ŞİKAGO / AMERİKA - Krizle sarsılan Amerika, birçok alanda olduğu gibi sağlık harcamalarında da tasarrufa yöneldi. Bunun için üniversitelerden çözüm önerileri istendi. Northwestern Üniversitesi, sadece 7 bin 500 hastanın bile Türkiye'ye gönderilmesiyle Amerika'nın 144 milyon dolar tasarruf elde edeceğini ortaya koydu.Amerika'daki Northwestern Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapor Türkiye'yi de yakından ilgilendiren liginç sonuçlar içeriyor. Rapora göre ABD'den Türkiye'ye her yıl 7 bin 500 hasta tedavi amacıyla geliyor. Çünkü, bir anjiyo tedavisi ABD'de 44 bin dolar iken, Türkiye'de 3.500 dolar. Koroner by-pass ameliyatı ABD'de 154 bin dolar iken, Türkiye'de ortalama 12 bin 500 dolar civarında yapılıyor. Diş hastalıklarının Türkiye'deki tedavi masrafı ABD'nin yaklaşık 10'da biri kadar. Bir ABD vatandaşının Türkiye'de tedavi olması ile elde ettiği tasarruf ortalama 19 bin dolar. ABD'deki 7 bin 500 hastanın Türkiye'ye gelmesiyle, ABD'nin sağlık alanında tasarrufu yılda 144 milyon dolar. Türkiye'nin kazancı ise 182 milyon dolar. ABD kamu çalışanlarının yüzde biri tedavi için, Türkiye'deki akredite sağlık kuruluşlarına gönderildiğinde ABD bütçesinin yılda 3 milyar dolar tasarruf edeceği hesaplanıyor.
Kamu çalışanlarının yüzde 5'i diş hastalıklarında kanal ve kaplama tedavilerini Türkiye'de yaptırsa, yılda 1 milyar dolarlık bir tasarruf ortaya çıkıyor. Türk sağlıkçılar, bu fırsatı yerinde görmek ve hastalara bilgi vermek amacıyla Amerika 4. Global Dünya Medikal Turizm Kongresi ve Fuarı'na katıldı. Fuarda stant açan DEİK/Sağlık Turizmi İş Konseyi, doğru hastaneyi ve doğru doktoru bulma konusunda yardımcı oluyor. DEİK Fuara 75 metre ile katılırken Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC de 140 metrakere ile yer aldı.
Fuara 140 metrekarenin üzerinde tanıtım standıyla katılan THTDC standında valileri, rektörleri, hastaneleri, fakülteleri ve otelleri ile Amerika'nın Illionis eyaletinin Chicago şehrinde gövde gösterisi yaptı. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTDC) Başkanı Emin Çakmak, 87 ülkeden 2.000 delegenin yer aldığı zirvede 10 bine yakın bire bir görüşmeyle Türk sağlık turizmi pazarını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Pazarın zaten hızla geliştiğini, geçen yıl 467 bin yabancı hasta ağırlayan Türkiye'nin bu yıl yüzde 35 büyüdüğünü açıklayan Çakmak, "Açıklanan aylık verilere göre 2011'i 50 bin yabancı hasta ile tamamlayacağız." dedi. Şu an Türkiye'de 4 bin Libyalı hasta bulunuyor. Her gün 200'e yakın Libyalı hasta özel uçaklarla Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Çakmak, geçen yıl 2,4 milyar dolar olan sağlık turizmi cirosunun da 2011'de 3,5 milyar dolara ulaşacağını aktardı.
Şu an Afrika'daki hastaların yüzde 65'inin Hindistan'a gittiğini belirten Konsey Başkanı, bunların yönünü yavaş yavaş Türkiye'ye çevirdiğini, bu sebeple gelirde önümüzdeki yıl ciddi artış yaşanacağını dile getirdi. Hindistan geçen yıl sağlık turizminde 14 milyar dolar ciro gerçekleştirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.