• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 23 °C

Vanlı pahalı biletinden şikayetçi

Vanlı pahalı biletinden şikayetçi
Van Ticaret ve Sanayi Odası- VANTSO Başkanı Necdet Takva kendisine ulaştırılan bir şikayet notunu internette paylaştı

VAN - Van’daki uçuş hacmi her geçen gün artıyor. Uçuş sayısı ile birlikte yolcu sayısı da artıyor. Her gün onlarca uçak Van’a iniş-kalkış yapıyor. Bölge illerinin de merkezi olan Van’daki yoğun uçuşlara rağmen Van’da uçak fiyatları diğer kentlere göre yüksek kalıyor.

Sosyal medyanın sorunların konuşulmasında ve muhataplarına iletilmesi noktasındaki rolü her geçen gün artıyor. Bir çok sorun sosyal medya üzerinden muhataplarına iletiliyor, Van’da da bir çok vatandaş derdini en yetkilisine direk olarak aktarabiliyor. Sorununu dillendirme noktasında sesini duyuramayan vatandaşlar ise kentteki önemli isimler vasıtasıyla “Derdini anlatmaya çalışıyor.” Bunlardan birisi de Van’daki uçak bileti fiyatlarının yüksekliği. Şehrivan, son zamanlarda sıkça dillendirilen, sosyal medyadaki bir çok kullanıcı dert yandı.
Son olarak da Van Ticaret ve Sanayi Odası- VANTSO Başkanı Necdet Takva’nın kendisine ulaştırılan bir şikayet notunu: “Havayolu şirketleri bu soru size gelmiş, tam çalıştığınız yerden” diyerek paylaştı.
Bir vatandaşın Van’ın uçak fiyatlarının diğer illere göre yüksek olduğu sitemine onlarca destekleyici yorum geldi. Sonraki süreçte de şikayetlerin dinmediği durumu Şehrivan olarak sektördeki isimlere ve vatandaşlara sorduk. Vatandaşı da, öğrencisi de fiyatlardan yakınırken turizm sektöründeki isimler ise bu fiyatların firmaların: “Nasıl olsa alacaklar” politikasına bağlıyor.

Yaz sezonun başlamasıyla uçak biletlerinin fiyatları cep yakıyor. Uçak biletlerine rağbet arttıkça fiyatlarda da yükseliş durmak bilmiyor. Vatandaşlar fiyatların yüksek olmasında dert yanarken, acenteler ise bilet alımlarında internet kullanımının hızla arttığına tepki gösteriyor. Fakat Van’ın son zamanlarda yakındığı bir önemli konu daha var. O da Van’dan diğer kentlere giden uçuşlarda fiyatların diğer illere göre daha yüksek olması, çok erken alınmasına rağmen biletlerin yüksek fiyatlarla satışa açılması gibi konular. Uçuş sayısının ve yolcu sayısının her geçen gün arttığı süreçte Vanlı bu noktada şikayetlerini sosyal medyada aktarınca konuyal ilgili farklı kesimlerden farklı yorumlar geldi. Gazeteniz Şehrivan’a konuşan acente sahipleri Van’ın karlı bir hat olduğunu söyledi. Vanlıların fiyatlar yüksekte olsa düşükte olsa alınacağı düşüncesine sahip olduğunu söyleyen acente yetkililer bu anlamda havayolu firmalarının Van için sefer sayısı artırması gerektiğini savundu.

van-pegasus.jpg

VAN HEP DOLU AMA HEP PAHALI!

