ANKARA- Sigara yasağı kapsamını genişleten kanun teklifinin yasalaşması kahvehaneleri ciddi şekilde sarsacak. Kahvehanelere 18 aylık geçiş süresi tanıyan kanuna uyum için her kahvehanede bir ’sigara bölümü’ kurmaya çalışacaklarını söyleyen Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, "Türkiye’de yaklaşık 500 bin kahvehane ve çay ocağı var. Bu yasak sektörün sonunu getirebilir" dedi.
TBMM Genel Kurulunda, sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun kabul edilerek yasalaştı. Kahvehane sahipleri 18 aylık geçiş sürecinde her kahvehanede bir ’sigara bölümü’ oluşturmaya hazırlanıyor. 1 milyon 500 bine yakın çalışanı olan kahvehanelerin bu yasadan ve yasanın uygulanması sırasında ortaya çıkacak maliyetlerden olumsuz etkileyeceğini söyleyen Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, "Kahvehanelere uygulanan yasak çok ağır oldu. 18 aylık geçiş sürecinde sigara bölümleri yapmaya çalışacağız. Herkes bu sistemi görsün ondan sonra sanıyoruz ki karar tekrar gözden geçirilir. Yoksa sektörün sonu olacak" dedi.
KAHVEHANE SAYISI 50 BİNE DÜŞER: Sigara yasaklarının çok önemli olduğuna değinen Ağaoğlu, "Bu yasakları uygularken her türlü durum göz önüne alınmalı" dedi. Ağaoğlu, 18 aylık geçiş sürecinin çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu geçiş sürecinde kahvehane sahipleri dükkanlarda bölümler oluştursun. Sigara içilebilin bölümlere de en iyi havalandırma sistemlerini kursun. Biz de yetkililerle sürekli görüşme halindeyiz. Biz tabii ki sigara yasaklarına karşı değiliz ancak sektördeki çalışanları da düşünmek zorundayız. Çünkü bu yasaklar uygulanmaya başlayınca bu iş yerlerinin çoğu kapanacak. Kısa bir süre sonra da Türkiye’de kahvehane sayısı 50 bine kadar düşebilir."
20 MİLYON MÜŞTERİSİ VAR: Türkiye genelinde bulunan 500 bin kahvehaneye günde yaklaşık 20 milyona yakın müşterinin girip çıktığını anlatan Ağaoğlu sektörü şöyle değerlendirdi: "Bu kahvehanelerde günde 20 milyon bardak çay tüketimi yapıldığı hesaplanıyor. Sonunda yıllık çay cirosu 1.5 milyar YTL’ye ulaşan bir rakam ortaya çıkıyor. Bunları göz ardı eden bir yasa çıkarılmamalıydı. Uygulanabilecek bir yasa herkesin işine yarayacaktır. Şimdi siz bu kahvehanelerde tamamen sigara yasağı uygularsanız bu sektörü çökertirsiniz. Ancak sigara içilen ve içilmeyen diye bölümlere ayırırsak bu kahvehaneleri, herkese yarayacak bir sisteme de imza atmış oluruz. En azından bu konuda bir adım atılsın."
CEZA ÖDEYEN KENDİNE GELEMEZ: Murat Ağaoğlu "Daha önce kahvehanelere uygulanması gündeme gelen ’eğlence vergisi’ konusunda yetkililer bize çok yardımcı oldu. Bu konuda da bize destek olacaklarını umuyorum" dedi. Ağaoğlu ayrıca, bu cezayı bir defa ödeyen kahvehanenin bir daha kendine gelemeyeceğini savundu.
Okey oynarken sigara molası verilmez
TÜRKİYE Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, kahvehanelerin sigara yasağı getirilen diğer yerlerden çok farklı yerler olduğunu savundu ve "İnsanlar lokantada yemek yedikten sonra çıkıp gidebilirler. Ancak kahvehaneler öyle değil. Kahvehaneler vakit geçirilen yerler. İnsanlar saatlerce burada oyun oynuyor. Okey oynarken, 1 dakika sigara molası verilmezki" dedi.
TESK: Dünyadaki örneklerle geçiş yapılsın
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’de getirilen sigara yasaklarının birden bire yapıldığını belirterek, "Sağlık her zaman daha önce gelir. Ancak bu yasakları da dünyadaki örnekleriyle uygulayıp, eğitimlerle desteklemek lazım. Önce sigara içilebilen ve içilemeyen alanlar oluşturulmalı" dedi.