• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • Antalya 16 °C

Booking faturası devlete çıkacak

Booking faturası devlete çıkacak
Ramada Istanbul Old City Genel Müdürü Serkan Gümrükçü “booking.com’un yasaklanması faturası önce devlete sonra TÜRSAB’a çıkacak” dedi.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türkiye’de booking.com’un yasaklanmasının faturasının önce devlete sonra TÜRSAB’a çıkacağını belirten Ramada Istanbul Old City Genel Müdürü Serkan Gümrükçü “Davaya müdahil olarak katıldım. Mahkeme salonuna TÜROB’un avukatının bile girmemesine üzüldüm. Booking.com henüz sanık durumunda ve dava bitmedi. Suçlu konumuna getirilerek Türk turizmine büyük bir zarar verildi” dedi.

OTEL FATURASINI KESİP VERGİSİNİ ÖDÜYOR, KAÇAK YOK
Booking'in dünyanın hiçbir ülkesinde satış ofisinin olmadığını ve satış platformu olduğunu belirten Gümrükçü "Booking müşteriyi buluyor, rezervasyonu alıp otele yönlendiriyor. Otel hangi ülkede ise otel faturayı kesip vergisini ödüyor" dedi. Hollanda ile Türkiye'nin arasında bu konuda mütekabiliyet anlaşması bulunduğunu belirten Gümrükçü "Booking com Hollanda merkezli birimi muhatap alındığı için ikili anlaşmaya bile aykırıdır. Karşılıklı olarak yapılan ticari faaliyette ülkelerin vergiden muaf oldukları yer alıyor. Aksine booking yapılan hizmetin vergisini ödüyor. Türkiye'nin süratle bu yanlıştan dönmesi gerekiyor.

serkan-gumrukcu4.jpg

Hollanda ile yapılan ikili anlaşma metni şöyle:

1.20170615203337.jpg
2.20170615203353.jpg
3.20170615203409.jpg
 

serkan-gumrukcu2.jpg

UÇAKTAN BİLE REZERVASYON YAPILIYOR


Maliye Bakanlığı’nın görüşmesine gelince, “Önce dövdün sonra gel bakalım diyorsun” şeklindedir. Yurtdışından yapılan satın alınmalarda vergi kaçağı nasıl olur? Müşteri cep telefonuyla uçaktan rezervasyon yapıyor. Bunun takibi nasıl olur? Otel müşteruye fatura kesip vergisini ödeyince sorun ortadan kalkıyor.
TÜRSAB devletin ergi memuru mu? 20-30 odalı otellere acımıyorlar. Booking.com devamlı teknolojiye yatırım yapıyor. Seyahat acenteleri yata kata yatırım yapıyor. Eninde sonunda fatura devlete çıkacak ve devlet te bunu TÜRSAB’tan isteyecek. Bu yıl TÜRSAB’ın en zor yılı olacak.

OTELLER, BOOKİNG.COM’UN KOMİSYON VERGİSİNİ DEVLETE ÖDÜYOR

Serkan Gümrükçü, booking.com’un dünyanın hiçbir yerinde ofisi bulunmadığını belirterek çalışma yöntemini şöyle anlattı: “Ofisi olmadığı için son tüketiciden para almıyor. Sadece rezervasyon alıyor ve kredi kartı bilgilerini otele gönderiyor. Son kullanıcıdan booking.com’a para gitmiyor. Konaklama bedeli otele yapılıyor ve karşılığında otel fatura keserek, konisyon bedeli dahil vergisini devlete ödüyor.
Yapılan iş sonrası paramı peşin alıyordum. Bir acenteyle paramı alamayınca mahkemelik oldum. Booking.com ile çalışarak parasını alamayan otel var mı? Tüketiciye memnun musunuz, hakkınızı yedi mi diye sorsunlar. Booking ‘Ben platform olarak çalışıyorum. İnsanları bir araya getiriyorum’ diyor.
Dünyanın hiçbir yerinde dava bitmeden böyle uygulama olmaz. Bu neyin tedbiridir? Bu kadar işletmenin zararını kim karşılayacak? TÜRSAB’a ciddi bir tazminat ödetecekler. Booking.com “en iyi fiyat”, “best price” sloganından geri adım atarak Rekabet Kanunu’na uydu. İstendi mi oluyor?

