• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 15 °C

Doğu’dan Çin’e meyve, sebze

Doğu’dan Çin’e meyve, sebze
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, alternatif bir tren hattıyla ihracatın önünün açılabileceğini söyledi

ANKARA - Türkiye’nin doğusunda üretilen yöreye has meyve ve sebzelerin yurt dışındaki hedef pazarlara ulaşamadığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, alternatif bir tren hattıyla ihracatın önünün açılabileceğini söyledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin doğusunda üretilen yöreye has meyve ve sebzelerin yurt dışındaki hedef pazarlara ulaşamadığını söyledi. Arslan, “Yöreye has çok özel meyve sebzeler üretiliyor ama bunlar hedef pazarlara ulaşamadığı için yerelde tüketiliyor, dolayısıyla üretim de artmıyor ancak ürünler, demiryolu marifetiyle hedef pazarlara, buradan çıkıp son nokta olan yere gidebilir hale gelince insanlar çok daha fazla üretebilir, çok daha fazla satmak isteyebilir hale gelecek” diye konuştu.
Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunu kullanacakların bu yolun kolu olan Kars-Iğdır-Dilucu-Nahçıvan üzerinden güneydeki bölgelere gidilebileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

3 ÜLKE TARAF
“Edirne’den bir tren Kars’a geldikten sonra, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nu kullanacaksa Kazakistan’a, Türkmenistan’a dolayısıyla Çin’in kuzeyine gitmiş olacak. Bir de alternatif oluşturmak istiyoruz, Kars üzerinden Iğdır-Dilucu-Nahçıvan’a dolayısıyla İran’a gidecek bir hat. Bu da yine Türkiye üzerinden doğu istikametine giden yüklerin İran’a, oradan Pakistan’a, Hindistan’a, Çin’in de güneyine erişebileceği bir koridoru tamamlamış olacak. Bu projeyi o yüzden çok önemsiyoruz. Azerbaycan ve Nahçıvan ile çok sıkı ilişkiler içinde çalışıyoruz. Aynı zamanda İran ile süreçleri beraber yürütüyoruz. Etütlerde belli bir aşamaya geldik. Tabi uluslararası projeler, Bakü-Tiflis-Kars tecrübelerimizde gösterdi ki sadece bir ülkenin hazır olması yetmiyor. Muhatap olan diğer ülkelerin de hazır olması gerekiyor.”
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.