• BIST 9521.04
  • Altın 2803.099
  • Dolar 33.9343
  • Euro 37.6288
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 24 °C

AB, İtalya’daki Plaj Savaşları anlaşmazlığını çözmek istiyor

AB, İtalya’daki Plaj Savaşları anlaşmazlığını çözmek istiyor
İtalya'nın hem sol hem de sağ eğilimli İtalyan hükümetleri, rekabetçi ihaleyi gerektiren AB direktiflerine kararlılıkla direndiler ve mevcut plaj imtiyazlarını ısrarla yenilediler.

ROMA - İtalya'daki plaj imtiyazlarının yönetimi konusunda çıkan anlaşmazlık, ailelerin kontrolündeki işletmeleri ayağa kaldırdı.

Avrupa Komisyonu, yaklaşık yirmi yıldır İtalya ile plaj imtiyaz uygulamaları konusunda hukuki bir çekişme içinde bulunuyor ve bu yarımada ülkesini şeffaflıktan yoksun olmak ve rekabet kurallarını ihlal etmekle suçluyor.

Hem sol hem de sağ eğilimli İtalyan hükümetleri, rekabetçi ihaleyi gerektiren AB direktiflerine kararlılıkla direndiler ve mevcut plaj imtiyazlarını ısrarla yenilediler.

BU DURUM RAKIPLERIN PAZARA GIRMESINI ENGELLER.

Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı hükümetinin yıl sonuna kadar onayladığı son uzatmanın ardından Roma'nın seçenekleri tükendi ve 2025 yılı başından itibaren AB kurallarına uymak zorunda kalacak.

Roma'ya yakın popüler bir sahil beldesi olan Ostia'da bir plaj imtiyazının üçüncü kuşak sahiplerini temsil eden Susanna Barbadoro, "Tam bir belirsizlik dönemindeyiz ve haklarımızın korunmasını istiyoruz" dedi.

İtalya'daki plaj kulüpleri, AB kurallarının geçim kaynaklarını tehdit etmesi nedeniyle Ağustos ayında grev tehdidinde bulundu

İtalya'daki plaj kulübü işletmecileri, AB rekabet kurallarının işlerini tehdit etmesiyle karşı karşıya

Plaj imtiyazları onlarca yıldır bir aileden diğerine devredilerek, eleştirmenlerin bir tür tekel oluşturduğu ve İtalya'nın ekonomik reformlara karşı direnişinin bir sembolü haline geldiği bir durum yaratıldı.

ab,-italya,-plaj-savaslari,-semsiye,-sezlong.jpgİTALYAN KIYILARINDA PLAJ ÜCRETLERI FARKLI

En basit işletmelerde, iki şezlong ve bir şemsiyeyi günlük kiralamanın bedeli 25 Euro olabiliyor.

Öte yandan Capri veya Puglia'nın Salento'su gibi lüks tatil yerlerinde birkaç yüz avro ücret talep edilebiliyor.

Plaj işletmecileri, müşterilerinin işletmelerini rahat ettirmek için büyük yatırımlar yaptıklarından yakınıyor ve şimdi tazminat istiyorlar.

Barbadoro, 9 Ağustos'ta greve giden ve sabahın erken saatlerinde şemsiyelerini sembolik olarak iki saatliğine kapatan yüzlerce plaj işletmecisinden biriydi.

"Uzun yıllardır bu işte çalışan işletmecilerden ihalelerde önalım hakkı tanınmasını veya imtiyazı alamamaları halinde bir tazminat almalarını istiyoruz" dedi.

Ekonomistler ise plaj imtiyaz sahiplerinin uzun zamandır ayrıcalıklı konumlarını istismar ettiklerini ve yıllar içinde elde ettikleri gelirin yalnızca küçük bir kısmını İtalyan devletine iade ettiklerini söylüyor.

İtalyan Sayıştayı'na göre, 2016-2020 yılları arasında İtalyan kamu yönetimi, ülkenin 12 bin 166 plaj imtiyazından her yıl yaklaşık 97 milyon avro elde etti.

Bu, ortalama gelirinin 260 bin avro olduğu tahmin edilen bu işletmelerin, imtiyazları için yılda yalnızca yaklaşık 7 bin 600 avro ödediği anlamına geliyor.

İtalya'nın plaj yöneticileri yeni rekabet yasalarına karşı protestolarıyla dalga yarattı

- ECJ KARARIB: İTALYAN PLAJ ALANI REKABETE AÇIK OLMALI

Ekonomist Pietro Paganini, "Rekabet herkese fayda sağlar, özellikle de özel mülklerden değil, bu işletmelerin neredeyse bedavaya elde ettiği kamusal alanlardan bahsediyoruz" dedi.

Paganini, İtalyan hükümetlerinin, yıllardır plaj imtiyaz sahiplerini koruduğunu, çünkü onların değerli bir oy havuzunu temsil ettiğini söyledi.

Meloni hükümeti, 2006 yılında rekabeti artırmak amacıyla onaylanan Bolkestein Direktifi'ne uymadaki başarısızlığını haklı çıkarmak için son bir girişimde bulunarak geçen yıl Brüksel'e bir haritalama raporu sundu.

Verilen verilere göre, İtalya'nın kıyı şeridinin yüzde 33'ü imtiyaz altında bulunuyor. Bu da "plaj kaynakları kıtlığı" olmadığını ve dolayısıyla AB kurallarının gerektirdiği rekabetçi ihalelere gerek olmadığını gösteriyor.

Ancak AB temsilcileri, haritalamanın kayalık kıyılar ve hiçbir zaman imtiyaz hakkı verilmeyecek yüzülmeyen alanlar da dahil olmak üzere 11 bin kilometrelik kıyı şeridini kapsadığına dikkat çekti.

2019'dan beri İtalyan plajlarında boş alanı geri almak için protestolar düzenleyen "Mare Libero" (Özgür Deniz) derneğinin üyeleri, ihale sürecinde getirilen yeni kuralların plaj kullanıcılarına yeterli serbest erişimi garanti altına almaya yardımcı olacağını umuyor.

Mare Libero'nun Lazio merkez bölgesi koordinatörü Roberto del Bove, "İtalyan devletinin en az yüzde 50'sinin ücretsiz, kalan yüzde 50'sinin ise imtiyazlı olmak üzere adil miktarda plajı yeniden tesis etmesini istiyoruz" dedi.

Bu haber toplam 713 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.