• BIST 9830.56
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 10 °C

800 yıllık medreseyi Millet Kıraathane’si yaptılar, kapattılar

800 yıllık medreseyi Millet Kıraathane’si yaptılar, kapattılar
Tarihi Hatuniye Medresesi 8 ay Millet Kıraathanesi olarak hizmet verdikten sonra Mayıs ayında geçici olarak hizmete kapatıldı.

KARAMAN- Karaman'da bulunan tarihi Hatuniye Medresesi, Millet Kıraathanesi’ne dönüştürülerek geçtiğimiz yıl hizmete açıldı. 8 ay kıraathane olarak kullanılan medresenin nem ve rutubetten dolayı zarar gördüğü ve kapatıldığı öğrenildi. Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı tarihi medresenin tahribata uğradığını ve alternatif bir yer bulmaları halinde Millet Kıraathanesi’ni taşıyacaklarını belirtti.

tarihi-hatuniye-medresesi-.jpgTarihi Hatuniye Medresesi 8 ay Millet Kıraathanesi olarak hizmet verdikten sonra Mayıs ayında geçici olarak hizmete kapatıldı. Kıraathanenin uzun zaman geçmesine rağmen açılmaması üzerine araştırma yapan Kalaycı, tarihi yapının nem ve rutubetten kaynaklı kapatıldığını öğrendi.

“DAHA ÖNCE DE KAFE OLARAK KULLANILMIŞ”

31 Mart seçimlerinde AK Parti’li Ertuğrul Çalışkan’dan Karaman Belediye Başkanlığı görevini devralan Kalaycı,tarihi medreseyi amacına uygun bir şekilde değerlendirmek istediklerini belirterek, “Tarihi medrese Millet Kıraathanesi'ne dönüştürülmeden önce de kafe olarak kiraya verilmiş ve ciddi tahribata uğratılmış. Şu an tahrip edilen bu tarihi dokuyu kurtarmaya yönelik çalışmalarımıza başladık. Millet Kıraathanesi için daha uygun bir yer bulursak oraya taşıyacağız ” ifadelerini kullandı.

tarihi-hatuniye-medresesi--001.jpgHATUNİYE MEDRESESİ’NİN TARİHİ

Karaman İl merkezinde yer alan Hatuniye Medresesi, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı, Karamanoğlu Alaaddin Bey’in karısı Nefise Sultan tarafından, 1382 yılında yaptırılmıştır. Medrese açık avlulu, tek eyvanlıdır. Medresenin avlusu revaklarla çevrili olup doğu ve batı cephelerinde öğrenci hücreleri yer alır. Medresede yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapıda süsleme taçkapı, eyvan kemeri, köşe odaların girişlerinde yoğunluk gösterir. Süslemelerde geometrik motifler yanında, bitki motifleri, rumi ve palmetler, yazı, kuşakları ana şemayı oluşturur.

Kaynak: Müslüm EVCİ / Sözcü
Bu haber toplam 2082 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.