• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 26 °C

2021 belirsiz ve turizmciler perişan: Sıfırı tükettik'

2021 belirsiz ve turizmciler perişan: Sıfırı tükettik'
Antalya'da 10 aydır çalışmayan 320 bin turizm çalışanı “Elde avuçta ne varsa sıfırı tükettik” diye feryat ediyorlar.En fazla SSK lı turizm çalışanının bulunduğu turizm destinasyonu 300 bin yatak kapasitesi ile Side-Manavgat destinasyonu bulunuyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya'da turizm çalışanları, 2021 yılı turizm sezonunun en geç 1 Mayıs'ta başlamasını bekliyor. 750 bin yatak kapasiteli Antalya'da 320 bin turizm çalışanı bulunuyor. En fazla SSK lı turizm çalışanının bulunduğu turizm destinasyonu 300 bin yatak kapasitesi ile Side-Manavgat destinasyonu bulunuyor. Ancak 10 aydır çalışmayan turizm çalışanları ne yapacaklarını şaşırdılar ve “Elde avuçta ne varsa sıfırı tükettik” diye feryat ediyorlar.

turizmciler-perisan.jpg120 BIN TURIZM ÇALıŞANı BULUNUYOR
Manavgat İlçe SGK Müdürlüğü verilerine göre 220 beş ve dört yıldızlı otelin bulunduğu turizm bölgesinde 120 bin turizm çalışanı bulunuyor. Turizm çalışanları otellerde garson, resepsiyonist, belboy(turistlerin valiz taşıyanı) terzi, garson(İngilizce, Almanca ve Rusça bilen) maid (kat görevlisi) çamaşırhaneci, meydancı(otelin genel temizliğini yapan), cankurtaran, plaj düzenlemecisi, bulaşıkçı, pastacı, fırıncı, tatlıcı, aşçı yardımcısı ve aşçı istihdam ediyor.

turizmciler-perisan-001.jpgOTELLERIN YÜZDE 4'Ü SEZONA HAZıRLANıYOR
Antalya Turizm Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Özlem Tunçbilek, Pandemiye bağlı Antalya'da turizm çalışanlarının yüzde 80'nin 10 aydır işsiz olduğunu söyledi. Yüzde 4'nün Antalya'da bazı grup otellerin sezona hazırlık amaçlı genel temizliğinde çalıştığını belirten Özlem Tunçbilek, '' Antalya'da 320 bin turizm çalışanının yüzde 60'ı gerek şartlar tutmadığı gerekse sonrası sezon çalışmak için otel ile sözleşmede '' askıda' çıkarıldığı için kısa dönem işsizlik ödeneğinden yararlanıyor.

turizmciler-perisan-002.jpgTURIZM ÇALıŞANLARı SıFıRı TÜKETTI
Turizm çalışanları 10 aydır çalışmadığı için elde avuçta ne varsa sıfırı tüketti. Turizm çalışanları bir yana attıkları bahşiş kutularında 1, 2 ve 5 Avro kaldımı diye bakıyor?. Turizm çalışanları tipki geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz halk ozanımız Aşık Mahzuni Şerif'in türküsünde söylediği gibi ''Yiğit kuru soğana muhtaç oldu''yu bizde '' Turizm çalışanları sezon açılmazsa bir lokmaya muhtaç ve hasret'' türküsünü söyleyeceğiz.

turizmciler-perisan-003.jpg

7 MART'A KADAR SEYAHATLER DONDURULDU

Sezonun açılması konusunda pandemi nedeniyle tam bir belirsizlik var. Özellikle Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere ve İskandinavyalı turistler Covid 19 Corona Virüsünün mutasyona bağlı değişikliği nedeniyle 7 Mart'a kadar seyahatleri dondurdu. Nisan ayında Alman turistlerin Antalya'ya tatile gelmesi çok zor. Alman turistler gelmezse de turizm çalışanlarının işi çok zor. Zaten Side- Manavgat Bölgesi'nde bulunan turizm çalışanları 10 aydır işsiz kaldığı için yüzde 40'ı memleketlerine göçtü. 2021 turizm sezonunda otellerin turizm çalışanları bulması zorlaşacak.''

avukat-mucahit-gundogdu--001.jpgTURİZM ÇALIŞANLARI EMEKLİLİKTE ZAMDAN YARARLANAMIYOR?
Antalya Evrensel Değerler Platformu Derneği(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Antalya'da turizm çalışanı olupta geçirdiği iş kazası ve hastalık nedeniyle Vergi İndirimine bağlı olan 10 yeni turizm çalışanı emeklisi ile görüştüklerini söyle. EDEP Başkanı Mücahit Gündoğdu, Şu bilgileri verdi:'' Vergi İndirimine bağlı emekli olan turizm çalışanları emekli maaşlarına 0cak-haziran arasında yapılan yüzde 8,5 lik zam dan etkilendiklerini söylüyor. Ülkemizde maalesef Vergi İndirimine bağlı emekli maaşımın net 1500 lira olmadığını öğrenmiş olduk. Turizm çalışanı Sağlık Kurulu raporu ile Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) sigorta primlerinde yeterli sayıya ulaştığı için emekli oluyor. Bir daha çalışma imkanı zorlaşıyor.

BÖYLE SAÇMALıK OLMAZ
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümra Selçuk''un en düşük emekli maaşı 1500 lira diyor. Yüzde 8,5 luk ilk 6 aylık maaş zammı 1500 lira üzerinden değilde; sizin maaşının bin 280 liradan hesaplandı. Bunun üzerine yüzde 8,5 zam yaptık diyorlar. SGK niçin Vergi İndirimine bağlı maaş artışını 1500 lira üzerinden yapmıyor? Maaş ödemesi ise 1500 liradan yapıyor. Bakan Zehra Zümra Selçuk'un bu konuya el atmasını istiyoruz. SGK Vergi İndirimine bağlı emeklilikte Anayasa'nın eşitlik ilkesini ihlal ediyor. Böyle saçmalık olmaz. '' ifadesinde bulundu.

tisoyab-baskani-huseyin-aydogan.JPGAYDOĞAN: EN KÖTÜ TURIZM SEZONU
Turizmci Hüseyin Aydoğan, 2020 yılının Antalyalı turizmciler tarafından son 40 yılın en kötü turizm sezonu olduğunu söyledi. Bölgeye Alman, İskandinav ve Avrupalı turistleri Antalya, Alanya, Kemer, Lara, Kundu, Konyaaltı, Belek, Titreyengöl- Sorgun ve Side destinasyonuna gelmesinde aşı çalışmaları çok büyük olduğunun altını çizen Aydoğan şu bilgileri verdi: ''Fakat başta İngiltere'de görülen Yeni Tip Corona Virüsü(Covid 19) mutasyon geçirmesine bağlı mutant olması 2021 yılı turizm sezonu beklentilerinde şüphe oluşturdu. Antalya turizminin olmazsa olmazı Alman ve Avrupalı turistler. ''

Bu haber toplam 2657 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.