• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 18 °C

İstihdam verisi Fed'i Eylül için zorlayacak

İstihdam verisi Fed'i Eylül için zorlayacak
ABD Mayıs ayı istihdam verisinin "görünürde hayal kırıklığına uğratıcı olsa da Fed'i Haziran ayında faiz artırma yolundan saptırmadığını belirtildi.

EKONOMİK YORUM
İSTANBUL-
Societe Generale: ABD istihdam verisi Fed'in Eylül kararını zorlaştırabilir. Societe Generale ekonomisti Omair Sharif, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, ABD Mayıs ayı istihdam verisinin "görünürde hayal kırıklığına uğratıcı olsa da Fed'i Haziran ayında faiz artırma yolundan saptırmadığını" dile getirdi.
Sharif, iş büyümesinin yeniden canlanmadığı takdirde Cuma günü açıklanan isthidam verisinin, Fed'in Eylül ayı kararını zorlaştıracağını, ancak enflasyon verisinin oldukça düşük olduğu yönünde endişelerin de halihazırda var olduğunu belirtti.
Omar Sharif'e göre, işgücü katılım oranının nüfus istatistikleri göz önünde bulundurulduğunda, düşüşünü swürdürmesi gerekiyor.Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki faiz kararı 14 Haziran'da açıklanacak.

faiz-dolar.jpg

TL DOLAR KARŞıSıNDA DEĞER KAZANACAK

Rabobank gelişen piyasalar Döviz stratejisti Piotr Matys,Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazanmasının hala mümkün olduğunu belirtti.“Hükümet tarafıdnan ekonmoik reformların uygulanmasını ümit ediyorum” diyen Matys, “Dolar/TL 'de yıl sonu beklentim 3.40 civarında” dedi.Euronun bu yılki performansının iyi olduğunu belirten Matys, “Fed'den Haziran'dan sonra başka bir faiz artırımı beklemiyoruz” dedi.Gelişen ülkelere sermaye girişlerinin sürdürülebilir olduğunun söylenebileceğini ifade eden Matys, gelieşn ülke piyasalarınaolan ilginin temel göstergelerden kaynaklamdığını vuguladı.TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Matys, enflasyonun gevşemesi durumunda bu yıl sonuna doğru TCMB'den bazı sinyaller gelebileceğini dile getirdi.Matys, TCMB'nin faizle ilgili bir karar vermek için bir gelişme görmek istediğini söyledi.

turk-lira.jpg

BANKALARıN FAIZ GELIRI YÜZDE 20 ARTTı

Türk bankacılık sektörünün ocak-nisan dönemindeki toplam faiz geliri, 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 20,3 artarak 75 milyar liraya yaklaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu yılın ilk 4 ayında bankaların elde ettiği toplam faiz geliri, 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,3 arttı.
Geçen yılın ocak-nisan döneminde 61 milyar 873 milyon lira olan bankaların faiz geliri, 2017'nin aynı döneminde 74 milyar 417 milyon liraya yükseldi.
Bankaların yılın ilk 4 ayında kredilerden aldığı faiz geliri ise 59 milyar 732 milyon lira oldu. Söz konusu gelirin 14,6 milyar lirası tüketici kredilerinden, 2,9 milyar lirası kredi kartlarından, 7,9 milyar lirası taksitli ticari kredilerden ve 24,3 milyar lirası diğer kredilerden alınan faizlerden oluştu.
Bankaların toplam faiz gideri ise bu yılın ocak-nisan döneminde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 37,9 milyar liraya çıktı.
Söz konusu dönemde bankaların mevduata verdiği faiz tutarı da yüzde 7,3 artışla 26,1 milyar liraya ulaştı. Böylece bankaların net faiz geliri yılın ilk 4 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 37,9 milyar lira oldu.

HIZMET GELIRLERI 8,8 MILYAR LIRA
BDDK verilerine göre, bankaların faiz dışı gelirleri bu yılın ocak-nisan döneminde 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,9 artarak 17 milyar 973 milyon liraya ulaştı.
Faiz dışı gelirler içinde yer alan kredilerden alınan ücret ve komisyonların payı yüzde 14,8 oldu. Ücret ve komisyonlardan elde edilen gelir de geçen yılın ocak-nisan dönemine göre yüzde 20,7 artarak 2,7 milyar liraya yükseldi.
Nisan sonu itibarıyla nakdi krediler üzerinden alınan ücret ve komisyonların tutarı 1,31 milyar lira, nakdi olmayan krediler üzerinden alınanların tutarı da 1,35 milyar lira olarak hesaplandı.
Bankaların verdiği hizmetler üzerinden elde ettiği gelir 2017'nin ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,5 artarak 8,8 milyar liraya ulaştı. Bankacılık hizmetlerinden elde edilen gelirin toplam faiz dışı gelirler içindeki payı yüzde 48,7 olarak kayıtlara geçti.
Nisan sonu itibarıyla aktiflerin satışından elde edilen gelirler 329 milyon lira, diğer faiz dışı gelirler 5,5 milyar lira, alınan kar payları da 721 milyon lira oldu.

PERSONEL GİDERI YÜZDE 5 ARTTI
BDDK verilerine göre, bankaların toplam faiz dışı giderleri bu yılın ilk 4 ayında 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 artarak 24 milyar 94 milyon lira olarak gerçekleşti.
Faiz dışı giderler içinde personel giderlerinin payı yüzde 32,6 oldu. Söz konusu gider, geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 5 artarak 7 milyar 853 milyon liraya yükseldi.
Nisan sonu itibarıyla verilen ücret ve komisyonların tutarı 2 milyar 205 milyon lira, diğer faiz dışı giderler de 8 milyar 207 milyon lira olarak gerçekleşti.
Bankaların ilk 4 aylık net karı da 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 59,2 artarak 17 milyar 459 milyon lira oldu. Kaynak: Bankaların faiz geliri yüzde 20 arttı

nihat-zeybekci.20160524183640.jpg

İHRACAT RAKAMı 155 MILYAR DOLARIN ÜZERINE ÇıKACAK

Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM'in organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "Yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar dolara çıkaracağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonu itibarıyla ihracatın 155 milyar doların üzerine çıkacağını ve bunun büyümeyi destekleyeceğini belirterek, "Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4.4'lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz" dedi.Zeybekci, "Yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar doların üzerine çıkaracağız" dedi.Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM'in organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında yaptığı konuşmada, markanın önemine değinen Zeybekci, Türkiye'nin dış ticaret hacminin artışından bahsetti ve ihracata dayalı büyüme ile Türkiye'nin dünyaya açıldığını aktardı.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.