Konuyla ilgili bir tepki sosyal medyayı aktif kullanan isimlerden Vanlı Nihat Hoca adlı kullanıcıya aktarıldı. Bir vatandaş Van TSO başkanı Necdet Takva’ya aktarılan o mesajda şu ifadeleri kullandı: “Kaç yıldır kafama takılan ve hesap yaptığım bir konu var, siz de araştırıp gündeme getirirseniz çok iyi olur. Van Türkiye’nin en çok çalışan 10 havalimanından biri. Her zaman dolu kimi zaman 2-3 gün yer bulunamıyor. Keza İranlı turistlerin ve çevre illerin de Van’ı kullandığını göz önünde tutarsak yoğunluk normal. Sorun şu ki, Türkiye’nin en ücra şehirlerinde günde 1 uçak bile konulsa koskoca uçak 10 kişiye hizmet veriyor ve doluluk oranı yüzde 5’lerde. Buna rağmen bu illerin uçak fiyatları her zaman makul, 80 TL civarında. Bir saat bile kala bilet alsanız en fazla 150 TL. Bizim Van için ne zaman alsan 190 TL’den aşağı fiyat bulamıyoruz. Genelde 300 TL fiyat ortalaması ile biletler satılıyor.” Sözlerine yer verildi. Bu sözlere cevaben Van TSO başkanı mesajı: “Havayolu şirketleri bu soru size gelmiş, tam çalıştığınız yerden” sözleri ile paylaştı. Haftalardır gündemden düşmeyen o konuyu sosyal medya kullanıcıları gündemden düşürmedi.

esnaf-van.jpg

ÖĞRENCİLER “BİR BİLET BİR EVİN AYLIK KİRASI” DİYOR

Sosyal medya kullanıcılarının Şehrivan Gazetesi’nin hesaplarına da sıkça ilettiği bilet fiyatlarının yüksekliği konusunda görüş bildiren Vefa Bilge isimli öğrenci de aynı dertten yakındı. Bilge biletlerindeki artışa tepki göstererek, “Öğrenci olduğumuz için zaman zaman memleketimize, ailemizin yanına gelip gidiyoruz. Otobüs ile seyahat etmektense genellikle uçak daha cazip geliyor. Ama uçakların son zamanlardaki fiyatları gerçekten dudak uçuklatıyor. Uçağa vereceğimiz para Van gibi bir yerde bir aylık ev kirası olabilir. Onu da geçtim bir öğrenci için 250-300 lirayı bulan uçak fiyatları gerçekten çok pahalı. Bize aylık burs veriyorlar biz o bursumuzla memlekete zor geliyoruz. Bursun yüzde 75’i uçak biletine gidiyor. Bu pahalılığın sebebini anlamış değilim.” Dedi.

UÇMAK GERÇEKTEN ARTIK LÜKS!

Enis Yılmaz isimli vatandaşta bilet fiyatlarının cep yaktığını söyleyerek, “Uçakla seyahat etmek artık bir lüks haline gelmiş. Biz uçakla seyahat etmek istediğimizde bütçemizden kısıyoruz. Bu pahalılığa bir çözüm bulunması lazım. Aksi takdirde uçakla seyahat etmek bir hayalden öteye gitmeyecek normal vatandaşlar için. Otobüs fiyatları bile fırlamış durumda. Uçak fiyatları ile mi alakalıdır bilinmez ama otobüslerinde fiyatları artmış durumda.” Şeklinde konuştu.

murat-beyaz-van-tso.jpg

 

“NASILSA VANLILAR ALACAK” DİYE DÜŞÜNÜLÜYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan Haldi Turizm Seyahat Acentesi Yeklisi Murat Beyaz ise şunları söyledi: “Havayolları firmaları ile yaptığımız görüşmelerde edindiğim fikir ‘biz bileti ucuza da satsak, pahalıya da satsak Vanlılar alacak’ fikridir. Bunu bize bire bir söylemediler ancak, yaptığı konuşmalar ve takındıkları tavır bu yöndeydi. Bize ayrıca yolcu sayısı arttıkça, sistemin otomatik bir şekilde fiyatları arttırdığını söylediler. Ancak bana göre buna müdahale edilebilir.”

BEYAZ: VAN HATTI KARLI BİR HAT

Fiyatların yüksek olduğunu söyleyen Beyaz, “Fiyatlar yüksek. Ancak Türkiye’de fiyatların daha yüksek olduğu illerde var. İstanbul’dan Antalya’ya gitmek isteyen bir insan 450 liraya kadar bir bilet parası verebiliyor. Ancak şöyle de bir durum var. 2 hafta öncesinden bilet alan bir İstanbullu 90-100 liraya bilet bulabiliyor. Ancak Van’da ise 3 ay önceden bile bilet fiyatları 250-300 liradan açılıyor. Yani bilet fiyatları düşükten açılmıyor. Özellikle yazın Van’da bu daha çok oluyor. Van hattı karlı bir hat. Firmalar Van’dan kazanmak istiyor. Bizde bunu anlıyoruz. Ancak bu firmaların Van içinde çalışma yapması gerekiyor. Özellikle seferler artırılmalı. Bu fiyatlar pahalı bir şekilde devam eder. Fiyatların düşmesi için sefer sayısının artırılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

abdullah-tuncdemir.jpg

TUNÇDEMİR: ŞİRKETLERİ FİYATLARI YÜKSEK TUTUYOR!

