa Akdağ, Kilikya olarak da adlandırılan Çukurova yöresinin Türkiye’nin diğer turistik bölgeleri gibi pazarlanamadığını görmenin canlarını acıttığını belirterek, ‘’Burada daha çok yerel yönetimler ve turizm acentelerine görev düşüyor, Kilikya’nın turizmde marka olması gerekirken maalesef ihmal ediliyor’’ dedi.

Ç. BARIŞ Gazetesi Yazarı Mustafa Özgür’ün sorularını yanıtlayan ADRO Başkanı İsa Akdağ, Çukurova yöresinin , Suriye-Kıbrıs ve Anadolu arasında kültürlerin buluştuğu bir Antik Kentler hazinesi olduğunu söyledi. Akdağ, ‘’Ancak, buradaki tarihi, kültürel değerlere gerekli önem gösterilmediği için halen hak ettiği değeri elde edemediğini görüyoruz’’ dedi.
İşte Mustafa Özgür’ün yaptığı röportajdan satır başları:

ADRO’NUN KURULUŞUNU ANLATıRMıSıNıZ?
ADRO 2012 yılında çıkan 6326 sayılı turist rehberleri yasası ile kuruldu. Türkiye’de 13 tane Rehberler odası bulunmaktadır. Rehberlik yasası ilk çıktığında eski yönetmeliğimizde bölgemizde yer alan 4 il bize bağlı idi ama maalesef bölge siyasileri bunun kıymetini bilemedi, Gaziantep lobisi daha güçlü çıktı ve Hatay bölgeden kopartılıp Gazintep’e bağlandı. Bir il’de Rehberler Odası kurulabilmesi için en az 50 turist rehberinin Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurusu gerekmektedir. 12.12.2012 tarihinde Oda kuruluşu için kolları sıvadık ve dosyalarımızı bu tarihte toplamaya başladık. Bu tarih aslında bölge rehberlerinin talihlerinin değişmeye başladığı tarihtir. Çünkü bu tarihe kadar rehberlik mesleği bölgede pek bilinmiyordu. İnsanlar,yakalarına TÜRSAB görevli kartı takan herkesi ‘’Rehber’’ diye biliyorlardı, ADRO’nun kurulması ile bölge hem rehberlik mesleğini tanımış oldu hem de rehber meslektaşlarımız mesleklerini icra ederek evlerine ekmek götürmeye başladılar. Yani bu meslek asıl ERBAB’ları tarafından icra edilmeye başlanmış oldu.

REHBERLIK NEDIR?
Rehberlik fedakârlık gerektiren icrası zor bir meslektir. İnsanlarla ilgilenmek, ülkemiz hakkında bilgisi olmayan insanlarla uğraşmak neredeyse ülke sorunlarıyla ilgilenmek kadar zordur. Turist rehberleri sadece gezilen mekânlarla ilgili bilgi veren kişiler değildir. Ülkemizin yaşam tarzı, folklorik değerleri, yemek kültürü, politik durumu ile ilgili bilgiler vermesi, refakat ettiği grubu doğru yönlendirerek o gruptaki turistleri gönüllü birer Türkiye elçisi haline getirmeleri de rehberlerin görevleri arasındadır.

BIZE BÖLGEYI ÖZETLER MISINIZ?
Çukurova bölgesi, Suriye-Kıbrıs ve Anadolu arasında kültürlerin buluştuğu bir Antik Kentler hazinesidir, ancak buradaki tarihi, kültürel değerlere gerekli önem gösterilmediği için halen hak ettiği değeri elde edemediğini görüyoruz.
Yörenin, Türkiye’nin diğer turistik bölgeleri gibi pazarlanamadığını görmek canımızı acıtıyor, burada daha çok yerel yönetimler ve turizm acentelerine görev düşüyor, Kilikya’nın turizmde marka olması gerekirken maalesef ihmal ediliyor.

ADANA’Yı ÖZETLEYIN DERSEK NE SÖYLEMEK ISTERSINIZ?
Adana’yı anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalacak biliyorum ama yine de dilimin döndüğünce izah edeyim: Tarihte hiç ismi değişmemiş, dünya’nın en eski yaşayan taş köprüsüne sahip, dünyanın ilk tıp merkezi, ilk tıp kitabı ve ölümsüzlük formülünün yazıldığı, dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük saat kulesine sahip ,en çok paşası olan yani paşalarla yönetilen ismini gök tanrıdan alan ve Nuh Tufanı’nda ‘’Aden cenneti’’ diye ismi zikredilen ve bütün bu özellikleri taşıyan tek şehrin Adana olduğunu söyleyebilirim.

