• BIST 9949.01
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 9 °C

15 kente 'marka kent' projesi

15 kente 'marka kent' projesi
Kentsel ölçekte markalaşma projesi ile Bursa başta olmak üzere kültürel yönden zengin 15 il 'marka kent' oluşturularak dünya turizmine sunulacak.

BURSA -Kentsel ölçekte markalaşma projesi ile Bursa başta olmak üzere kültürel yönden zengin 15 il 'marka kent' oluşturularak dünya turizmine sunulacak.

Şehir turizmi ile öne çıkan İstanbul ve Antalya gibi şehirlerin yanında kültür turizmi ile öne çıkan 15 şehir marka kent haline getirilecek.

 

Yüksek Planlama Kurulu'nca kabul edilen Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamında Kentsel Ölçekte Markalaşma Stratejileri programı tanıtımı tüm kurumların katılımı ile Bursa'da yapıldı.

 

Teyyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen program ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan Kentsel Ölçekte Markalaşma Toplantısı çerçevesinde turizm açısından kentlerin markalaşması yönünde atılacak adımlar ele alındı. Konuşmaların ardından Türkiye Turizm stratejisi 2023 ve Marka Kent Eylem Planı, Avrupa Birliği ve Diğer Uluslararası kuruluşların fon kaynakları ile Destinasyon Markalaşması konularında panel düzenlendi. Panele katılan Türkiye Turizm Stratejisi koordinatörü Gürsel Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Projeler Genel Koordinatörü Tülin Okumuş ve Proper İletişim A.Ş Müdürü Pelin Bengisu konularında bilgilendirmede bulundu.

 

Konuşmacılar, bu çerçevede söz konusu illerde Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı kapsamında, uluslararası standartlarda şehir müzeleri kurulması, tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan yapıların ve ören yerlerinin restorasyonunun yapılması gibi mimari düzenlemeler; havaalanı otelleri yapılması, havaalanı kent merkezi toplu taşım sistemlerinin oluşturulması gibi ulaşım sistemi ile ilgili düzenlemeler; kongre turizmine yönelik tesis ve aktivitelerin canlandırılması çalışmalarının başlatılması, sanat köyleri kurulması gibi kültürel aks düzenlemeleri; kent merkezinde turizm danışma bürolarının açılması, yerel idare ve ilgili kuruluşlar ile işbirliği yapılarak altyapı ve üstyapı eksikliklerinin tamamlanması gibi fiziksel ve sosyal düzenlemeler yapılmasının konularında yapılması gerekenleri ele aldılar.

 



Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük, turizmin son yıllarda dünyada olduğu kadar Türkiye içinde büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Dünyada 850 milyar dolarlık turizm geliri ve yine yaklaşık 850 milyon turisti bulunduğu göz önüne alındığında ve Türkiye'de ise 2007 yılında 23 milyon 341 bin yabancı turistin ülkemize gelmesi ve 18 buçuk milyar dolar civarında bir turizm geliri elde edilmiş olması turizmin dünya ve Türkiye için ne kadar önemli olduğunu göstermekte" dedi.

 

Bu kapsamda bakanlık olarak 2023 yılı stratejisi belirlediklerini aktaran Mustafa Büyük, şöyle konuştu: "Bu strateji kapsamında 2007 ve 2013 yıllarını içine alan bir eylem planı oluşturduk. Bu eylem planı hükümet kararı haline gelerek yayınlandı. Bu stratejinin içinde bulunan konulardan biride marka kültür kentleri projesi idi. Bu proje ile şehir turizmi ile öne çıkan İstanbul Antalya gibi şehirlerin yanında kültür turizmi ile de öne çıkan 15 civarındaki şehrimizi marka kent yaparak dünya turizmine sunma stratejisi belirlendi."

 

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, dünya ve Türkiye'deki turizm pastasından Bursa'nın da kendi potansiyeli doğrultusunda payına düşeni almasının bir görev, hak ve sorumluluk olduğunu belirterek, bütün zenginliklerine rağmen Bursa'nın turizm pastasından gerektiği kadar pay alamadığını söyledi. Vali Harput marka kent olmanın yalnızca turizm gelirlerini artırma açısından önemli olmadığını vurgulayarak; "Turizm pastasından bir pay almanın da ötesinde sahip olduğumuz büyük zenginlik ve büyük kültür mirasını ayağa kaldırarak dünyaya tanıtma ve bize bu mirası bırakan o şanlı ecdadın ruhlarınıda mesrur etme adına ayrı bir kazanım olacaktır bizim için." dedi. Bu kapsamda Bursa'da görev yapan tüm kurumlar olarak bir eylem planı hazırlayacaklarının altını çizen Vali Şahabettin Harput, "Bursa olarak sahip olunan tarihi zenginlikleri yeterince değerlendiremezsek, gelecek nesiller ve geçmişe karşı büyük bir sorumluluk altında kalırız ve bu vebalin altından kalkamayız." şeklinde sözlerini noktaladı.

 



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Recai Ekmekçi de göreve geldiklerinden beri Yeşil Bursa'yı geri kazanma ve model bir kent yapma gayreti içinde olduklarını belirtti. Ekmekçi, bu kapsamda kentsel dönüşüm projeleri ile Yeşil Bursa'yı yeniden canlandırmaya çalıştıklarını belirtti. Bir kentin marka olabilmesinin yalnızca turizminin iyi olmasının yeterli olmayacağına vurgu yapan Ekmekçi, "Bu nedenle Bursa'yı modern ve marka bir kent yapabilmek için kısa ve orta vadede, kentsel restorasyon, altyapı, fiziksel düzenlemeler, tanıtım ve eğitim gibi konularda da belediye olarak elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalıştık. Bundan sonra da belediyecilik adına Bursa'yı marka bir kent yapma yolunda devam edeceğiz" dedi.

 

Toplantıya tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediye, sanayi odaları, ticaret odaları, sivil toplum örgütleri, kent konseyleri, meslek odaları temsilcileri katıldı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.