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ise uçak biletlerindeki fiyat artışına yaptığı açıklamada, “Uçak olayını 2 ya da 3’e bölmek gerek. Bir tanesi haklı olarak kışın fiyatlar ucuz ama yazın para kazanmak için ticari olarak bakıyorlar. Haklı olarak bunu bilmemiz lazım. Kötü niyetli düşünmemek lazım. İkinci de bütün havayolu şirketleri diğer bölgelere göre buranın fiyatını yüksek tutuyorlar. Nedeni ise uzun mesafe var diyorlar. Biz zarar ediyoruz diyorlar. Devlete ait olan havayolu şirketleri bölgenin insanı için jest yapmalı. Elini taşın altına koymalı bence. Biz çok da düşük fiyat olsun demiyoruz. Sadece bölgenin hassasiyetini göz önüne alsınlar istiyoruz. Bir turizmci, bir acente ve aynı zamanda bölgenin bir insanı olarak böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Ortasını bulmak için yaz aylarında fiyatı yüksek tutuyorlar. Çünkü kış aylarında fiyatlar baya düşüyor. Arz talep meselesinden dolayı fiyatlarda sürekli değişme var. Özellikle 15 Haziran’dan sonra okulların tatil olması, izinler ve özel günlere denk geldiği için talepte fazla oluyor. Haliyle talep fazla olunca fiyatlarda artıyor.” Dedi.

MESAFE UZUN OLUNCA MASRAF FAZLA OLUYOR

Bölge bazında en çok uçak kalkışının Van’da olduğunu dile getiren Tunçdemir, “Sonra İranlılarda buradan uçtukları için yoğunluk var. Diğer havayolu şirketleri de buraya uçak bıraktığında yoğunluk biraz azalacak ve böylece fiyatlarda da düşüşün yaşandığını göreceksiniz. Mesafe uzun olunca masraf fazla oluyor. Şirketlerde zarar edeceklerini düşündüğü için kolay kolay buraya uçak göndermiyor. Bölge haklıda burayı tercih ediyor. Çünkü Van’da diğer illere direkt uçuş var. Özel sektör olan Sunexpress ve Pegasus bölgede Van dışında uçmuyor. Hakkari’de Ağrı’da uçuş yapmıyorlar. İnsanlarda ucuz biletin burada olduğunu öğrendiğinde Van’a gelip uçuşuyor. Bu da yoğunluğu arttırıyor.” Diye konuştu.

abdullah-tuncdemir.20170801201955.jpg

TABAN FİYAT DENİLDİ AMA...

Konuya dair Gazeteniz Şehrivan’a konuşan Şehrivan Turizm yetkilisi Yusuf Kuşan, geçen yıl Türk Hava Yollarının ve Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığının uyguladığı bir sistemin olduğunu ifade ederek, “Taban ve tavan fiyat uygulaması. Belli bir fiyattan başlayıp belli bir fiyatta son bulan bir uygulamaydı. 70 TL’den başlayıp 300 TL’yi geçmiyordu. Tabi geçen seneye göre fiyatlar daha fazla. 70 TL’lik bir artış söz konusu. Bunun sebebi de uçuşların artması. Uçuşlar göz önüne alınarak fiyatlarda bir oynama yapıldı. Fiyat 370 TL’ye çıktı. Bunun da sebebi vergiler ve uçuş mesafesi. Yaz tarifesi de fiyatlarda etkili oldu.” Diye belirtti.

Şehrivan Gazetesi Editör: Ömer Altınal
Haber MERAL YILDIZ - ÖMER FARUK TOKTAŞ

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.