ADANA -Akdeniz Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde 2 yıl önce görülmeye başlayan, palmiye ve yalancı hurmaları bir bir kurutan Kırmızı Palmiye Böceği Adana'da şimdiye kadar 500 palmiyeyi öldürdü.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür Yardımcısı Turgut Hayta'nın ifadesiyle kentte son bir ayda 300 palmiye kefenlendi.
2007 yılının Aralık ayında yapılan Kırmızı Palmiye Böceği Çalıştayı sonrası kurulan "Yönlendirme Kurulu" düzenlediği toplantıda böceğin zararlarını çeşitli yönleriyle anlattı. Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Nurettin Çelmeoğlu, böceğin bulaşmasının kendi kendine olmadığını insan eliyle bulaştırıldığını ifade etti.
Böceğin ithal edilen palmiye ile gelmiş olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu aktaran Çelmeoğlu, "Tehlike geçmiştir demek doğru olmaz. İsrail 3.5 yılda kontrol altına aldı. İtalya ve İspanya'da mücadele devam ediyor. Biz de bakanlığın ve üniversitenin işbirliğiyle 2.5 yılda mücadelede başarıya ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.
Adana ve çevresinde 120 bin palmiye ve yalancı hurma olduğunun tespit edildiğini aktaran Çelmeoğlu, bunlardan 10 bine yakın palmiyenin böceğin ergin ve larvasının bulaşmış olma ihtimaline karşı ilaçlandığını aktardı.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür Yardımcısı Turgut Hayta ise Adana'da bin 500 palmiyede hastalığın bulaşık olduğunu tespit ettiklerini ve bunlardan 300'ünde kuruyan aksamı keserek ilaçlama yaptıklarını anlattı.
Kuruyan kısmı kesilen ve ilaçlanan ağaçların tepesine ergin böceklerin uçmasını engellemek için poşet geçirildiğini aktaran Hayta, "Bu ağaçların tekrar canlı hale gelmesi mümkün değil. Bunlar bir nevi kefenlendi. Kesilerek Sofulu çöplüğünde imha edilecek. Şimdiye kadar 150 ağaç kesildi. 300'e yakın palmiye daha kesilecek." diye konuştu.
Ziraai Mücadele Araştırma Enstitüsü'nden Ahmet Kuşdemir de böcekle ilgili bilgilerin şimdiye kadar literatürde yer aldığını ancak Akdeniz kıyısında çıkmasıyla 4 enstitüde mücadele konusunda hızlı bir çalışma içine girildiğini söyledi.
Kuşdemir, palmiye ithalatının bakanlıkça 24 Nisan 2006'da yasaklandığını da belirterek önümüzdeki dönemde bölgeler arası karantina uygulamasına geçileceğini vurguladı.
Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdür Vekili Şükrü Abay da 2003 yılında 3 parti halinde palmiye ithalinin yapıldığını hatırlatarak Adana ve çevresinde ağaçlara bulaşan böceğin bu ithalatla geldiğini kesin olarak söylemenin mümkün olmadığını anlattı.
Böceğin 1 günde 1 ile 7 kilometre uçabildiğini söyleyen Abay, mücadelenin işbirliği içinde devam ettiğini kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Sebahattin Karabulut da bir soru üzerine yeni peyzaj alanlarına palmiye dikmeye devam ettiklerini belirterek, "Kırmızı palmiye böceği var diye palmiye veya yalancı hurma dikimini durdurmamız sözkonusu değil."diye konuştu.
Kent genelindeki palmiye ve yalancı harmalarda Mart ayından itibaren kapsamlı bir ilaçlama çalışmasının yapılacağı da dile getirildi. Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Nurettin Çelmeoğlu, "Suç ve ihmal varsa, suçlu kim?" şeklindeki bir soruya ise "Biz yangına giden itfaiye ekibiyiz. Yangını çıkaranı bulmak kolluk kuvvetlerinin görevidir. İthal edilen ağaçlar böcekle bulaşık mıydı değil miydi bunu tespit etmek bizim görevimiz değil." dedi.