• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 17 °C

Turizmciler İstanbul için buluştu

Turizmciler İstanbul için buluştu
İBB Başkanı Kadir Topbaş “odak şehir olmak” gerek dedi. Dünyadaki insanlara “Ah İstanbul’a gidebilsem” dedirirsek başarılı oluruz.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi öncülüğünde Bursa'da düzenlenen "İstanbul Turizminde Sürdürülebilir Çözümler ve Yeniden Kazanma İçin Arama Konferansı" sonuçları turizmcilerin katılımıyla The Sofa Hotel'de değerlendirildi. Toplantıya katılan İBB Başkanı Tadir Topbaş “Odak şehir olmak gerek dedi. Dünyadaki insanlara “Ah İstanbul’a gidebilsem” dedirirsek başarılı oluruz” dedi.
Bu çalışmalar boşa gitmesin diyen Topbaş "Hemen 50 milyon lira tanıtıma ayıralım ve Turizm Atölyesi'ni daha aktif hale getirelim.Ben İstanbul için her noktada varım"dedi.

topbas3.jpg

ODESSA’YA İSTANBUL OTOBÜSLERİ

Kadir Topbaş, Ukrayna’da Odessa’ya 30 otobüs vereceklerini ve tanıtım için üzerine İstanbul yazacaklarını belirterek “İhtiyacı dünyadaki şehirlere elimizde fazla olan İstanbul yazalı otobüsleri göndermeyi sürdürüceğiz” dedi.
Toplantıda arama konferansını yöneten Prof. Oğuz Babüroğlu, İstanbul için ‘Ortak Akıl’da buluştuklarını belirterek Tavit Köletavitoğlu’nun moderatörlüğünde katılımcılar sunum yaptı.

tulin.20170607130337.jpg

g2.20170607130354.jpg

g3.20170607130406.jpg

İBB Turizm Atölyesi Başkanı Tülin Ersöz’ün düzenlediği toplantıya İstanbul’un Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Turizm Yatırımıları Derneği-TYD Başkanı Oya Narin, Türkiye Otelciler birliği-TÜROB Başkanı Timur Bayındır, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy , İstanbul Rehber Odası-İRO Başkanı Hakan Eğinlioğlu, TÜRYİD Başkanı Kaya Demirer ile çok sayıda turizmci katıldı.

ortak-akil.jpg

tavit1.jpg

ORTAYA BIR ÖZET ÇıKTı

Toplantıya katılanlara Bursa Toplantısı’nın sonuçlarını içeren bir rapor krokisi dağıtıldı. Daha sonra Tavit Köletavitoğlu’nun moderatörlüğünde yürütülen toplantıda konuşmacılar değerlendirme yaptılar. Tavit Köletavioğlu “Bursaʼda yapılan arama konferansında insanlar varolanı bütün güçleriyle katılımda bulunduklarını belirterek daha sonra Turizm Atölyesi bünyesinde bir çalışma yürürtük ve ortaya bir özet çıktı” dedi.
Tavitoğlu, İstanbul turizminin doğrudan ve dolaylı etkileri ile bir yılda yüzde 33 düşüş gösterdiğini belirterek “İstanbul’da kalış süresi 2.4 gün olarak çok kısadır. Bunu 3-3.5’a çekmek gerekiyor. 2016 da yüzde 80 doluluk yakalasaydı,14 milyar gelir olacaktı. Ancak 8.8 milyar dolar elde ederek büyük kaybımız oldu. 2018 yeni yönetişim modeli, 2013’te dünyada şehir turizminde ilek 5’te olmalıdır. İstanbul hakettiği yerde olmalı, şu an hakettiği yerde değildir” dedi.

