• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 16 °C

48 Reşadiye altını ile ilaç devi oldu

48 Reşadiye altını ile ilaç devi oldu
Ahmet Keleşoğlu, babasının ticarete atılması için verdiği 48 reşadiye altını ile, bugün 5 bin kişinin çalıştığı şirketin başkanı olarak sürdürüyor.

KONYA - İlkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen iş adamı Ahmet Keleşoğlu, babasının kendisine ticarete atılması için sermaye olarak verdiği 48 reşadiye altını ile başladığı ticari hayatını, bugün 5 bin kişinin çalıştığı şirketin başkanı olarak sürdürüyor.
İş adamından alınan bilgiye göre, ticarete Karaman'ın Ermenek ilçesinde başlayan Ahmet Keleşoğlu, 10 Ekim 1958'de Konya'da Selçuk Ecza Deposu'nu kurarak ilaç sektörüne girdi.



Kurulduğunda sadece Konya ve ilçelerine hizmet veren Selçuk Ecza Deposu, daha sonra Türkiye genelinde faaliyet göstermeye başladı. 1970'lerde Türkiye'de ilk defa çok şubeli ecza deposu unvanını kazanan şirket, 103 şube ve 5 bin çalışanı ile bugün Türkiye'de ilaç sektörünün yüzde 34'ünü elinde bulunduruyor. Kurumlar Vergisi sıralamasında 2008 yılında 34 milyon lira ile 44. sırada yer alan Selçuk Ecza Deposu, yaklaşık 17 bin eczaneye ulaşıyor.
Selçuk Ecza Deposu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Keleşoğlu, doğup büyüdüğü ve ticari hayata atıldığı Toros Dağları'nın eteklerine kurulu Karaman'ın Ermenek ilçesinde, zorlu coğrafi şartlar nedeniyle o dönemde kısıtlı imkanlar içinde yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.
Ermenek'ten Karaman'a yürüyerek iki günde gittiklerini ve kış aylarında yollar kapandığında yolculukların 4-5 güne çıktığını anlatan Keleşoğlu, "Çocukluğum Ermenek'te geçti. 1943'te askere gittim, 4 yıl askerlik yaptım. Askerlikten sonra Ermenek'e döndüm ve 10 sene manifatura ve tuhafiye imalatı ile uğraştım. Ermenek'te yol yoktu. Altı ay yaz, altı ay kış. Yolları altı ay açık, altı ay kapalıydı" dedi.
Ahmet Keleşoğlu, bu imkansızlıklar içinde ticarete başladığını ve babasının kendisine sermaye olarak kullanması için verdiği 48 reşadiye altını ile ticarete girdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Ermenek'te imkansızlıklar vardı. İlkokuldan sonra eğitimime devam edemedim. Eğitime devam etmem için Karaman'a veya Konya'ya gitmem gerekiyordu. Babam rahmetli ona izin vermedi ve beni okutmadı. 'Seni tüccar yapacağım' dedi. 'Okuyup, memur olup da ne yapacaksın?' diyordu. O günün mantalitesi öyleydi. Ticarete atılmam için bana sermaye verdi. Ben dikkatli bir çalışma ile bu sermayeyi büyüttüm. Babam rahmetlinin bana önemli nasihatleri olmuştur. Çok hoşgörülü ve disiplinliydi. Çocukluğumdan bu yana inanılır ve güvenilir olmaya özen gösterdim."
Karaman'da başladığı ticari hayatını 1958 yılında Konya'da kurduğu Selçuk Ecza Deposu ile sürdürdüğünü ifade eden Ahmet Keleşoğlu, şirketin ilk kurulduğunda 10 çalışan ile hizmet verdiğini, şimdi ise 5 bine yakın çalışanı olduğunu bildirdi.
Konya'da 20 sene kaldıktan sonra önce İstanbul, ardından da Adana şubesini açtıklarını belirten Keleşoğlu, şöyle devam etti:
"1970'lerde, Türkiye'de ilk defa çok şubeli ecza deposu unvanını kazandık. İlk dönemlerde sektördeki payımız yüzde 3'ler 5'ler seviyesindeydi. Şu anda ilaç sektöründeki payımız, yüzde 34'e yükseldi. Geride kalan 50 yılda çok sayıda kriz yaşadık, önemli badireler atlattık. Allah'a çok şükür bunların hepsini başarıyla geçebildik. 1990'lı yıllarda yaşanan krizlerde batanlar oldu, biz onlar arasında olmadık. Hatta her krizden sonra daha büyüdük. Bu, temkinli, hesaplı kitaplı ve istikrarlı olmamızdan ileri geldi. Çalışanlarımı çok iyi seçtim. Dışarıdan çok fazla eleman almadık. Hep alt kademeden yetişen ve başarılı olanları üst kademelere doğru müdürlüğe doğru yükseltirim. 40-50 yıllık çalışanım var. Çocukları müdür olmuş, torunları çalışan arkadaşlarımız var. Bu yapımız bana gurur veriyor."
Keleşoğlu, 103 şube ile ulusal bir yapıya sahip olduklarını bildirerek, şöyle dedi:
"Türkiye'de artık bölgesel bir ecza deposu değil, ulusal bir ecza deposu olduk. Hala doğrudan işlerle ilgilenirim. Sabah işe gitmesem bile öğleden sonra giderim ve 8 saat çalışırım ve hala arkadaşlarımla istişare ederim, işleri yönlendiririm, bundan da zevk alırım. Çocuğum yok. Ancak 5 bin çalışanımın hepsi benim evladım. Onlar da bana baba gibi bakıyor. 85 yaşında olmama rağmen günde 8 saat çalışırım."
Türkiye'nin gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmesi için gençlerin iyi eğitilmesi gerektiğine işaret eden Ahmet Keleşoğlu, bu nedenle eğitimin yanı sıra sağlık ve sosyal alanda da önemli çalışmalara katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirtti.
Keleşoğlu, şu ana yaptığı yardımların toplamını tam olarak bilmediğini ancak çok sayıda okul ve derslik yaptırdığını belirterek, "Şimdi de yaklaşık 20 milyon dolara mal olacak olan bir yatırımla yarının eğitimcilerinin yetişeceği SÜ Eğitim Fakültesinin binasını yaptırıyoruz. Benim ismimi taşıyan bu fakültenin binası, inşallah Eylüldeki eğitim dönemine yetişecek" dedi.
Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşeoğlu Eğitim Fakültesinde mezuniyet törenine katıldığını, bunun kendisine mutluluk ve huzur verdiğini söyleyen Keleşoğlu, üniversiteye ve Konya'ya yaptığı yardımlarda "sevgili dostum" diye hitap ettiği Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Süleyman Okudan'ın büyük katkıları olduğunu ifade etti.
Geçen yıl Selçuk Ecza Deposu'nun 50. kuruluş yılını kutladığını bildiren Keleşoğlu, şöyle devam etti:
"50. yılımızda, yardımlarımızın biz öldükten sonra da devam etmesi için, Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı'nı kurduk. Eğitim, sosyal ve sağlık alanındaki yardımların sürekli hale gelmesi için şirketlerimizin yüzde 51 hissesini kurduğumuz vakfa devrettik. Benden sonra vakıf mütevelli heyeti seçimlerle gelecek. Hem şirketlerimizin devamlılığını sağlayacak, hem de sosyal yapılanmaya, insanlığa, eğitime, sağlığa katkılarımız da eksiksiz devam edecek. Vakıf yaşamımızdan sonra da görevini sürdürecek."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.