• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 19 °C

2016'de ulaşım pazarı büyümedi

2016'de ulaşım pazarı büyümedi
2016'da şehirlerarası otobüsleri kullanan yolcu sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 gerilerken, seferlerdeki doluluk oranı da yüzde 70'lerde kaldı.

KAYSERİ - Türkiye genelinde 2016'da şehirlerarası otobüsleri kullanan yolcu sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 gerilerken, seferlerdeki doluluk oranı da yüzde 70'lerde kaldı. Otobüs bileti satışında önemli bir veri tabanına sahip Biletall, 2016'da ülke genelinde satışı gerçekleştirilen otobüs ve uçak bileti rakamlarının yer aldığı raporu yayınladı.
Buna göre, Türkiye genelinde 2016'da şehirlerarası otobüsleri kullanan yolcu sayısı 2015'e kıyasla yüzde 5 azaldı, seferlerdeki doluluk oranı ise yüzde 70'lerde kaldı. Özellikle uzun bayram tatillerinin etkisiyle karayolu ulaşımında 190 milyon bilet satıldı. Kasım sonu itibariyle havayolu ulaşımında ise transit yolcularla birlikte 161 milyon 874 bin 998 adet uçak bileti satıldı. Son iki yıldaki ortalama otobüs bileti fiyatı ise 45 TL olarak açıklandı.

celik-biletal.jpg

Sonuçları değerlendiren Biletall CEO'su Yaşar Çelik, havayolu firmalarının yük taşımada koyduğu sınırların özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki yolcuları karayolunu tercih etmeye yönlendirdiğini söyledi.
Çelik, diğer yandan tablonun geneline bakıldığında promosyonlu uçak biletleri nedeniyle şehirlerarası otobüs yolcu sayısının önceki yılın altında kaldığını aktardı. Çelik, “Son iki yıldaki otobüs bileti fiyatlarının aynı ortalamada kalması maliyeti artırırken sektördeki bazı firmaların seferlerini sona erdirmesine de neden oldu. Ülkedeki sıkıntılı sürecin turizm sektörü ile birlikte havayolu ulaşımını da etkilediği görülüyor. Son iki yılın kasım ayı havayolu yolcu raporlarında yaklaşık 7.5 milyonluk farkın ortaya çıkması hem karayolu hem de havayolu ulaşımında büyüme olmadığını gösteriyor. 2016'da otobüsle şehirlerarası ulaşımda ülkedeki olumsuz durumlara karşın büyük düşüş yaşanmadı, ancak karayolu ve havayolu ulaşımı rakamlarına bakıldığında artış da olmadı” dedi.

140 milyon TL ciro bekliyor

Seyahatlerini otobüsle gerçekleştiren yolcu sayısında sadece yüzde 5 düşüş yaşandığını hatırlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'ye gelen turist sayısının azalması havayolu ulaşımını olumsuz etkiledi. Yurtiçinde ise ulaşım her şeye rağmen devam ediyor. Terör olaylarından olumsuz etkilenilse de insanlar seyahat etmek durumunda kalıyor. Yurtiçi otobüs biletlerinin iptal edilme oranı yüzde 7.87, yurtiçi uçak biletlerinin iptal oranı ise sadece yüzde 7.79 olarak rapora yansıdı. Ulaşımdaki bu durum karşısında Biletall olarak 3 milyonun üzerinde bilet satışı gerçekleştirerek 140 milyon TL üzeri ciro ile yüzde 40 büyümüş olacağımızı öngörüyoruz. Her şeyin yolunda olduğu ortamda yüzde 80 büyümüş olacaktık.”

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.