• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 21 °C

Havayolları kokusundan tanınacak

Havayolları kokusundan tanınacak
Havayolları kokuyla yolcuya hitap için de önemli adımlar atılmak üzere. Böylece havayolları, yolcularına 5 duyuda hitap etmiş olacak.

İSTANBUL- Her gün yüzlerce mesajla karşılaştığımız bir çağda yaşıyoruz ve bu mesajların bizlerle buluşma şekileri kararlarımızda etkili oluyor. Havayolları da şimdiye dek, gözümüze, kulağımıza, damağımıza hitap eden ve dokunabileceğimiz her noktada farklılıklarını sergileyebilecek hizmetler ve ürünler geliştirdiler. Ancak beş duyuya hitap ederken, en zayıf kaldıkları nokta, kokularıyla bizi kendilerine bağlama oldu.

thy-koku.jpg

Burnumuza hitap konusunda zayıf performans sergilemelerinin farklı sebepleri vardı. Ancak kokuyla yolcuya hitap için de önemli adımlar atılmak üzere. Böylece havayolları, yolcularına 5 duyuda hitap etmiş olacak.

ZODIAC AEROSPACE’TEN ‘FIVE’ KOKU SİSTEMİ

Havayollarının kokuyla oluşturmaya çalıştıkları algı çalışması, uçak tuvaletleri veya özel yolcu salonlarında kullanılan kokularla sınırlı değil. Zodiac Aerospace şirketi, uçuş süresince kokuları kabin içine pompalayabilen ve ABD ile Avrupa sivil havacılık otoriteleri FAA/ EASA sertifikalı ‘FIVE’ ismini verdiği parfüm yayıcı sistemi geliştirdiğini açıkladı. Bu sistemle yolcular için kapıdan kapıya “koku imzası” deneyimi sunulabilecek. Diğer bir ifadeyle havayolunu kokusundan da tanıyabileceğiz... Zodiac sözcüsü sistemi tanıtırken, “Uçuş operatörleri nihayet müşterilerin 5 duyusuna da hitap edebilecek” diyor ve şöyle devam ediyor: “Hoş kokular ruh halini olumlu etkiliyor, algı zamanınızı kısaltıyor, satışları artırıyor ve güçlü hatıralar oluşturuyor.”

Uçağın difüzör sistemine yerleştirilebilecek olan ‘FIVE’ın kullanılabileceği başlıca alanlar; boarding’in başladığı yolcu bekleme salonları, uçağın içinde yer alan kabin havalandırma kanalları, servis yapılan trolley’lerin iç kısımları, premium koltuklar, uçak mutfağı (galley) ve tuvaletler olarak sıralanıyor.

Parfümün uçuş deneyimine entegre edilmesiyle, yolcular için öncelikle olumlu bir ilk izlenim oluşturulması yanı sıra havayolunun farklılığını yolcunun zihnine yerleştirmesi de amaçlanıyor. Bir de özellikle uzun uçuşlarda uçak içinde belirli bir süreden sonra meydana gelen kötü kokuların belli oranda da olsa ortadan kaldırılmasına katkı sunması bekleniyor.

Koku seçimi ve kabine yayılması istenen aromatik mesajlar, sistem uygulamaya geçtikten sonra havayolları arasında farklı bir rekabetin de kapısını açacaktır. Halihazırda seçenekler arasında maun gibi “sıcak ve çekici” özellikte kokular da var; beyaz çay ve kekik gibi “taze ve canlandırıcı” özellikte kokular da.

floridan.jpg

SİNGAPUR'UN KONUSU: FLORİDİAN WATERS

İçeriğinde gül, lavanta ve turunçgiller barındıran ve Singapur Havayolları ile birlikte anılır hale gelen “Floridian Waters”ın, havayolunun koku imzası olduğunu bilmeyen yoktur. Varsa da öğrenmiş oldu. Üstelik bu kokunun kabinde ya da kabin personelinin kullandığı parfümlerde değil, sadece uçaktaki ıslak mendillerde kullanılması bile, kokuyu kamuoyu tarafından şirketin resmi kokusu durumuna getirdi. Oysaki “Floridian Waters” ne havayoluna özel bir koku olarak geliştirilmişti, ne de patenti alınmıştı. Ama bilinen tek şey çok güçlü bir algı yaratma gücü olduğuydu.

1933.jpg


THY’NİN KOKUSU: TK 1993

Türk Hava Yolları (THY) 2013’te uluslararası esans şirketi MG Gülçiçek’in özel olarak tasarladığı “TK 1933” kokularını tanıttı. Adını THY’nin kuruluş yılından alan “TK 1933”, VIP, CIP salonları, bilet satış ofisleri, uçak içi ve diğer kurumsal ürünlerinde kullanılacak marka kokusu olarak belirlendi. Yapılan bir araştırmayla kokunun yolcular üzerinde “güven, barış, mutluluk, huzur ve zevk” duygularını harekete geçirdiği sonucuna ulaşıldı.

CATHAY PASİFİC'İN KOKUSU: AİR AROMA

Hong Kong merkezli Cathay Pacific Havayolları, Air Aroma isimli kokusunu Hong Kong’daki The Pier isimli lounge’ta kullanıma sundu. Koku taze yeşil çay, hoş ağaç, beyaz çiçek aromalarının karışımı ile oluşturuldu.

DELTA'NIN KOKUSU: CALM

Amerikalı Delta Havayolları, “Calm” adını verdiği, sakinlik anlamına gelen, lavanta ve papatya karışımı kokusunu uçak içindeki sabunlarda ve sıcak havlularında kullanıyor.

IBERİA'NIN KOKUSU: MEDİTERRANEO DE IBERİA

İspanyol Iberia ise meyve, çeşitli çiçekler, limon, portakal, bergamot ve mandalina ile narenciye karışımı komplike bir bileşime sahip olan “Mediterráneo de Iberia” isimli kokusunu uçaklarında kullanıyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.