kroki.jpg

İSTANBULʼUN YENİ HİKAYESI ÜZERİNE ÇALIŞILMALI

Arama konferansını yöneten Prof. Oğuz Babüroğlu, Bursa’da İstanbul turizmini ‘yeniden başarmak’ için çalışma yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Çıkan sonuca ana hatlarıyla bakıldığında sektör koordinasyon ve akıllı teşvik istiyor. Bu destinasyonun pazarlanması gerektiği ve detayları içinde barındıran iletişime önem verildi. İstanbulʼun yeni hikayesi üzerine çalışılmalı. Yeni vaatler, yeni hikayeler yazma dönemine giriliyor. Deneyimi devam ettirdiğimiz zaman turizm bilincinin tüm İstanbulʼda geliştirilmesi isteniyor. Güvenlik meselesi çok boyutlu olarak çıktı. Güvenliğin sadece terörle endekslenmesi gerektiği ortaya çıktı. Son dönemde yurtdışındaki terrorist ataklar bunun için örnektir. Tüm sektördeki güvenirliliği sağlamak icin teşvik gerekiyor.”

sehirler.jpg

DÜNYA ŞEHİRLERİ NE YAPIYOR?

İstanbul Kalkınma Ajansı yöneticisi Özgül Özkan, başarılı dünya şehirlerine sakıldığında neler olduğu konusunda yapılan sunumda ise tanıtımın çok önemli olduğu belirterek “Şehir kendini iyi tanıtırsa şehir daha çok para kazanır. Şehirler bu nedenle kıyasıya mücadele içindedirler.Ürünler daha yüksek değere satılabilir” dedi.
Daha sonra dünyadan örnekleri şöyle anlatt:
“New York’un daha ticari yaklaşımı bulunuyor. New York için ‘I Love NY’ sloganının 1968’den bu yana kullanılıyor.

babur1.jpg

Barcelona 1980’de turizm ofisi kurdu.125 kişilik bir ekibi 150 milyon euro bütçeleri var. Her bölümü için ayrı çalışıyor. İstanbul olarak bir kavram veya trend ortaya atamıyoruz.
Amsterdam 115 kişilik ekipler çalışıyor. I am Amsterdam sloganını kullanıyor. 115 kişilik ekip 220 milyon euro bütçeleri var.
Singapur ‘Your Singapore’ sloganını kullanıyor. Şehirde yapılan yatırımlarla turizm ürünü geliştirme örneği bulunuyor. Yapılan düzenlemelere turizm gözlüğü ile bakılıyor. Ürün geliştirme ile turizmi birlikte görüyor.
Londra en başarılı şehidlerdendir. London & Partners sloganı ile bir tanıtım şirketi ile ekip kurdu. Yabancı yatırımcı, örgüt ve öğrenciye tanıtım market yaklaşımı bulunuyor. Şehirin pazarlanması denilen kavramı yapıyorlar. Profesyonel ekibi krize çabuk müdahale ediyor. Breixite çabuk müdahale ederek. ‘Londra sizin için açık’ diye bir kampanya düzenlediler. 141 kişi 156 milyon pound bütçe ile çalışıyor. Seyahnat şirketleri ve online ile çok yakın ilişki kuruyorlar.
Şehir tanıtım ile ülke turizmi tamamane ayrılmış durumdadır. Turizm Bakanlığı sadece yüzde 10 katkıda bulunuyor. İstanbul’un kendi tanıtımını kendisi yapması gerekiyor. Bütünleşik bir yönetim mekanizması, pazarlama stratejileri var. bütçe yaratabiliyorlar, işbiliğine açıklar, yaratıcı ve yetkili ekipleri var, ürün gelişirme yapabiliyorlar, proje geliştiriyorlar, teknoloji kullanımı ve big data var.
ve süreklilik, kendi bütçeleri var. Turizmciler yanında İletişim, ekonomi, sosyoloji, istatistik bilenlerin katıldığı birimler var"
Toplantı sonrasi İBB Turizm Atölyesi'nin oluşturalacak komisyonlarla birlikte daha dinamik bir yapıya kavuşturuması ve Bursa çalışkayından çıkan sonuçlara göre çalışmalar yapması konusunda görüş birliğine varıldı.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.