• BIST 10128.55
  • Altın 3149.178
  • Dolar 35.658
  • Euro 37.2246
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 5 °C
  • Antalya 15 °C

450 fuarcılık CEO'su İstanbul'da

450 fuarcılık CEO'su İstanbul'da
Dünyanın önde gelen fuarcılık şirketlerinin kurduğu Dünya Fuarcılık Endüstrisi Birliği (UFİ), 75. kongresini Türkiye’de düzenleme kararı aldı.

İSTANBUL -Dünyanın önde gelen fuarcılık şirketlerinin kurduğu Dünya Fuarcılık Endüstrisi Birliği (UFİ), 75. kongresini Türkiye’de düzenleme kararı aldı. 12-15 Kasım 2008 tarihlerinde düzenlenecek olan kongre için 450 fuarcılık şirketinin CEO'su Türkiye’yi ziyaret edecek. Kongrenin Türkiye’ye gelmesinin arkasındaki isim ise HKF Fuarcılığın sahibi Bekir Çakıcı. 2006 yılında birliğin yönetim kuruluna girerek UFİ’nin tek Türk üyesi olan Çakıcı, o günden itibaren kongrenin Türkiye’de gerçekleşmesi için çalışmalarına başlıyor. Kongrenin Türkiye’de yapılmasının fuarcılığın gelişimi açısından çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Çakıcı, bu sayede Türkiye’nin yabancı yatırımcıların ilgisini çekeceğini dile getiriyor.

 

1925 yılında dünyanın önde gelen 20 organizasyon şirketi tarafından kurulan UFİ’nin bugün 6 kıtada 80’den fazla ülkede 470 civarında üyesi olduğunu ifade eden Çakıcı, "UFİ’yi Birleşmiş Milletler ile karşılaştırabilirsiniz. Ülkelerin BM'si varsa fuar sektörünün de UFİ’si var. Birlik, fuar organizatörleri, fuar medya kuruluşları ve alan işletmecilerini kapsıyor" diye konuşuyor. Kongrelerin fuarcılık sektöründe zirvede olan ya da zirveye atılım yapan şehirlerde yapıldığını ifade eden Çakıcı, İstanbul’dan önceki kongrelerin Versay, Pekin, Moskova, Bangkok, Münih gibi şehirlerde olduğuna dikkat çekiyor. Konukları ağırlayacak ev sahipleri heyetinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da yer alıyor.

 

Batı Avrupa kapitalini farklı ülkelere taşıyor

2000'li senelerden bu yana Batı Avrupalı büyük organizasyon şirketlerinin yaptığı fuarlarda doygunluk olduğunu ve bu şirketlerin sahip oldukları kapitali ve bilgi birikimini diğer ülkelere taşımak istediklerini ifade eden Çakıcı, “Büyük yabancı şirketler kah yatırım kah işbirliği yaparak yurtdışına açılmak istiyor. Bugüne kadar hep Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ülkelerine yatırım gündemdeydi. Ancak ben Türkiye’nin potansiyelini göstermek istedim” diye konuşuyor. Şirketlerin Rusya ve Çin gibi alt yapı konularında kolaylık gösteren ülkelere milyar dolarlık yatırımlar yaptıklarına işaret eden Çakıcı, “Çin'deki yatırımlar 1 milyar doları buluyordur. Almanlar, İngilizler, Hollandalılar bu ülkelerde gerek şirket satın almaları, gerek ortaklıklarla önemli yatırımlar yapıyorlar. Bu yatırımların Türkiye’de yapılmaması için hiçbir sebep yok” diyor.

 

UFİ’nin Türkiye’deki fuarcılık sektörü ile ilgili bir araştırma yaptığını ve buna göre sektörde “büyük balık küçük balığı yer” kuralının olduğunu anlatan Çakıcı, taşların tam olarak oturmadığını dile getiriyor. Bu yüzden haksız rekabetin oluştuğunu belirten Çakıcı, hem fuar alanı olan hem de işletmecilik yapan firmaların avantajlı olduğuna ve bu firmaların istedikleri zaman damping fiyatlar vererek öne geçtiklerine dikkat çekiyor. Küçük balıkların ise fuar kopyaladıklarını aktaran Çakıcı, “Gelecekte başarılı olanlar ayakta kalacak ve taşlar yerine oturacak. Ülkenin güçlü olduğu sektörlerin doğurduğu fuarlar güçlü olacak” diye konuşuyor.

 

Geniş tabanı kapsayan bir dernek gerekli

Avrupa'da haksız rekabeti engelleyen yasalar olduğunu aktaran Çakıcı, Türkiye’de etik değerlerin oluşması için yasalara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Sektörü düzenlemek için TOBB fuarlar dairesi yapmakla görevlendirildi. Burada iyi niyetli yönetmelikler düzenleniyor ama orada söylenecek çok şey var. Düzenlemelerin dozajı ne hangi kriterler olmalı bunlar iyi netleştirilmeli. Herşeyi yasaklamak çözüm değil. Böyle bir yaklaşım içinde bulunmadan bunun düzgün hale getirilmesi gerekiyor” diye konuşuyor.

