• BIST 9468.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 20 °C

IMF Başkanı Lagarde büyük 'kriz' geliyor

IMF Başkanı Lagarde büyük 'kriz' geliyor
ABD Merkez Bankası BaşkanıJanet Yellen ekonomik kriz beklemediğini açıkladı, IMF Başkanı Christine Lagarde ekonomik kriz olabileceğini söyledi.

EKONOMİK YORUM
İSTANBUL -
IMF Başkanı Christine Lagarde yeni bir ekonomik kriz olabileceğini söyledi. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen (70) kalan ömründe yeni bir ekonomik kriz beklemediğini açıklamıştı. Jellen’e cevap IMF Başkanı Christine Lagarde’dan geldi.
CNBC’nin haberine göre Hırvatistan Merkez Bankası’yla IMF’in ortak düzenlediği bir etkinlikte konuşan Lagarde, “Uzun bir hayat sürmeyi umuyorum ve Jellen’a da aynısını diliyorum. Fakat ben yeni bir kriz olmayacağı üzerine bahse girmezdim. Bazı döngüler var. Yeni bir ekonomik kriz olabilir” dedi.
Finansal krizlerin genellikle beklenmeyen anlarda patlak verdiğinin altını çizen Lagarde, “Görevimiz maliye bakanlarını bu tip krizlere hazır tutmak. Finans sektörünü sürekli tehditlere karşı uyanık kılmak. Böylece gelen bir krize karşı direnebilirsiniz” açıklamasında bulundu.

2008 KRİZİNDE NE OLMUŞTU?

2000'li yıllar boyunca başta petrol olmak üzere bütün emtia ve tarım ürünleri fiyatlarında büyük bir yükseliş gözlendi. Çin ve Hindistan gibi yüksek nüfuslu ülkelerde gözlenen ekonomik büyüme bu ürünlere olan talebi arttırdı ve fiyatların yükselmesine neden oldu. 2008 yılında gıda fiyatları tarihin en yüksek düzeylerine ulaştı. Altın ve petrol gibi değerli maddeler de tarihinin en yüksek değerini kazanırken ABD dolarının değeri hemen hemen bütün diğer para birimleri karşısında önemli ölçüde düştü.
Buna paralel olarak 2008 yılında Amerika Birleşik Devletlerindeki taşınmaz mal piyasasında (özellikle konut fiyatlarında) büyük bir düşüş yaşandı. ABD'deki konut fiyatları 2000'li yıllar boyunca büyük bir yükselme göstermişti. Bu yükselmenin bir nedeni de kolaylıkla elde edilebilen tutulu satışlar (mortgage) idi. Sürekli olarak yükselen konut fiyatları piyasalarda aşırı derecede iyimser bir hava yaratmış, bankaların düşük gelirli ailelere konut almak için kolayca kredi sağlamalarına yol açmıştı. Konut fiyatları inişe geçince birden bire subprime mortgage (yüksek risk ve yüksek faizli kredi) denilen bu kredi piyasası çökmüş, kredi faizlerini ödeyemeyen düşük gelirli ailelerinin iflas etmelerine ve konutlarına el konmasına neden oldu.
2008 yılı ilerledikçe subprime mortgage krizinin sadece küçük bir kesimi değil, bütün ABD mali sistemini etkilediği anlaşıldı. Düşük gelirli ailelere yüksek riskli kredi açan bu kurumlar kredi akitlerini birleştirip paketleyerek borsalarda alınıp satılabilen tahviller haline getirmişler, yatırım bankaları ve ticaret bankalarına satmışlardı.
ABD'li bir uzmanın Twitter'da paylaştığı fotoğraf dünyanın hala etkilerini üzerinden atamadığı 2008 krizinin boyutlarını gözler önüne serdi. UBS'in dünya borsalarında işlem yapılan yüzlerce kişilik işlem salonunda şu an sadece bir avuç analist çalışıyor. Analistlerin çoğu krizin ardından işsiz kaldı.
ABD’li bir uzmanın Twitter’da paylaştığı fotoğraf dünyanın hala etkilerini üzerinden atamadığı 2008 krizinin boyutlarını gözler önüne serdi. UBS’in dünya borsalarında işlem yapılan yüzlerce kişilik işlem salonunda şu an sadece bir avuç analist çalışıyor. Analistlerin çoğu krizin ardından işsiz kaldı.
Elinde çok miktarda yüksek riskli konut kredisi tutan yatırım bankalarından Bear Stearns Mart ayında iflas ederek ABD hükümeti tarafından diğer bir yatırım bankası olan JPMorgan Chase'e satıldı.
Bu iflası diğer bir yatırım bankası olan Lehman Brothers ve Merrill Lynch ve sigorta firması American International Group izledi. Washington Mutual ve Wachovia gibi bankalar iflas ederek diğer bankalara satıldılar. Bu krizi durdurmak için Eylül ayı sonlarında ABD Kongresi 700 milyar dolarlık bir kurtarma paketini onayladı.
ABD'deki kriz kısa zamanda Avrupa'ya da sıçradı. İzlanda'nın 3 büyük bankası iflas etti. 2008 yılında İzlanda Kronası Euroya karşı % 40 değer kaybetti ve İzlanda'daki enflasyon oranı % 15'e ulaştı. Birleşik Krallık'taki taşınmaz mal piyasası da aynen ABD gibi büyük bir düşüşe geçti.
2008 krizi Türkiye'de de yoğun bir biçimde hissedildi. Kriz boyunca hükümet açıkladığı önlem paketleri ve mali disiplin ile fırtınayı en az hasarla atlatmaya çalıştı. O zaman başbakanlık görevini yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Kriz bizi teğet geçti' sözü o yıllarda çokça konuşulmuştu.

