• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Restoranlara yıldızlama geliyor

Restoranlara yıldızlama geliyor
Hızlı adımlar atan gastronomi dünyamıza hizmet eden restoranlar, artık YEDY organizasyonu ile yıldızlarıyla da anılacak.

İSTANBUL - Son yıllarda dünya arenasının yükselen yıldızları arasına girme yolunda hızlı adımlar atan gastronomi dünyamıza hizmet eden restoranlar, artık yıldızlarıyla da anılacak. Organizasyona YEDY adı verildi. İlk sonuçlar, 24 Ağustos'ta yayınlanacak.

Dünya gazetesi yazarı Faruk Şüyun, “Ehli Keyf” adlı köşesinde şurları yazdı.
Son yıllarda dünya arenasının yükselen yıldızları arasına girme yolunda hızlı adımlar atan gastronomi dünyamıza hizmet eden restoranlar, artık yıldızlarıyla da anılacak… Michelin, Zagat, Feinschmecker gibi gastronomik derecelendirme sistemlerine benzer yöntemlerle çalışacak organizasyona YEDY adı verildi. YEDY'nin ilk sonuçları 24 Ağustos'ta yayınlanacak bir, iki, üç yıldızlı ve Lezzet Noktası olarak değerlendirilen restoranların yer aldığı kitapta açıklanacak…

Birinci etapta Türkiye'nin 7 bölgesi 81 ilini kapsayan YEDY, ikinci etap çalışmaları ile Avrupa'yı da kapsayacak şekilde genişletilecek ve Batı Avrupa Basın Lansmanı 2018 Mayıs ayında Madrid'de gerçekleştirilecek.

YEDY nasıl işliyor?

2014 yılında ilk adımı atılan YEDY'nin organizasyonu için kimliklerini gizli tutmayı kabul etmiş, gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan, her bölgeden 5 olmak üzere toplam 30 ve İstanbul'dan 40 olmak üzere Türkiye genelinde 70 adet gizli müfettiş 4 yıl boyunca aralıksız çalışarak derecelendirme çalışmalarını yürüttü.

Bugün sayıları toplam 102'ye ulaşan YEDY müfettişlerinin topladığı bilgiler değerlendirmeye alındı. Müfettişler büyük gizlilik içinde sıradan bir müşteri gibi restorana giderek mönüyü inceledi, masa örtülerinden kaşık-çatala, ambiyanstan müziğe kadar restoranı tepeden tırnağa mercek altına alarak yıldız sistemi ile derecelendirme yaptı.

YEDY kapsamında ölçme ve değerlendirme yapılan tüm işletmeler, müfettişler ile olan istişareler sonucu YEDY Danışma Kurulu tarafından belirlendi; hiçbir şekilde talep doğrultusunda bir işletmeye inceleme yapılmadı.

Yıldızlar ne anlama geliyor?

1 yıldız işletmenin olduğu il ya da ilçede tercih edilmesi önerilen mekânları, 2 yıldız işletmenin bulunduğu il ya da ilçenin yakınlarında iken yol değiştirmeye değecek mekanları, 3 yıldız ise sadece o işletmede yemek deneyimi yaşamak için o şehre gidilebilecek mekânları belirtiyor. Yıldız almaya hak kazanmasa da sıra dışı, başarılı bulunan ve tavsiye edilen işletmeler Lezzet Noktası kategorisinde değerlendiriliyor.

YEDY organizasyonu objektifliğini sürdürebilmek adına kimliği ortaya çıkmış müfettişler ile yollarını hemen ayırıyor ve bu işlem kamuoyu ile paylaşılıyor. Objektifliğini ve bağımsızlığını korumayı ilke edinen YEDY organizasyonu hiçbir şartta yiyecek ve içecek işletmeleri ile maddi ilişki içerisine girmiyor ve bu işletmelerden reklam almıyor.

Kitap yayınlanacak

2017 yılını kapsayan “YEDY Derecelendirme Kitabı”, 24 Ağustos'ta 20 ülkeden yazarlar ve profesyonel şeflerin katılımı ile İstanbul'da yapılacak lansmanda sunulacak. YEDY ile ilgili detaylı bilgilere www.yedy.com.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Kimler var?

YEDY Kurucular Kurulu Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç, Günaydın Et Restaurantları Kurucu Ortağı Cüneyt Asan, Grafikir Reklam Ajansı Başkanı Bora Çınar, TIFF Yapım Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün, Doktor Bülent Şen, NTV Operasyon Müdürü Cengizhan Kocahan ve Dolce Pastaneleri Kurucusu Nilgün Ertuğ'dan oluşuyor. YEDY Danışma Kurulu üyeleri arasında ise F&B danışmanlarından ve Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Yemek Kültürü Araştırmacısı ve Yazar Filiz Hösükoğlu, Gastronomi Yazarı, Yemek Fotoğrafçısı ve Stilisti Aydan Üstkanat, Mutfak Dostları Derneği Danışma Kurulu Üyesi ve Yemek Yazarı Sevim Gökyıldız, Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı ve Yüksek Mimar Ali Esad Göksel, Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yemek Yazarı Nedim Atilla, Şarap Dostları Derneği Eski Başkanı Ahmet Aykut, Dünya Gazetesi Gastronomi Yazarı Faruk Şüyün, IC Holding Turizm ve Hizmetler Grup Başkanı Orhan Hallik, İş Adamı Orhan Kesikoğlu ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz gibi isimler bulunuyor.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.