serkan-gumrukcu5.jpg

KOMISYON ORANı TÜRSAB’ıN IDDIA ETTIĞI GIBI DEĞILDIR


Yaptığımız satışlarda google fatura karşılığı komisyon ödendi. Bu sistem içinde yer alarak satış ve pazarlamam için para ödedim. Seyahat acentelerinin rakibi değildir. Komisyonları google değil, ben indirip yükselttim. Şimdi tanıtım bitti bu güne kadar yaptığımız yatırım çöp oldu. Bu kaybımı kim karşılayacak. Pazarlama yapmak için fuar fuar geziyoruz. Bu kaybın bedeli çok büyüktür. Dava temyizde ve booking.com kararı bekliyor. Ondan sonra Türkiye’den tazminat isteyecek. Komisyon oranı TÜRSAB’ın iddia ettiği gibi değildir. Otel ile yüzde 15 oranında sözleşme yapıyor. Tarcihe göre istersen yüzde 20 yapıyorsun. Ortada bir dayatma yok. Komisyonu otel tayin ediyor. İsterse otel yüksek fiyatla satıp o oranda piyasa ile rekabet yaparak komisyonu artırabilir. Bu serbest piyasa ekonomisinin kuralıdır. Reklama daha çok yatırım yapsın diye sistemi zorlama taktiğidir. Booking.com, Google Adverbs’ten reklamları dünyaya dağıtıyor. Aslında Türkiye’nin tanıtımını yapıyor. Booking.com Türkiye’nin tanıtımı için sisteme yatırım yatırıyordu.
Booking.com her gün her dakika Türkiye’nin dünyaya tanıtımını yapıyor. Yaptığı açıklamalarda Türkiye güvenlidir ve Türkiye’de varız diyor. Türkiye’nin dünyada pr’ını yapıyor. Yerine bir şey koymadan yasaklama yapılamazdı. Satış kanalımızı çoğaltmak zorundayız

KOMİK BİR DURUMDUR

Tedbir kararı yanlıştır. Dava devam etsin. Hukuksuzluk varsa mahkeme karar verir. Daha kanaate varmadan booking.com’u kapatarak usulsüzlük yapıyorlar. Ortada suçlu yok. Booking daha sanık durumundadır. Ortada tedbiri kaldıracak bir ciza miktarı da yok. Komik bir durumdur.

TÜRSAB KOMİK ŞEKİLDE UBER’İ ÖRNEK VERDİ

TÜRSAB’ın avukatı ‘İspanya’da Uber’i mahkum ettiler’ diyor. Uber’I örnek vermişler. Bu turizmi bilmediklerini gösteriyor. Taksi müşterisi uçakla yolculuk yaparken Uber’den taksi mi istiyor?

BOOKING.COM TÜRKIYE PAZARLAMASıNı GENIŞLETIYOR

Dava devam ederken Türkiye ile çalışmaktan vazgeçmeyen Booking.com birlikte çalıştığı Türkiye otellerine işbirliğinin devam için bir yazı gönderdi.
Yazıda “Booking.com, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe koyduğu taahhütlerinin kapsamını Türkiye’deki tüm konaklama birimlerini de kapsayacak şekilde (“Taahhüt”) genişletecektir. Lütfen bu yazıyı Taahhüt’ün resmi bir tebligatı ve ileriye yönelik olarak beraber çalışmaya nasıl devam etmeyi amaçladığımızın bir onayı ve güvencesi olarak kabul edin” şeklinde duyuru yer aldı.

Gönderilen yazı metni şöyle:

