ANKARA- 49 yıllığına kiralanan sahil otellerine yeniden 49 yıl kira süresi uzatımı ya da satın alma yolu açılıyor. Turizmde yeni bir dönemin ‘ilk adımı’ olacak düzenleme sektöre ve ekonomiye katkı sunacak.
Desteklenmeye devam eden turizm sektöründe önemli bir adım da ‘Torba Yasa’yla atılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve ‘Torba Kanun Tasarısı’yla daha önce 49 yıllığına kiralanan sahil otellerine tekrar 49 yıl kira süresi uzatımı ya da satın alma yolu açılıyor. Daha önce Başbakan
Binali Yıldırım’ın sinyalini verdiği konuyla ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemenin özellikle Antalya ve Muğla bölgesindeki turizm yatırımcısını ilgilendirdiğini söyledi.
Ağbal, “1980’li ve 1990’lı yıllarda verilen Hazine’ye ait yerlerin süreleri bitmeye yakın. Bazıları için 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl var. Burada turizm yatırımcımız önünü görmek istiyor. Maliye’den, Orman’dan veya Turizm Bakanlığı’ndan kiraladığı bu yerlerin kira süresinin uzatılmasını ve böylelikle de bu tesislere yatırım yapmak istiyorlar. Bu anlamda yasa ile yapmış olduğumuz düzenlemede turizm yatırımcılarımıza bu yerler için 49 yıl yeniden süre verme imkanı getiriyoruz. Bu aslında turizm sektörünün geleceği için son derece hayati önemli bir düzenleme. Böylelikle turizm sektöründe inşallah ümit ediyorum ki ikinci bir hamleyi de başlatan bir ilk adım olacak. Yine bu düzenlemede turizm yatırımcımız isterse kullanmış olduğu bu yeri satın alabilecek” diye konuştu.
Yeni yatırım
Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, 1980’de başlayan 49 yıllık kiralama modellerinin 10 yıla yakın süresi bulunduğunu hatırlatarak, “Eskiyen oteller yeni yatırım için önünü göremiyordu” dedi. Bayındır, bu nedenle kira süresi azalan otellerin de bir yenileme, satın alma sürecinde olduğunu ancak önlerini göremedikleri için bu kararları ertelediklerini ifade etti. Bayındır, “Yapılması gereken bir düzenlemeydi. Faydalı oldu” dedi.
‘Banka kredi vermiyor’
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı ise, yapılan düzenlemeyle birlikte sektörün önemli bir sorununun çözüleceğini dile getirdi. Yağcı, süresi azalan tesislerin bankadan kredi almakta bile zorlandığını vurgulayarak, “Bankalar, süresinin dolmasına az vakit kaldığı için kredi vermekte tereddüt ediyordu. Ayrıca tesis sahibi önünü görecek adımlar atamıyordu. Sevindirici bir karar oldu. Ancak yatırımcının ödeyebileceği makul rakamlarla sağlanması lazım” dedi.
Belediye alanları da olsun
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sektörün bu düzenlemeyi uzun yıllardır beklediğini belirtirken, özellikle Bodrum bölgesinde kira süresi dolan ve dolmak üzere olan tesislerin bulunduğunu söyledi. Bu tesislerin sayısının tahmini olarak 509 olduğunu anlatan İşler, konuyla ilgili daha önceki bakanlara da sorunlarını ilettiklerini hatırlattı.
İşler, “Bu TÜROFED olarak ciddi bir önerimizdi. En son Milli emlak Müdürlüğü’yle de bir görüşme yaparak, nasıl olabileceğini konuştuk. Maliye, Turizm ve Orman olmak üzere 3 bakanlıktan kiralanan tesisler var. Düzenlemenin içinde özel idare ve belediyeden kiralanan alanlar yok ancak onların da olmasını istiyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.