• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Kruvaziyer hareketi turizmi kurtarır

Kruvaziyer hareketi turizmi kurtarır
Orion Turizm Başkanı Ersan Atsür: Kruvaziyer turizminin başlaması kaybedilen güvenin yeniden kazanılmasına yol açacaktır

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL -
Orion Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Atsür, Türk turizminin yeniden eski günlere dönmesinin kruvaziyer turizminin başlamasına bağlı olduğu söyledi.

ersan-atsur2.jpg

Türkiye’nin kaybettiği pazarları yeniden kazanmasının Türkiye’nin tanıtıında Atsür, “Kruvaziyerler Türkiye’yi yeniden uğrama noktası olarak belirlemeleri gerekir. Kruvaziyer turizminin yeniden başlaması kaybedilen güvenin yeniden kazanılmasına ve algının düzelmesine yol açacaktır” şeklinde konuştu.

gemi-kruvaziyer.jpg

KRUVAZİYER TURİZMİNDE KAYBOLAN 5 YIL

Özellikle Amerika ve Japonya gibi ülkelerden gelecek olan turistlerin yeniden kazanılması için kruvaziyerlerin Türkiye’ye gezi planlarına alması için 5-6 yıl gerektiğini belirten Ersan Atsür, daha önce Türkiye’ye turist gönderen pazarlardaki seyahat acentelerinin kruvaziyerlerin başlamasına bekledikleini belirterek “Bizden en az 2 yıl bir şey beklemeyin” diyorlar şeklinde konuştu.
Çünkü kruvaziyer şirketleinin Türkiye için yeni plan yapmaları, bunu kataloglarına almaları ve dünyada gemi turlarını satan seyahat acentelerine ulaştırmaları  ve bilgi vermeleri için uzun bir zamana ihtiyaç bulunuyor. Türkiye limanlarına uğrama kararından sonra yapılacak satış pazarlama faaliyetinin en az 2 yıllık süreye ihtiyacı bulunuyor.

gemi-azalma.jpg

KRUVAZİYER TURİZMİNDEKİ KAYIPLAR

Ekonomist dergisinden Levent Gökmen “Kruvaziyer gemileri Türkiye’yi terk ediyor” başlıklı haberinde gelişmeleri şöyle değerlendirmişti.
Suriye’deki savaşın etkisiyle Akdeniz’de sular ısınırken MSC Cruise, Costa ve Royal Caribbean, Türk limanlarına uğramayacaklarını açıkladı. Müzelerden restoranlara turizmin yan dalları için bu yıl daha da sert geçecek.
Eskiden kruvaziyer gemilerinin gezindiği Akdeniz’de sular ısınmış durumda. Hal böyle olunca da gelir düzeyi yüksek nitelikli turistlere hitap eden kruvaziyer gemileri, ısınan Akdeniz sularından güvenlik nedeniyle uzak duruyor.
MSC Cruise, Costa ve son olarak da geçtiğimiz haftalarda Royal Caribbean, Türk limanlarına uğramayacaklarını açıkladı. Aslında Yunanistan için de durum hiç iç açıcı değil. Ancak Türkiye’nin kaybı zaten düşük olan gemi sayısının yarı yarıya azalması şeklinde gerçekleşti.
Bu durum da kruvaziyer gemilerden gelen turistlerle beslenen Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki müze ve ören yerlerinden restoranlara kadar turizmin yan dalları için bu yılın daha çetin bir yıl olacağını gösteriyor.
Kruvaziyer gemilerin her gün yeni bir limanda uyanıp zengin tarihi ve doğal güzellikler sunmasıyla en keyifli rotası olarak adlandırılan Akdeniz ve Ege rotası, son beş yıldan bu yana her geçen yıl kan kaybetti. Bunda Arap Baharı ve Suriye’de yaşanan savaş etkili oldu.

iptal.jpg

YÜZDE 50 AZALDI

Türkiye, 60 milyar dolarlık dünya kruvaziyer turizm pastasından son yıllarda gerçekleştirdiği atılımla yılda yaklaşık 450 milyon dolarlık pay alıyordu. Hatta İstanbul önceki yıl, Roma, Venedik ve Pire gibi başlangıç limanı haline gelmişti.
Celebrity, Royal Caribbean, Seabourn gibi büyük kruvaziyer şirketleri dışında tüm kruvaziyer şirketleri rotalarını Türkiye’den Batı Akdeniz’e ve Yunanistan’a kaydırmıştı.
MSC ve Costa başta olmak üzere Türkiye’ye gelen irili ufaklı neredeyse tüm kruvaziyer gemi şirketlerinin çekilmesiyle Türkiye’ye gelen kruvaziyer turist sayısı yüzde 50 oranında azaldı. 2012 yılında Antalya, Kuşadası, Bodrum, Çeşme ve İstanbul’un aralarında yer aldığı Türk limanlarına bin 680 gemi yanaşırken 2,1 milyon kruvaziyer turist Türkiye’deki tarihi ve turistik yerleri, müzeleri gezmişti.
Kruvaziyer turizmin Türkiye’de zirve yaptığı bu dönemden sonra ibre aşağıya doğru dönerken 2016 yılında 600 gemi ile 628 bin turist Türkiye limanlarına geldi. Bu yıl ise bu rakamın 130 gemi ile 135 bin turistte kalması bekleniyor.
Turizm Databank Kurucusu Erol Karabulut, Arap Baharı ve Suriye iç savaşı ile yakın bölgemizdeki denizlerde devam eden istikrarsızlığın kruvaziyer pazarını daralttığını ifade ediyor. Karabulut, içinde bulunduğumuz süreçte Akdeniz’in batısının turist sayısını ve turizm gelirini artırdığını doğusunun ise turist sayısı ve turizm gelirinde düşüş yaşadığını vurguluyor.
Bu yılın ilk iki ayında Türkiye’ye hiç kruvaziyer turist gelmediğine dikkat çeken Erol Karabulut, savaş gemileriyle ısınan Akdeniz’de sular durulmadan kruvaziyer gemilerin Türk limanlarına gelmeyeceğini de belirtiyor.

YERLİ TALEBİ DE AZALIYOR
Türkiye’ye gelen gemi sayısının düşmesi Türkiye’den kruvaziyer gemilere binip yurtdışına çıkan yaklaşık 65 bin yerli turist sayısının da azalmasına neden oluyor.
Turizmciler İstanbul çıkışlı seferlerin güvenlik gerekçesiyle Atina ve Venedik çıkışlı hale geldiğini belirtiyor: “İstanbul’dan çıkıp İstanbul’da seferini bitiren gemi artık kalmadı. Bu durum da Türkiye’den giden yolcu sayısına olumsuz yansıyor. Türkiye’den kruvaziyer turizmle seyahate giden turistler 300 Euro uçak fiyatı ödeyerek Atina ya da Venedik’ten kruvaziyer gemilere biniyor” diyorlar.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.