ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA - Japonların Avrupa, Rus ve İskandinav turistleri gibi deniz, kum, güneş turizmi dışında tatil yaptıklarını söyleyen turist rehberi İlkay Özen “Geçen sene 130 bin Japon turist Anadolu medeniyetleri ile arkeolojik varlıkları tanımak için Türkiye’ye geldi. 2020'de bu sayının 200 bin Japon turist olmasını bekliyoruz” dedi.
BİR FOTOĞRAF ÇEKMEK İÇİN 200 DOLAR HARCARLAR
Japonların Avrupa, Rus ve İskandinav turistleri gibi deniz, kum, güneş turizmi dışında tatil yaptıklarını söyleyen Japon ve Uzak Doğu Turizmi Uzmanı rehber İlkay Özen, “Türkiye’ye ortalama 21 günlük tatil için gelirler. Bir japon turist tarihi, arkeolojik ve insanlık kültür mirasının fotoğrafını çekmek için 200 dolar harcamayı göze alın ve bunun için 3-4 saat yürürler. Ahlat'ta Büyükselçuklu mezarlarını, Ağrı'da İshak Paşa Sarayi, Konya'da Selçuklu eserlerini, Hasankeyf'te Van'da Urartu dönemi eserlerini fotoğraflamak için saatlerce yorulmadan yürürler” dedi.
İlkay Özen, Japon turistlerin Anadolu’da geçmişe yolculuk yapmak için antik kentleri, ören yerlerini gezerek ve doğa turizminin tadını çıkardıklarını belirterek şunları anlattı: “İstanbul’dan başlayan turlarında Japon turistler Anadolu medeniyetlerini tanıma turunu Burdur'un Ağlasun ilçesi Sagalassos Antik Kenti'nde Roma dönemi eseri olan restorasyon sonrası 2000 yıl öncesinde olduğu gibi akan Antoninler Çeşmesi'nde yüzlerini yıkamalarıyla son buluyor.”
JAPONLAR KÜLTÜR TURİZMİNE GELİYORLAR
İlkay Özen, Türkiye’ye geçtiğimiz yıl 580 bin japon turistin geldiğini belirterek Japon turistler hakkında şunları anlattı: “Kültür turizmi için tarihi ve arkeolojik bölgeleri tercih ediyorlar. Eko ve botanik turizmi için yaylalara, ornito denilen kuş bilimine ilgi duyuyorlar. Köyleri gezip folklorumuzu inceliyorlar. Japon turistler İstanbul, Kapadokya bölgesi, Bursa, İzmir’de Efes, Muğla’da Likya Kaya Mezarları, Aydın, Didim ve Antaly'da 25 tarihi ören yeri dolaşıyorlar. Isparta'da botanik turu kapsamında gül toplama ile lavanta tarlalarını gezdiriyoruz. “
KAPADOKYA’DA BALONA BİNİYORLAR
İlkay Özen, Japonların İstanbul'a adeta aşık olduklarını belirterek şöyle devam etti: “Nevşehir Göreme ve Ürgüp'te peri bacalarını ve yeraltı kiliselerini gezmeyi seviyorlar. Balonla Kapodokya'yı havadan seyretmek onlar için bir ayrıcalık oluşturuyor. Adrenalin tutkunu Japonlarda Fethiye Ölüdeniz'de yamaç paraşütü yapıyor. 21 günlük anadolu turunda Adıyaman Nemrut, Şanliurfa Göbeklitepe, Şanli Urfa Birecik'te ornito turizmi kapsamında ''kelaynaklar''' ile Burdur'da ''dikkuyruk” kuşlarını görüyorlar.”
JAPONLARIN EĞİTİM DÜZEYİ ÇOK YÜKSEK
Türkiye’ye gelen Japon turistlerin eğitim düzeylerinin yüksek olduğunu belirten İlkay Özen, Antalya'daki tarihi ören yerlerinde Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanli dönemı eserleri görmek istedikleri yerler arasında bulunduğunu anlattı.
İlkay Özen, Japon turistlerin insan ilişkilerinde ''dürüstlüğe '' çok önem verdiklerini ve yalanı hiç kabul etmediklerini belinterek şöyle devam etti:
“Antalya'da Unesco korumasindaki Xanthos Antik Kent ile Myra, Letoon Tlos, Termessos, Olimpos, Selge, Perge, Side Antik Kenti, Side Apollon Tapınağı, Side Antik Tiyatro, Aspendos Antik Tiyatro Ile Anadolu Selçuklu eserleri olan Antalya Kaleiçi, Yivli Minare, Alaaddin Camii, Alanya Kalesi, Alaaddin Köprüsü, Alarahan, Alaaddin Medresesi'ni ziyaret ediyorlar.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.