• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 19 °C

Suriye'nin kuzeyi için tarihi anlaşma

Suriye'nin kuzeyi için tarihi anlaşma
İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, Suriye’nin kuzeyindeki PYD bölgesinde Şam yönetimi hakimiyeti için Türkiye ile anlaştık.

ANKARA- İRAN Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri, Türkiye ziyaretini değerlendirdi. İran Tasnim Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Bakıri, Türk tarafı ile yapılan müzakerelerin iki ülkenin sınırları ve bölgeyi ilgilendiren konularla alakalı olduğunu vurgulayarak çok kısa bir zamanda Türkiye Genelkurmay Başkanı’nın Tahran ziyaretinde bulunacağını ve iki ülkenin müzakerelerinin devamı ve sonuçlanması için çalışma yapacağını söyledi.

Bakıri PYD’nin hakim olduğu bölgeleri kastederek, “Suriye’nin kuzeyinde Suriye hükümetinin egemenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya vardıklarını” bildirdi. Bakiri, “Suriye konusunda İran ve Türkiye’nin Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanmasında işbirliği yapması ve özellikle iki ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından Astana müzakerelerinin desteklenmesi konusunda anlaştık. Ayrıca İdlib bölgesi konusunda ve Suriye’nin meşru devletinin bu ülkenin çeşitli yerlerinde özellikle Amerikalıların kanunsuz olarak bulunduğu Suriye’nin kuzeyinde Suriye hükümetinin egemenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya vardık ve inşallah bu anlaşmamız gerçekleşecektir” dedi.

BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

Ziyaret sırasında Barzani’nin 25 Eylül’de yapılacağını duyurduğu bağımsızlık referandumunun da gündeme geldiğini belirten Bakıri, “Irak konusunda da Türk tarafı ile olan müzakerelere değinerek; iki ülke de Kuzey Irak’ın bağımsızlık referandumu konusunda ortak görüşlere sahip ve Irak’ın da içinde bulunduğu bölge ülkelerinin sınırlarının değiştirilmesine karşı. Referandumun gerçekleşmesi durumunda Irak içinde tansiyonun yükselmesi yüksek muhtemeldir ki Kerkük ve ihtilaflı olan diğer bölgeler konusunda Bağdat ile Kuzey Irak’ın karşı karşıya gelmesi kaçınılmazdır. Bu çatışmaların Irak’la sınırlı kalmayıp İran ve Türkiye’ye sıçraması ihtimali mevcuttur. Bu konularda da Türk arkadaşlarla karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk” ifadelerini kullandı.

İRAN’LA ORTAK OPERASYON

TÜRKİYE ve İran, PKK’ya karşı ortak operasyon yapacağı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’la müşterek harekatın her an gündemde olduğunu bildirdi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri’nin 3 günlük sürpriz Türkiye ziyaretinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. İran’ın, PKK ve Suriye kolu PYD’nin ABD’nin “kara gücü” olmasından rahatsız olduğu, bu ilişkinin İran açısından da bir tehdit oluşturması nedeniyle Türkiye ile birlikte hareket etme politikasını benimsediği öğrenildi. PKK’nın ABD’den aldığı ağır silahları İran ve Türkiye sınırına yığmasından da rahatsız olurken Türkiye’ye PKK’ya karşı Kandil ve Sincar’a ortak operasyon yapmayı önerdiği bildirildi. Ziyaret sırasında bu konuda izlenecek yol haritasının masaya yatırıldığı kaydedilirken, İran tarafından da desteklenen Telafer operasyonu çerçevesinde Sincar bölgesinde neler yapılabileceğinin de tartışıldığı belirtildi.

ERDOĞAN DOĞRULADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Ürdün’e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısında PKK’ya karşı İran’la ortak operasyon yapılacağını doğruladı. Bakiri’nin Türkiye ziyaretine atıfta bulunan Erdoğan şunları söyledi:

“Bu ziyarette, sınırdaş ve özellikle de aynı inancın mensupları olarak, tehdit unsuru haline gelmiş olan bu terör örgütlerine karşı, İran’la bir müşterek hareketin yapılması her an gündemde. Bu dayanışma, görüşülmüş ve nasıl bir çalışma yürütebilir, bunun diplomatik boyutu ne olabilir, bunların hepsi görüşüldü. Benim kabulümde de kendilerine, bunun daha geniş anlamda nasıl olması gerekir, bunların hepsini aramızda görüştük. Çalışmalar devam edecek. Çünkü PKK terör örgütünün İran’daki ayağı biliyorsunuz PJAK. Bunların sürekli İran’a da bizlere de verdikleri zararlar var. Bu tehditler, her iki ülkenin dayanışması halinde çok daha farlı bir şekilde, çok daha kısa zamanda, bir neticeye ulaşır düşüncesinden hareketle bu çalışmaları yapıyoruz, yapacağız. Temenni ederim ki, buralardan başarılı neticeleri alırız.”

Aydınlık

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.