ANKARA- Yurtiçi tatillerinin her zamankinden daha popüler olduğu bir dönemde, Avrupa Birliği’nden Türkiye'deki sürdürülebilir turistik çekim merkezlerine destek geliyor.
Geçtiğimiz yıl, Avrupalı tatilcilerin yaklaşık olarak yarısının (%51), tatillerini kendi ülkelerinde geçirmeyi planladıkları tespit edilmiştir.
SAKLI CENNETLERİ KEŞFETMEYE DAVET
Birçok kişi tarafından, bu durumun 2012 yılı boyunca da devam edeceği öngörülürken, Avrupa Komisyonu, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar(EDEN) girişimi sayesinde, Avrupalıları yanı başlarındaki muazzam saklı cennetleri keşfetmeye davet ediyor.
EDEN'in hedefi, şimdiye dek kısmen keşfedilmiş ve benzersiz değerleri içeren Avrupa hazinelerini vitrine çıkarmak. EDEN varış noktaları, Avrupa çapında, ziyaretçilere kendi ülkelerinin kültürü ve gelenekleri hakkında daha fazla bilgi edinme yolunda harika bir fırsat sunuyor. AB Komisyonunun Sanayi ve Girişimcilikten Sorumlu Üyesi Antonio Tajani: “EDEN, turizmin yerel halkla ve çevreyle uyum içinde olduğu, sürdürülebilir turistik destinasyonları öne çıkarıyor. Hızla değişen dünya ekonomisinde, EDEN, Avrupa'nın turizm alanındaki hünerinin ve yaratıcılığının en iyi örneklerini gündeme getirmeye devam ediyor. Aynı zamanda, yerel ekonomi, özellikle de küçük işletmeler bundan yarar sağlayacak; böylelikle, EDEN içinde bulunduğumuz ekonomik krizi aşmada faydalı olabilecek.” açıklamasında bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİN PARLAK ÖRNEKLERİ OLMAYA ADAY
Turistik cazibe merkezleri, her yıl farklı bir tema kapsamında, bulundukları ülkenin en seçkin turistik destinasyonu ödülünü almak için yarışıyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan: “Türkiye'nin EDEN varış noktaları, sürdürülebilir turizmin parlak örnekleri olmaya adaydır ve geleneksel tatil mekânlarına göre daha sakin bir yer arayan ziyaretçilere unutulmaz deneyimler vaadetmektedir. EDEN girişimi, yükselişte olan cazibe unsurlarının tanıtılmasına destek sağlayarak, onları tüm yıl boyunca talep gören turistik çekim merkezleri haline getirmeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.
Yurtiçi tatillerinin her zamankinden daha popüler olduğu bir dönemde, Avrupa Birliği’nden Türkiye'deki sürdürülebilir turistik çekim merkezlerine destek geliyor
HAMAMÖNÜ RESTORASYONU
2011 yılında bu ödülü kazanan destinasyonlar, bulundukları bölgeyi canlandırma, ihmal edilmiş olan kültürel, tarihi ve doğal sahalara sürdürülebilir kalkınmayla birlikte bölgeye yeni bir soluk getirme ve yörenin daha geniş anlamda yenilenmesini sağlamada oynadıkları kilit rol nedeniyle seçilmişlerdi. Türkiye'de ödülün sahibi olan Hamamönü-Altındağ, Ankara'nın merkezinde bulunuyor. Hamamönü, yakın tarihte kayda değer bir restorasyon sürecinden geçerek, yeniden, yaşamak ve ziyaret etmek için cazip bir yer haline geldi. Hamamönü bölgesi şimdilerde, hem Osmanlı döneminin, hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin geleneksel tarzlarını yansıtan benzersiz bir yer oldu. Şehrin en eski kesiminde bulunan Hamamönü, çeşitli dinlence ve alışveriş fırsatlarının yanı sıra, kültürel faaliyetler de sunuyor.
NEMRUT KRATER GÖLÜ
2010 yılındaki yarışmada, suya bağlı turizme yenilikçi yaklaşımların getirildiği yerler araştırıldı. Çarpıcı bir yer olan Bitlis, Türkiye'de ödülün sahibi oldu. Nemrut Krater gölü, Avrupa'nın en büyük, dünyanın da ikinci büyük krater gölüdür. Bu göl, Doğu Anadolu'nun en genç volkanlarından olan Nemrut Dağı'nın krater alanı içerisinde bulunmaktadır. Bu bölgedeki başlıca çekim merkezleri, dağın tepesinde bulunan sıcak ve soğuk sulu krater gölleridir. Nemrut krater gölünün durgun suyu, yüzme ve tekne gezisi için idealdir; -bunun yanı sıra, göle yakın yerlerde bulunan göletler içindeki kaplıcalar, düzenli olarak tedavi görmek üzere gelen ziyaretçileri cezbediyor.
EDEN, 2009 yılında, koruma altındaki alanlarda turizme odaklandı. Kars bölgesinin eşsiz güzelliklerinden biri olan Kuyucuk Gölü Türkiye'de ödülün sahibi oldu. Kuyucuk Gölü, kuş gözlemciliğinin yanı sıra, ışık kirliliğinin olmaması sayesinde, yıldız gözlemciliği için de Türkiye'deki en iyi noktalardan biridir. Bölgenin bir başka güzelliği de Kars Kalesinden görülen baş döndürücü panoramik manzaradır. Kars, "Ani Harabeleri" olarak bilinen müstahkem mevkii dahil olmak üzere, birçok arkeolojik alana ev sahipliği yapıyor.
2008 yılında, EDEN’in teması, yerel somut olmayan miras ve turizmdi. Ulusal destinasyon seçilen Edirne, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan Selimiye Camii gibi olağanüstü camilerinden anıtlarına, muhteşem saraylarından çarşılarına ve kervansaraylarına kadar pek çok güzellik sunuyor. Ziyaretçiler, Edirne'nin üç nehri; Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinin üzerindeki tarihi köprüleri de görmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.