• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 23 °C

500 bin palmiyeye böcek tehdidi

500 bin palmiyeye böcek tehdidi
Başta Mısır ve Ürdün olmak üzere son yıllarda tanesi 500 ile bin Euro'ya ithal edilen palmiye ağaçları böcek tehdidi altında olduğu bildirildi.

ADANA -Başta Mısır ve Ürdün olmak üzere son yıllarda tanesi 500 ile bin Euro'ya ithal edilen palmiye ağaçları böcek tehdidi altında olduğu bildirildi. İthal edilen palmiyelerle birlikte Türkiye'ye giren 'Kırmızı Palmiye' böceği milyonlarca Euro zarara yol açtı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu ağaçların ithalatını yasaklarken, başta Adana, İstanbul ve İzmir olmak üzere 6 ilde karantina tedbirleri aldı.




Mısırdan palmiye ithalatı yapan Yunanistan, İtalya, İspanya, Kıbrıs, Portekiz ve Fransa'da aynı zararlının baş gösterdiği kaydedildi. Bu zararlı ile mücadele edilmediği takdirde mısır tarımını ve şeker kamışına da sıçrama tehlikesi bulunuyor. Bugüne kadar çözüm bulunmayan zararlıya karşı en önemli çözümün ithalatı durdurmak, zararlı bulunan ağaçları yok etmek olduğu düşünülüyor.

 



Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Hiltonsa Oteli'nde düzenlenen "Kırmızı Palmiye Böceği ile Sürdürülebilir Mücadele" konulu toplantıda böceğin yol açtığı zararlar, yayılması ve mücadele yöntemleri tartışıldı. Yerli ve yabancı bilim adamları ile bitki koruma uzmanlarının katıldığı toplantı üç gün sürecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Koruma Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, bakanlık olarak palmiye ağacı ithalatının yasaklandığını, 24 ilde ekimi ve dikimi yapılan bu ağaçlar üzerinde tarama çalışması yapılmakta olduğunu söyledi. İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Antalya ve Muğla illerinde karantina tedbirlerinin uygulamaya konduğunu belirten Şahin, "Bu zararlılar ithal edilen palmiye ağaçları ile birlikte ülkemize girdi. Şanlıurfa'dan İstanbul'a kadar olan güney kıyı şeridinde bulunan 500 bini aşkın palmiye ağaçları bu zararlıların tehdidi altında. Binlerce ağaç yok oldu. Bakanlık olarak böceğin olduğu ağaçları tespit ediyoruz. Tuzaklama yöntemi ile alan daraltması yapıyoruz. Bu mücadele 3 -4 yıl devam edecek." dedi.

 

Toplantının açılışında konuşan Adana Valisi İlhan Atış, 2 ile 4 ay arasında ömrü olan bir böceğin 60 yaşındaki kendinden binlerce kat büyüklüğündeki bir ağacı bir gecede yok ettiğini söyledi.

 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da Kırmızı Palmiye Böceğinin varlığından Kıbrıs'ta okuduğu bir gazeteden haberdar olduğunu ve hemen harekete geçtiğini söyledi. Bu böceğin yok edilmesi için pratik çözümler beklediğini belirten Durak, gerekirse 'temik' ilacını toprağın iki karış altından ağaçlara verilmesini önerdi.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, kırmızı böcek zararlısının şeker kamışı ve mısır tarımına da yayılma ihtimalinin olduğunu bu nedenle erken önlem alınması gerektiğini kaydetti. Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz'da kırmızı palmiye böceği ile biyolojik mücadele yöntemlerinin araştırılmasını önerdi.

 

Toplantıda sunum yapan İtalyan Michel Ferry böcek davranışları hakkında bilgi verdi. Ferry, kırmızı palmiye böceğinin 2004'ten önce sadece İsrail, Filistin ve Ürdün'de görüldüğünü, Mısır'da palmiye yetiştiriciliğinin artması ve Akdeniz ülkelerindeki belediyelerin süs bitkisi olarak yönelmesinin bu böceğin Avrupa'ya sıçramasını sağladığını söyledi. Ferry, Avrupa'da İspanya ile başlayan Sicilya, İtalya, Fransa, Yunanistan ve Türkiye ile yayılma gösteren böceğin bu yıl Portekiz'e de sıçradığını, ancak Kuzey batı Afrika'da görülmediğini kaydetti.

 

Bilim adamları zararlının görüldüğü ağaçların kesilerek yok edilmesini, bulaşıksız fidan üretilerek sertifikalandırılmasını, ithalatın tamamen yasaklanmasını öneriyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.