31 May 2017 - 13:55:59
Sayın ortağımız,
Öncelikle Booking.com’a olan güveniniz ve iş birliğiniz için size teşekkür etmek istiyorum. Bu ortaklığımızı ve ortak konuklarımız için her gün yaptıklarınızı takdir ediyoruz.
Türk Rekabet Kurulu (“TRK”) tarafından yakın zamanda alınmış olan bir karar hakkında sizi şahsen bilgilendirmek için bir dakikanızı almak istiyorum. Bu karar sonucunda Booking.com, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe koyduğu taahhütlerinin kapsamını Türkiye’deki tüm konaklama birimlerini de kapsayacak şekilde (“Taahhüt”) genişletecektir.
Lütfen bu yazıyı Taahhüt’ün resmi bir tebligatı ve ileriye yönelik olarak beraber çalışmaya nasıl devam etmeyi amaçladığımızın bir onayı ve güvencesi olarak kabul edin (aşağıya bakınız).
Taahhüt uyarınca sizin için geçerli olacak değişiklikleri ana hatlarıyla burada özetledik:
1.- Farklı Online Seyahat Acentelerinde (OTA) farklı oda fiyatları oluşturabilir ve farklı şartlar ve müsaitlik sunabilirsiniz.
Bu durum, Booking.com’da diğer Online Seyahat Acenteleri ile aynı oda fiyatlarını, şartlarını ve müsaitliğini sunmak zorunda olmadığınız anlamına gelir. Böylece sunduklarınızı farklı dağıtım kanallarından yönetmeniz bakımından daha fazla esnekliğiniz olacaktır.
2.- Offline (çevrimdışı) fiyatlarınızı online olarak yayınlamadığınız veya pazarlamadığınız sürece, offline kanallar (telefon rezervasyonları ve kapı müşterileri gibi) üzerinden daha düşük fiyatlar veya daha iyi şartlar sunabilirsiniz.
Ortaklarımızın bize aynı veya daha iyi fiyatlar vermek zorunda kalmadan offline rezervasyon kanalları üzerinden indirim verebilme olanağına sahip olmak istedikleri hakkında geri bildirimler almıştık. Bundan sonra offline fiyatlarınızı online olarak (ör. web sitenizde veya meta arama sitelerinde) yayınlamadığınız sürece offline kanallar üzerinden satılan odalar için aynı veya daha iyi fiyatlar talep etmeyeceğiz.
3.- Sunabileceğiniz ancak yayınlanmamış fiyat veya şartlar hakkında, söz konusu fiyatları online olarak yayınlamadığınız sürece bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Sadık müşterilerinize halka açık olmayan kanallar (kapalı kullanıcı grupları gibi) üzerinden özel fiyatlar sunmanın veya özel fiyatlar hakkında iki taraflı müzakerede bulunmanın (ör. özel gruplara mahsus indirim) sizin için önemli olabileceğini anlıyoruz. Taahhüt aracılığıyla bu durumu netliğe kavuşturduk.
4.- Kendi doğrudan online kanallarınızla parite ve kısmi müsaitlik
Değiştirilen hükümler doğrultusunda, sözleşmeniz kendi web sitenizde (tüketiciyi rezervasyon için sizin web sitenize yönlendirdikleri durumlarda Trivago, Kayak, Tripadvisor veya Google Hotel Finder gibi meta arama siteleri dahil olmak üzere) sunulan oda fiyatları ve şartlar bakımından halen Booking.com’a parite vermenizi gerektirmektedir.
Taahhüt uyarınca sizinle olan sözleşmemiz ilgili hükümler bakımından kısmen değişmiştir. Taahhüt’ümüz sonucunda değiştirilmiş olan (ve hizmet kullanımına devam etmenize istinaden geçerli olacak) ilgili hükümlere şu [bağlantıdan] ulaşabilirsiniz. Sizinle olan sözleşmemizin geri kalanı değişmeden kalmıştır.
Taahhüt (ve ilişkimizdeki ilgili değişiklikler) 1 Haziran 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir. 1 Haziran 2017 tarihinden itibaren hizmetimizi kullanmaya devam ederek, Taahhüt’ten sonra sözleşmemizde yapmış olduğumuz değişiklikleri kabul ettiğinizi anlıyor ve varsayıyoruz.
Bu değişikliklerin size fiyatlandırma ve şartlar hakkında daha fazla esneklik verirken tüketiciler için olumlu bir deneyim sağlayacağına ve Booking.com’un kazancınızı daha da büyütmenize yardımcı olmak için dünya çapında potansiyel müşteriler oluşturmaya yardımcı olacağına inanıyoruz.
Sizinle olan ortaklığımızı devam ettirmeyi umuyoruz ve sadık güven, sabır ve anlayışınız için teşekkür ediyoruz. Size rakiplerimizden daha iyi hizmet ve koşullar sunarak Booking.com üzerinden sunabileceğiniz en iyi fiyat, şart ve müsaitliği çekmek için sıkı bir çalışma yürüteceğiz. Bu ilişkiyi sizin için daha iyi bir hale getirmek için yapabileceğimiz bir şey varsa lütfen her zaman olduğu gibi bize ulaşın.
Sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Bu yazı hakkında sorularınız olursa size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacak olan Booking.com iletişim sorumlunuzla irtibata geçmekten lütfen çekinmeyin.
Süregelen desteğiniz ve ortaklığınız için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Booking.com B.V.
Gillian Tans
CEO

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.