• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Antalya 28 °C

Dr.Cüneyt Mengü: Tanıtıma devam

Dr.Cüneyt Mengü: Tanıtıma devam
Dr.Cüneyt Mengü: Uluslararası gerilimin devam ederse 2017 ve hatta 2018 ve 2019’de Türkiye turizminin iç açıcı olmayacağı kanısındayız.

İSTANBUL- Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yönelik turizmin lider kuruluşlarından Mercan Turizm ve Ortadoğu Acenteler Derneği- ODDER Başkanı Dr.Cüneyt Mengü, Ortadoğu turistinin batı medyasındaki haberlerden etkilendiğini belirterek “Ortadoğu ne olursa olsun dayatma olmadıktan sonra asla Türkiye’den vazgeçemez” dedi. 2017 ve hatta 2018 ve 2019 yıllarında da Türkiye turizminin iç açıcı olmayacağı kanısında olduğunu belirten Mengü, Batı ve Ortadoğu dışındaki pazarlarda da tanıtma kampanyalarına devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr.Cüneyt Mengü, 2015’in sonlarında Rus uçağının düşürülmesinin ardından sık sık yaşanan terör olayları nedeniyle Türkiye’nin 2016’da birçok Avrupa ve OECD ülkelerinde güvenli olmadığı yönünde imaj kaybına olduğunu söyledi. Gelen toplam turist sayısı ve gelirinde yaklaşık %35 düşüş yaşandığını ve 2011 ile 2015 yılları arasında dünya sıralamasında 6. Sırada yer alan Türkiye’nin 2016’da 16. sıraya gerilediğini beliterek şunları söyledi:
“Türkiye’nin güvenlik ve imaj algısı ülkeden ülkeye hatta bölgeden bölgeye farklılık gösterse de uluslararası gerilimin devam etmesi halinde 2017 ve hatta 2018 ve 2019 yıllarında da Türkiye turizminin iç açıcı olmayacağı kanısındayız.
Bilindiği gibi turizm sektörünün en büyük sorunu güvenliktir. Bu itibarla turizm endüstrisinde sürekliliğin sağlanabilmesi için ülkenin güvenilir olarak algılanması son derece önem arz etmektedir. “

TURİST HABERLERDEN ETKİLENİYOR
Genellikle turistler, tanıtım kampanyaları veya kendi ülkelerinin diğer ülkelerle ilgili ister yazılı isterse görsel medyadan yapılan uyarılarından etkilenerek seyahat kararı aldığını hatırlatan Dr. Cüneyt Mengü şöyle devam etti: “Algı, belirli bir amaca yönelik bilinçaltı önyargı veya imaj yaratmaktadır. Yani imajın her çeşidi bir algı operasyonunun ürünüdür. Batı’da çifte standart uygulanmakta ve siyasi amaç taşıyan bazen de yapay söylemlerle müthiş algı operasyonu sürdürülmektedir.
Düşünün ki terör olayı İstanbul’da meydana gelince Batılı bir turist tarafından güvensiz ülke olarak algılanıp seyahatten vazgeçilirken, söz konusu Paris olunca seyahatten vazgeçilmiyor. Her iki durumda güvenlik söz konusudur. Birinde imaj müspet, diğerinde menfi bir şekilde algı operasyonuyla yönetilmiştir. Yani mesele siyasidir ve yalnız tanıtımla çözülmesi ve düzeltilmesi kolay olmayacaktır.”

ORTADOĞU ASLA TÜRKIYE’DEN VAZGEÇEMEZ
Ortadoğu pazarında durum Batı’ya göre farklılık arz etse de Batı medyasından etkilenenler olduğunun görüldüğünü sözlerine ekleyen Dr. Mengü “Bu durumun en çarpıcı yanı Ortadoğu menşeli acenteler tarafından genellikle bir karalama kampanyası yapılmıyor. Varlıklı kesimin bir bölümü Batı’yı tercih etse de orta gelirli insanların tereddütsüz olarak ülkemizi tercih ettiklerini müşahede etmekteyiz. Ortadoğu menşeli acenteler Türkiye’de durumun normal olduğunu göstermek amacıyla yoğun çaba harcamakta, hatta ülkemizde çektikleri görüntüleri sosyal medya aracılığı ile yaymaktadırlar. Bize göre Ortadoğu ne olursa olsun dayatma olmadıktan sonra asla Türkiye’den vazgeçemez.”

TANıTMA KAMPANYALARıNA DEVAM EDILMELIDIR
Batı ve Ortadoğu dışındaki pazarlarda da tanıtma kampanyalarına devam edilmesi gerektiğini belirten Dr. Mengü “Diğer taraftan güvenlik denince sadece terör akla gelmemeli, zira doğal afetler dışında hijyen, hırsızlık, kapkaç, dolandırıcılık ve diğer suç sayılan illegal faaliyetleri de kapsamaktadır. Halen Taksim ve civarında kapkaççılar cirit atmakta ve tüm şikayetler karakollarda sonuçsuz kalmaktadır” dedi.

ALGI İÇİN ALINACAK TEDBİRLER
Türkiye turizminin terör olaylarından yara almadığını veya almayacağını söyleyemeyecklerini anlatan Dr. Mengü “Farklı çalışmalar yapılmadıkça turist sayısının artacağı tezlerinin gerçeklerle bağdaşmadığını belirtmek isterim.
İleride meydana gelmesi muhtemel olaylar ile ilgili olarak alınan veya alınması gereken tedbirler acenteler aracılığı ile yurt dışındaki partnerlerine açıklanabilir” dedi

Dr.Cüneyt Mengü Türkiye’nin olumsuz güvenlik algısını yıkmak için yapılacak önlemleri ise şöyle sıraladı:
- Devletin güvenlik güçleri ile havaalanları ve önemli turistik tesislerde çok ciddi önlemler alınmalıdır.
- Vatandaşların duyarlı ve bilinçli bir şekilde şüpheli bir durum ile karşılaştığında ilgili güvenlik birimlerine ivedilikle haber verme bilinci geliştirilmelidir.
- İstanbul’un özellikle Taksim ve Talimhane Bölgesinde muhtelif dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek için sivil emniyet güçleri devreye sokulmalıdır.
- Ülkemizde terör olayları devam edebilir. Dolayısı ile güvenlik konusu eğitim alanlarında işlenmelidir.
- Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’ye farklı pazarlardan en fazla turist getiren acentelerle periyodik toplantılar yapmalıdır.
- Tanıtım, workshoplar, fame trip ve fuarların hepsinde mevcudiyet gösterilmelidir. Turizm Bakanlığı ve sivil toplum örgütleri bu hususta acentelere hem destek vermeli ve hem de yol gösterici olmalıdır.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.