• BIST 9344.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 16 °C

2000 yıllık 50 gözlü tarihi köprü turizme hazırlanıyor

2000 yıllık 50 gözlü tarihi köprü turizme hazırlanıyor
Bıçakçı köyü kuzeyindeki Batman çayı üzerinde Romalılar döneminde yapılan 2000 yıllık 1 kilometre uzunluğundaki köprünün 50 gözünden 20’si gün yüzüne çıkarıldı

BATMAN, Batman kent merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Bıçakçı köyü kuzeyindeki Batman çayı üzerinde Romalılar döneminde yapılan 2000 yıllık 1 kilometre uzunluğundaki köprünün 50 gözünden 20’si gün yüzüne çıkarıldı

 

TARİHİ KÖPRÜYE YOLCULUK

Karayolları Genel Müdürlüğü, Batman kent merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Bıçakçı köyünün kuzeyindeki Batman çayı üzerinde Romalılar döneminde yapılan, daha sonra Artukluların onardığı Perpıra köprüsünü gün yüzüne kazandırmak için çalışmalar hızlandırıldı. Proje çalışmalarının ardından ihaleyi üstlenen firma, ayakları su üstünde kalan köprüde restorasyon çalışmalarının bir bölümünü son aşamaya getirdi. 2018 Yılında restorasyon çalışmalarına başlanılan ayak kalıntılarının çoğunun kum ve çakıl taşları altında kaldığı belirtildi.

 

tarihi-kopru.jpegAHŞAP, ÇELİK, CAM PROJESİ

Tarihi köprünün turizme kazandırılmasına yönelik restorasyon çalışmaların hızlandırıldığını belirten Vali Hulusi Şahin, “Karayolları 1’nci etap çalışmaları tamamladı. 2’nci etap restorasyon çalışmaları da tüm hızsıyla sürüyor. Köprüde 3’ncü etap ihtiyaç duyulacak. Ulaştırma Bakanı sayın Adil Karaismailoğlu’nun çalışmaları yerinde gördüğü köprüde ‘Ahşap-Çelik-Cam’ Projesi de düşünülüyor. Şu ana kadar restorasyon çalışmalarında yaklaşık 2 milyon TL’lik harcama yapıldı. Perpıra köprü turizmde önemli güzergah olacak” dedi.

 

tarihi-kopru-001.jpeg1 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

Ortaçağ eseri olan tarihi köprünün güneyindeki Bıçakçı köyü, batısında ise Diyarbakır’a bağlı Pilekan yerleşimi yer alıyor. Perpıra köprüsünün yöre halkınca 50 gözden oluştuğunu kaydeden Vali Şahin, yüzeyde sadece 20 köprünün ayak kalıntısı üzerinde restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 1 Kilometre uzunluğunda su üstündeki 20 ayaktan 10 gözünün onarımının devam ettiğini belirten Vali Şahin, köprünün tamamının ortaya çıkarılmasıyla uzunluğunun 1 kilometre metreye çıkabileceğine dikkat çekti.

 

tarihi-kopru-002.jpegKALINTILAR ROMA DÖNEMİNE AİT

Jeoradar taramalarında köprü ayaklarına dair anomalilerin tespit edildiğini söyleyen Şantiye Şefi Emin Bilgi; “Kazı sonucu 20’yi aşkın köprü ayağına ulaştık. Bizim çalışmamız ilk 10 ayakta olacak. Amacımız gözle görülür ilk 10 ayağını korumak altına almak ve güçlendirmek. Suyun yönünü değiştirdikten sonra ilk 10 ayakta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Batman çayı üzerindeki Perpire köprüsü mevcut araştırmalarla bazı kalıntıları Roma dönemine ait olduğunu gösteriyor. Hem ayaklar arası döşemeden, hem kenetlenmeden, hem de mimari yapısı ve tekniğinden, taşların büyüklüğünden ve cinsinden tümü bizi Roma dönemine götürüyor. Roma döneminden sonra Artukluların köprüye müdahale ettiği ve restore ettiğini gözlemleniyor. Dere yatağına baktığımızda bizi 1 kilometrelik köprü olduğuna götürüyor. Tarihi köprünün de 50 kemerli olduğu anlaşılıyor. Kazı çalışmaları sonucu kemer taşlarını da bulduk” dedi.

 

tarihi-kopru-003.jpeg

 

BAĞLANTI DEMİRLERİ MÜZEDE

Mimarı kalıntıların açığa çıkarılması için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25.10.2019 tarih ve 7257 sayılı kararı ile Batman Müze Müdürlüğü denetiminde kazı çalışmalarının da devam ettiğine işaret eden Bilgi, şöyle devam etti: “Köprü taşlarını bir birine bağlayan kurşundan oluşan demir dökümler de Batman Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Yığma tekniği ile yapılan köpründe ana malzemenin kalker taşı olduğu bilinmektedir. Kenetlerle bağlanan kesme kalker taşının belli bir sırada örülmesi ve içerisinin moloz dolgu taş ile doldurulmasıyla oluşmuştur.” 

Kaynak: Reşat Yiğiz
Bu haber toplam 1345 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.