SHGM Müdürü: Sadece mevzuat çıkarmakla ilerleme sağlanamaz
İSTANBUL- Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Ticari havacılıktaki kaza oranı bir milyonda 0,34, genel havacılıkta ise bir milyonda 16. Yaklaşık 50 kat fark var. Çünkü genel havacılıkta kurallar çok daha basit, daha serbest, böyle olunca da kaza oranı artıyor" dedi.
Genel havacılık sektörüne ilişkin sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılacağı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "1. Genel Havacılık Forumu" sektör paydaşlarının katılımıyla Harbiye Hilton Otel'de başladı.
Etkinliğin açılışında konuşan Sivil Havacılık Genel Müdürü Ekşi, toplantının genel havacılık adına önemine dikkati çekerek, sadece mevzuat çıkarmakla ilerleme sağlanamadığını, servis sağlayıcıların ve paydaşların da işi benimsemesi gerektiğini söyledi.
Amerika ile Avrupa kıtası arasında genel havacılığa bakış arasında farklılık olduğunu dile getiren, ABD'de daha serbest bir yaklaşım olduğunu bildiren Ekşi, genel havacılık ile ticari havacılık arasındaki farklardan bahsettiği konuşmasında, "Ticari havacılıktaki kaza oranı bir milyonda 0,34, genel havacılıkta ise bir milyonda 16. Yaklaşık 50 kat fark var. Çünkü genel havacılıkta kurallar çok daha basit, daha serbest, böyle olunca da kaza oranı artıyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında sektörün sorunlarına da değinen Ekşi, ortaya çıkacak çözüm önerileri kapsamında çalışmaların bir an evvel yapılıp çözüme ulaşılması temennisinde bulundu.
-"Havacılık kültürünün gelişmesi, genel havacılığın gelişmesi ile mümkün"
DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ise dijitalleşmenin çağın en önemli özelliklerinden biri olduğuna işaret ederek, bunun getirdiği hız ihtiyacının da havacılık sektörünün önemini her geçen gün artırdığını söyledi.
Yıldırım, Türkiye'deki havacılık sektörünün gelişme hızının dünyadaki hıza oranla daha ileri seviyede olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Yolcu sayısı, uçak sayısı, altyapı, havalimanları olarak baktığımızda büyük bir gelişme görüyoruz ancak bu gelişme geneldeki havacılık sektörüne çok yansıyor mu? Benim şahsi fikrim, havacılık kültürünün gelişmesi daha çok genel havacılığın gelişmesi ile mümkün oluyor.
Daha çok kişinin bilet alarak uçağa binmesi, uçakla seyahat etmesi elbette güzel bir şey ama bu genel manada havacılık kültürünün gelişmesine yetmeyebiliyor."
DHMİ olarak son atılım dönemlerinde çok sayıda havalimanı inşa edip, altyapılarını güçlendirdiklerini ve buna da devam edeceklerini ifade eden Yıldırım, bugünkü toplantıda genel havacılığın problemlerinin ve çözümlerinin konuşulacağını aktardı.
"Kimsenin elinde sihirli değnek yok, uzun yılların sorunlarını bir anda çözmek mümkün olmayabilir" diyen Yıldırım, çıkacak bilgiler ışığında bazı meselelerin çözülmesi, bazılarının da çözüm yoluna girmesi adına ilk defa yapılan toplantının önemli olduğunu söyledi.
Verilen bilgiye göre 4 oturumdan oluşacak etkinlik kapsamında panelistler alanlarına göre sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşacaklar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.