• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C
  • Antalya 15 °C

Faiz artırım ihtimali yüzde 50

Faiz artırım ihtimali yüzde 50
Fed Başkanı Janet Yellen: Fed'in mart ayı toplantısında faiz artırımına gitme ihtimali, Başkan Trump'ın konuşması öncesinde yüzde 50'ye tırmandı.

EKONOMİK BAKIŞ
İSTANBUL - Fed'in mart ayı toplantısında faiz artırımına gitme ihtimali, Başkan Trump'ın konuşması öncesinde yüzde 50'ye tırmandı. Tahvil piyasası, Fed'in Mart ayı toplantısına sadece iki hafta kala, faiz artırımına gidilebileceğinin farkına vardı. Fed Başkanı Janet Yellen ve diğer Fed yetkilileri her toplantının “canlı” olduğu konusunda uyarılarda bulunuyordu; bu uyarılar 14 – 15 Mart toplantısı için de geçerliydi. Buna karşın traderlar Merkez Bankası'nın Mart ayında faizlerde artırıma gidebileceği konusunda -şimdiye kadar- ikna olmuş değildi. Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gitme ihtimali, Pazartesi günü yüzde 50'ye tırmandı. Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına bakılacak olursa piyasa, olası bir Mart faiz artırımına Cuma gününe göre yüzde 10 daha fazla ihtimal veriyor. Aynı şekilde swaplarda faiz artrıımı ihtimalinin arttığını işaret ediyor.

Faiz artırımı beklentilerinin yükselmesine ilişkin birçok neden olsa da analistler herhangi birini ana unsur olarak gösteremiyor. ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü Washington'da kamu harcamalarına ilişkin planını açıklamaya hazırlanıyor. Dow Jones Endeksi ardı ardına 12. seansta da yükseliş kaydetti. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, politika yapıcıların piyasa beklentilerine aşırı dikkat etmeden faiz artırımı konusunda geç davranmaktansa erken davranmaları gerektiğini belirtmişti.

Tokyo'da MCP Asset Management Japonya biriminde ekonomist olan Hiroki Shimazu, “Bence faiz artırımı ihtimalinin yüzde 50'nin üzerinde olması makul. Hisse senedi piyasasında iyimser bir hava var. Enflasyonist baskı mevcut. Bu, Fed'e faiz artırımı konusunda baskı yapacaktır” dedi.

istanbul.20170228190412.jpg

OXFORD ECONOMICS'TEN TÜRKIYE YORUMU

Oxford Economics, en kırılgan gelişen piyasanın Türkiye olduğunu ve onu Güney Afrika ve Malezya'nın izlediğini kaydetti.

Oxford Economics, gelişen piyasalar arasında en kırılgan piyasanın Türkiye, en güvenlisinin ise Güney Kore olduğunu kaydetti. Kıdemli ekonomist Simom Knapp'ın kaleme aldığı Oxford Economics Şubat Ayı Gelişen Piyasalar Kırılganlık Puan Kartı'na göre, 13 ülkeden oluşan listede, kırılganlıkta Türkiye'yi Güney Afrika ve Malezya izliyor.

Ekonomilerin dışşoklara dayanıklılığını ölçmek için 17 gösterge kullanan anca siyasi faktörleri dikkate almayan analizde, Güney Kore, Tayland be Filipinleri'in en az kırılgan ülkeler olduğu belirtildi.

Knapp, Türkiye'nin zayıf dışpozisyona, aşırı kredi büyümesine, yetersiz pozitif reel faize, büyüme ve enflasyona ilişkin sıkıntılı algıya sahip olduğunu vurguladı.

Analizde, Asya ekonomilerinin Malezya dışında en az riskli ülkeler olduğu ve Malezya'nın yüksek kamu ve dış borca sahip olduğu ve cari işlemler dengesinde son birkaç yılda büyük bir bozulma görüldüğü kaydedildi.

Çin'in sıralamadaki yeri, GSYİH büyümesinin 2017-18 döneminde yavaşlamasının beklenmesi, borcun halen artmakta olması ve maliye politikasının önemli ölçüde gevşemesinden dolayı kötüleşti. 2017-18 döneminde diğer gelişen piyasalarda büyümenin yükselmesinin beklendiği belirtildi.

Analizde yer verilen diğer altı ülke Hindistan, Rusya, Endonezya, Polonya, Meksika ve Brezilya.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.