 

Fuarcılık sektörünün geniş bir tabana yayılan bir derneğe ihtiyaç duyduğunu söyleyen Çakıcı, dört dernek olduğunu ancak bunların sektöründe yer alan 185 şirketi kapsamadığını ifade ediyor. Kuralları belirleyen bir dernek olması durumunda haksız rekabetin önlenebileceğini söyleyen Çakıcı, “Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği, Yurt dışı Fuar Yapımcıları, Anadolu Fuarcılığı ve Tüm Fuar Organizatörleri olmak üzere 4 dernek var. Bunların hepsini kapsayan ve tabana yayılan bir derneğe ihtiyaç var” diye konuşuyor.

 

HKF’den ihtisas fuarları

2002 yılında kurulan HKF, ağırlıklı olarak ihtisas fuarları düzenliyor. Şirketin düzenlediği fuarlar arasında; otobüs sektörünü buluşturan Busworld, gıda teknolojileri fuarı FOTEG, hayvancılık sektörüyle ilgili Animalia, tavukçuluk teknolojileri fuarı VİV, uluslararası su teknolojileri ve ekipmanları fuarı Aqua Technology yer alıyor.

 

Hangi fuar nerede

 

Mermercilik firmaları Antalya'da buluşuyor

Türkiye'de mermecilik sektörünün gelişimini sağlamak amacıyla organize edilen Anatolia Stone'07 Anadolu Doğal Taş, Mermer ve Teknolojileri Fuarı, 28 Kasım- 1 Aralık 2007 tarihleri arasında Antalya’da, Antalya Expo Center fuar alanında yapılacak. Fuarda mermer ve granit gibi doğal taşların yanı sıra taşocağı ekipmanları, hidrolik sistemler ve ambalajlama gibi ürünler sergilenecek.

 

HIGHTEX 30 kasım'da kapılarını açacak

Teknik Fuarcılık tarafından düzenlenen, Türkiye'deki konusunda ilk ve tek fuar olan 2. HIGHTEX Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı, 30 Kasım-2 Aralık 2007 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi 9 ve 10. salonlarda kapılarını açacak. Birçok ülkeden ve Türkiye’den yaklaşık 250 firmanın katıldığı HIGHTEX 2007 Fuarı, SAFETECH 2007 Koruyucu Tekstiller ve Teknolojileri Fuarı ile beraber yapılacak. Fuarda, teknik tekstillerin üretiminde kullanılan en yeni teknolojiler ve son model ürünler tanıtılacak.

 

Açıkhava reklamcılığı Sıgn İstanbul'da

Hızla gelişen açıkhava reklamcılığı sektöründe her sene yaratıcılığa paralel olarak uygulamadaki teknolojiler de değişiyor. Sektörde gerçekleşen bütün yeniliklerin toplandığı ve sergilendiği dünyadaki uluslararası bir kaç platformdan biri olan Sign İstanbul da her sene büyüyor. 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan fuarı organizasyonunu İstanbul Fuar Hizmetleri yapıyor.

 

Deri sektörünün devleri beşinci kez Tüyap'ta

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından TÜRDEV'in desteği ve ARTI-F Organizasyon işbirliği ile bu yıl beşincisi düzenlenecek olan İstanbul Deri Fuarı, 29 Kasım-1 Aralık 2007 tarihleri arasında Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre merkezinde sektörün dev buluşmasına ev sahipliği yapacak.

 

Fuar takvimi

26 Kasım- 2 Aralık   İpekyolu Sanayi ve Ticaret Fuarı            Trabzon

27 Kasım-2 Aralık   Denizli Auto Show 2007            Denizli

28 Kasım-1 Aralık   Anadolu Doğaltaş            Antalya

28 Kasım-2 Aralık

Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı     Aydın

TUSİD 2007            İstanbul

Contemporary Sanat Fuarı            İstanbul

29-30 Kasım            KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı     Manisa

29 Kasım-1 Aralık   İstanbul Deri      İstanbul

29 Kasım-2 Aralık

Intershop            Parakendecilik Fuarı            İstanbul

Sign İstanbul            Açık Hava Reklamcılığı            İstanbul

Yapı ve Emlak Fuarı                 Mersin

30 Kasım- 2 Aralık

HIGHTEX 2007            İstanbul

SAFETECH 2007     İstanbul

30 Kasım- 9 Aralık   El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı     Ankara

5-9 Aralık

İstanbul Kauçuk 2007     İstanbul

Plast  Eurasia   2007     İstanbul

6-7 Aralık

Eskişehir KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı            Eskişehir

Pazarlama Fuarı 2007     İstanbul

6-9 Aralık

Growtech Eurasia 2007            Antalya

7-16 Aralık

27.Uluslararası İstanbul Boat Show    İstanbul

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.