yellen.20170712195306.jpg

FED BAŞKANı JANET YELLEN: KADEMELI FAIZ ARTıŞLARıNA IHTIYAÇ VAR

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de yapacağı konuşmanın metni yayınlandı.
Fed Başkanı Janet Yellen'in sunumunda "Gelecek birkaç yılda ek kademeli faiz artışlarına ihtiyaç var" ifadeleri yer aldı
Fed Başkanı Janet Yellen'in ABD Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunumun metni yayımlandı.
Yellen ekonominin gelecek birkaç yıl içinde büyümeye devam edeceğini, bu durumun bankanın faiz artışlarına izin vereceğini kaydetti. Sunumda "Gelecek birkaç yılda ek kademeli faiz artışlarına ihtiyaç var" ifadeleri yer aldı
Sunumda Fed'in enflasyon gelişmelerini yakın şekilde izlediği belirtildi. Enflasyonun ekonomiye tepkisinin 'kilit bir belirsizlik' olduğu, mali politikanın da diğer bir belirsizlik kaynağı olduğu vurgulandı.
Fed'in bilanço azaltım planının büyük olasılıkla bu yıl uygulanacağını belirten Yellen "bilançonun aktif politika aracı olmasını beklemiyoruz" ifadesine yer verdi.

halkbank.jpg

HALKBANK HISSELERINDE HıZLı YÜKSELIŞIN PERDE ARKASı..

Halkbank'ta yarım günde yüzde 4'ü aşan yükselişin perde arkası
BDDK'nın sermaye yeterlilik rasyolarında yaptığı değişiklikten en olumlu etkilenmesi beklenen bankalardan biri olan Halkbank, yüzde 4'ü aşan değer kazancı yaşadı.
Borsa İstanbul 100 endeksi bugün ilk yarıda tarihi rekorunu 102 binin üzerine taşırken bankacılık endeksi yüzde 2,05 değer kazancı ile ana endeksteki yüzde 0,83 primi geride bıraktı.
Bankalar arasında en çok yükselen ise Halkbank oldu, Halkbank hisseleri yüzde 4,36 değer kazanarak 13,88 TL'ye ulaştı.

BDDK HESAPLAMAYI DEĞİŞTİRDİ

TEB Yatırım analistlerinin değerlendirme notuna göre bu yükseliş sabah Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle BDDK'nın banka sermaye yeterlilik rasyolarının hesaplamasında yaptığı değişiklikten kaynaklanıyor.
Batık kredi sebebiyle bankada kalan gayrimenkullerin 3 sene sonra sermaye hesabından indirilmesi düzenlemesinin kaldırıldığına dikkat çeken analistler, ilk çeyrek bilançolarına göre, bankalar arasında bu indirimleri en çok yapan bankaların Halkbank ve Vakıfbank olduğuna işaret ediyor.

HANGİ BANKALAR OLUMLU ETKİLENECEK?

TEB Yatırım, "Yaptığımız hesaba göre, bu kuralın kalkmasıyla Halkbank ve Vakıfbank'ın sermaye yeterlilik rasyoları, sırasıyla, 12 ve 11 baz puan artış gösterebilir." diyor. Ayrıca, Albaraka’nın da olumlu etkileneceği, bu kuralın kalkmasıyla sermaye yeterlilik rasyosunun 21 baz puan artış gösterebileceği belirtiliyor.

TAM OLARAK NE DEĞİŞTİ?

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelikle, bankaların özkaynaklarına ilişkin yönetmeliğin bankaların özkaynak unsurlarına uygulanacak indirim esasları başlıklı 9. maddesinin 8. fıkrası yürürlükten kaldırıldı.
Yürürlükten kaldırılan fıkrada şu satırlar yer alıyordu:
"(Bankacılık)Kanunun 57. maddesinin birinci fıkrasındaki sınırı aşan tutarlar ile bankaların alacaklarından dolayı edinmek zorunda kaldıkları ve aynı madde uyarınca elden çıkarmaları gereken emtia ve gayrimenkullerden edinim tarihinden itibaren üç yıl içerisinde elden çıkarılamayanların net defter değerleri"
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.