• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 17 °C

2043’e kadar 3.900 kargo uçağı olacak

2043’e kadar 3.900 kargo uçağı olacak
Küresel hava kargo filosunun 2023'teki 2.340 kargo uçağından yaklaşık %66 artışla 2043'e kadar 3.900 kargo uçağına çıkması bekleniyor.

SEATTLE - Boeing'in 2024 Dünya Hava Kargo Tahmini'ne (WACF) göre, önümüzdeki 20 yıl içinde filoya eklenecek 2.845 kargo uçağının arasında 1.005 adet üretim kargo uçağı ve 1.840 adet yolcu uçağından kargo uçağına (P2F) dönüşüm uçağı da yer alıyor. Küresel hava kargo filosunun 2023'teki 2.340 kargo uçağından yaklaşık %66 artışla 2043'e kadar 3.900 kargo uçağına çıkması bekleniyor.

Teslimatlar 1.250 adet standart gövdeli, 785 adet orta geniş gövdeli ve 810 adet büyük geniş gövdeli kargo uçağından oluşacak.

Boeing, "Yük uçağı teslimatları toplam 2.845 olacak ve bunların yaklaşık üçte ikisi dönüştürülmüş yolcu uçakları olacak. Bu dönüşümlerin yaklaşık %70'i standart gövdeli yük uçakları olacak" dedi.

Uçak üreticisi, üretim ve dönüşüm teslimatlarının neredeyse yarısının eski kargo uçaklarının yerini alacağını, son pazar ihtiyaçları nedeniyle birçok eski uçağın hala hizmette olduğunu belirtti.

Boeing ayrıca, yüksek büyüme gösteren Asya pazarlarındaki talebin de etkisiyle geniş gövdeli kargo uçağı filosunun neredeyse iki katına çıkacağını öngörüyor.

Boeing, "Büyük yük gemileri tarihsel olarak hem fabrika üretimi hem de dönüşümden gelmiş olsa da, 747'de olduğu gibi, gelecekteki talebin fabrikada üretilen yük gemisi modellerini tercih edeceğini öngörüyoruz" dedi. "Taşıyıcılar, yeni, fabrikada üretilen büyük geniş gövdeli yük gemilerinin sunduğu üstün verimliliği, en düşük birim maliyeti, daha yüksek kullanım oranını ve daha büyük kapasiteyi takdir ediyor."

Geniş gövdeli kargo uçaklarına yönelik talebin devam etmesi beklenirken, yeni nesil Boeing 777-8F'yi sipariş eden veya sipariş etmeyi planlayan müşteriler uzun bir bekleyiş içinde olacak. Boeing, geçen ay, uçak üretim çalışmalarını aksatan endüstriyel eylemin ardından 777-8 kargo uçağının pazara girişini 2028'e erteleyeceğini söyledi.

wacf.jpgBeklenen kargo uçağı teslimatları

Bölgesel büyümeye bakıldığında, büyüyen ekonomiler ve tüketici talebinin de etkisiyle Doğu ve Güney Asya pazarları yıllık en yüksek trafik büyümesini görecek.

Boeing, Asya-Pasifik filosunun neredeyse üç katına çıkmasının beklendiğini, bu bölgedeki taşıyıcıların en fazla teslimatı (980) talep ettiğini ve onları Kuzey Amerika'nın (955) yakından takip ettiğini söyledi. Şirket, bu iki bölgenin küresel teslimatların üçte ikisinden fazlasını oluşturacağını belirtti.

Ayrıca, ekspres ve e-ticaret ağlarının genişlemesiyle Hindistan'ın iç hava kargo pazarı neredeyse dört katına çıkacak.

Genel olarak, e-ticaret dağıtımında artan rol ve gelişmekte olan pazarlardaki ekspres ağların genişlemesi nedeniyle ekspres taşıyıcıların sektör ortalamasından daha hızlı bir şekilde yıllık ortalama %5,8 oranında büyümesi bekleniyor. Ekspres taşıyıcıların 20 yıl sonra hava kargo pazarının dörtte birine hizmet vermesi bekleniyor, şu anki %18'den fazla.

Boeing, "Ekspres kargo, genel kargo ve e-ticareti taşımada daha fazla esnekliğe sahip olmaları nedeniyle, bu taşıyıcıların genel endüstri büyümesini geride bırakması ve 2043 yılına kadar pazar paylarını %25'e çıkarması bekleniyor" dedi. "Ancak, özellikle e-ticaret gönderileri zamanla yoğunlaştıkça, diğer taşıyıcı türleri e-ticaret taşımacılığı için olmazsa olmaz olmaya devam edecek."

Boeing, CTK'ler cinsinden ölçülen hava kargo trafiğinin 2043'e kadar yılda ortalama %4 artacağını öngörüyor.

Boeing ticari pazarlama başkan yardımcısı Darren Hulst , "Malları taşımanın en hızlı ve en güvenilir yolu olan hava kargo taşımacılığının sürdürülebilir büyümesi, sektörü uzun vadeli trendine geri döndürdü" dedi . "Önümüzdeki 20 yıl boyunca kargo uçağı talebinin devam etmesi için birçok itici güç olacak; bunlar arasında gelişmekte olan pazarların genişlemesi ve üretim ve e-ticarette küresel büyüme yer alıyor."

Bu haber toplam 652 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.