2017 YıLıNDA ÇUKUROVA TURIZM FUARı ILE TURIZM’IN KALBI ADANA’DA ATACAK DEMIŞTINIZ, GEREKÇELERINIZ NEDIR BU KONUYU BIRAZ AÇARMıSıNıZ?
‘’Bölgenin sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikleri bakımından her kitleye hitap edecek olması ve Ortadoğu’ya yakın oluşu,Türkiye’de en fazla şehir dışına turist gönderen bölge oluşu, Türkiye’de sağlıkta en fazla tercih edilen bölge olması gibi nedenler göz önüne alındığında bölgede çok geniş kapsamlı bir turizm fuarı organize edilmesini gerektirir.
Bu düşünceden yola çıkarak, Türkiye’nin üçüncü büyük uluslararası turizm fuarını Çukurova bölgesinin en büyük kültür şehri olan Adana’da yapmak için çalışmalara başladık. Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2017 Nisan ayında yapılması planlanan fuar için aralarında benimde bulunduğum Globalist DMC Başkanı Süleyman Gök, Barış Gazetesi ve Turizm News internet gazetesi sahibi Durmuş Ali Başkan, Türkiye Turizm.com editörü Özkan Altıntaş’la birlikte başta Valimiz Mustafa Büyük olmak üzere kentin diğer yetkilileriyle fuarın yapılması hakkında yetkilerle görüştük.

Her yıl geleneksel hale getirdiğimiz Çukurova Turizm Ödülleri ile bölgeye değer kazandırdık. Türkiye turizmine hizmet eden başarılı turizmcilere ödüller veriyoruz. TÜRSAB Adana BYK ile birlikte bir süredir kentimizde turizm fuarı düzenlenmesinin iyi olacağını dile getiriyorduk. Önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planladığımız turizm fuarı ile Adana’ya ayrı bir değer katacağız. 2017 Nisan ayında turizmin kalbi Adana’da atacak. Tüm rehber arkadaşlarımızla heyecan duyuyoruz

TERÖR OLAYLARıNıN TURIZM’E ETKISINI ANLATıR MıSıNıZ ?
‘’Son dönemde yaşanan olaylar, gittikçe hızlı bir yükseliş ivmesi kazanan turizmi maalesef baltalamış bulunmaktadır. Başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri olmak üzere bir çok destinasyonda tur iptalleri oldu. Turistler güvenli hissettikleri bir yerde seyahat etmek isterler. Bu yüzden Türkiye’de cereyan eden olaylardan ve dış basının abartılı yayın yapmasından ülkemize gelecek olan misafirlerde tedirginlik başladı. Bütün bunlar Türkiye turizmi için elbette çok olumsuz sonuçlardır ama Çukurova bu olumsuzlukları olumluya çevirebilir.

Mesela, bir zamanlar çekim merkezi olan GAP şuan güvenlik nedeni ile tercih edilmiyor, Kapadokya yıllarca aynı destinasyon ve aynı tur programları insanlar değişiklik aramaya başladı, Karadeniz yaz destinasyonudur. Antalya deniz-kum destinasyonu, İstanbul destinasyonu da doyma noktasına ulaştı.

Bütün bu sonuçlar Çukurova için fırsattır. 650 km sahil ve tarih iç içe,bakir keşfedilmemiş destinasyon ve gurme bakımından çok zengin bölge oluşu artı cazibe merkezi olabilir. Burada yerel yönetim ve turizmcilere çok büyük görevler düşüyor, Bana göre 2017-2023 Bölgenin Altın yılı ilan edilmeli…

isa-akdag.20160326113109.jpg

İSA AKDAĞ KIMDIR?
1974 Yılında Şanlıurfa’da doğan İsa Akdağ, İlk ve Orta öğrenimini Y.İ.B.O ‘da tamamladı.1992 Yılında Artvin Anadolu Öğretmen Lisesini kazanıp 1996 Yılında Artvin Anadolu Öğretmen Lisesinden Mezun oldu.1996-1998 yıllarında Harran Üniversitesi Pazarlama Bölümünde okudu.1998-2000 yılları arası Harran Oteli Ön büro Müdürlüğü yaptı 2000-2004 Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinden mezun oldu. 2004 yılında Aktif Nokta Dershanesi ismi ile kendi dershanesini kurdu 2007 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açmış olduğu Turist Rehberlik Kursunu kazanıp Profesyonel Turist Rehberlik kokartına sahip oldu. Ortadoğu,Güney Amerika ve Kuzey Afrika Rehberlikte uzmanlık alanları.2012 yılında Adana Bölgesel Turist Rehberler Odası kurucusu ve halen ADRO’nun Başkanlığını sürdürmektedir.Şimdiye kadar Dünya’nin 173 Ülkesini gezen, çok iyi düzeyde Arapça ve İngilizce, orta seviye Rusça bilen Akdağ,evli ve 2 çocuk babasıdır.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.