BRÜKSEL-Avrupa Komisyonu Batı Balkanlar ve Türkiye'de Romanların entegrasyonuna katkıda bulunan sivil toplum kuruluşlarını ilk kez ödüllendirdi. Ödüller, Romanların topluma kazandırılması amacıyla sivil toplumun yürüttüğü değerli çalışmaların takdir edildiğinin bir ifadesidir. Bu alandaki çalışmalarında kapsamlı ve yenilikçi yaklaşımlar sergileyerek ödüle layık görülen yedi kuruluşun isimleri Brüksel'de düzenlenen bir törenle açıklandı.
Ödüllendirilen kuruluşlar, çoğunlukla toplum tabanlı ve Romanların öncülüğünde çalışan ya da Roman çalışanları bulunan kuruluşlar arasından eleme yoluyla belirlenen 21 kuruluş arasından seçilmiştir. Seçilen projeler eğitim, kadın ve çocuk hakları, barınma, istihdam ve sağlık gibi çok çeşitli alanları kapsamaktadır.
Komisyon'un Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikasından sorumlu Üyesi Štefan Füle, ödül töreninde şu açıklamayı yaptı:
"Avrupa Komisyonu, hükümetler ve sivil toplum örgütleri olarak, hep birlikte, aynı mesajı vermeliyiz: Romanların topluma kazandırılması önem taşıyan bir politikadır. Bu yalnızca söz konusu azınlığın iyiliği için değil, aynı zamanda toplumun da yararına olan bir yatırımdır. Toplumun her bir bireyinin ruhen ve fiziken katkıda bulunduğu bir ortam ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan daha güçlü ve müreffeh hale gelmelerine yol açar."
Ödül, genişleme süreci kapsamında Romanların entegrasyonunun siyasi açıdan taşıdığı önemi ortaya koyarak, sivil toplumun rolünü güçlendirmeyi ve Avrupa Komisyonu'nun Romanları destekleme noktasındaki kararlılığını göstermeyi amaçlamaktadır. Ödüle layık görülen örgütlerin başarıları teslim edilerek hedeflenen faaliyetlerinin uygulamasına daha fazla destek verilmesi öngörülmektedir. Başarılı yedi örgütün her birine 14,000 Avrol'luk bir ödül verilmiştir.
Kazananlar aşağıdaki gibidir:
Roman sivil toplum aktörlerinin kapasitesini ve Roman kadınlarının sorunları hakkında bilinç düzeyini arttıran projeleriyle Arnavutluk'tan Roma Active Albania (RAA),
Eğitimi destekleyen projeleriyle Bosna Hersek'ten Citizens Association for the Promotion of Education of Roma-Otaharin,
Fushe Kosove’de dilencilik yapmış kadınları yeniden çalışma hayatına ve bu kadınların çocuklarını da okul yaşantısına geri kazandırmayı amaçlayan projeleriyle Kosova’dan The Ideas Partnership,
Erken çocukluk gelişimini destekleyen projeleriyle Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’dan Centre for Integration Ambrela,
Anne-çocuk eğitimine yönelik projeleriyle Sırbistan’dan Hands of Friendship,
Çocuk sanat atölyesi projeleriyle Türkiye’den Sulukule Roma Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği,
Roman ve Mısır topluluklarında zorla ve erken yaşta evliliklere karşı projeleriyle Karadağ’dan Center for Roma Initiatives.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.