• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 21 °C

Kongre turizmi iyi değerlendirilmeli

Kongre turizmi iyi değerlendirilmeli
SKAL Konya Derneği Başkanı Başkanı Kazım Öztoklu, Konya’nın turizmde adeta bir cevher olduğunu ancak bunun yeterince değerlendirilemediğini söyledi.

KONYA- Konya turizminin sadece Mevlana’dan ibaret olmadığının altını çizen SKAL Konya Derneği Başkanı Başkanı Kazım Öztoklu, Konya’nın sahip olduğu değerlerle turizmde adeta bir cevher olduğunu ancak bunun yeterince değerlendirilemediğini söyledi.
2016 yılı içinde Türkiye’nin yaşadığı olaylar ve 17 Aralık öncesinde Kayseri’de yaşanan terör saldırısının bu seneki Şeb-i Arus’un diğer yıllara nazaran daha sönük geçmesine sebep olduğunu söyleyen SKAL Konya Derneği Başkanı ve Bayır Diamond Hotel & Convention Center Konya Genel Müdürü Kazım Öztoklu, ”2016 yılında bir önceki yıla oranla Şeb-i Arus’ta bir düşüş yaşandı. Bunun sebebi de hepimizin bildiği malum olaylar oldu. Bununla beraber bu sene Şeb-i Arus’un iki hafta sonuna denk gelmesi ise olumlu tarafı oldu. 9-10 ve 16-17 Aralık tarihleri Konya açısından dolu geçti. Bu tarihlerde Konya’daki oteller doluydu. Ancak bunun dışındaki tarihler arasında boşluklar vardı. Bunun üzerine 17 Aralık öncesinde Kayseri’de gerçekleşen bombalı saldırıda Şeb-i Arus’a protokolün katılamamasına ve diğer yıllara nazaran biraz daha sönük geçmesine neden oldu. Şunu da unutmamak gerekir ki OHAL sürecinde bulunuyoruz. Bu süreçte de Konya’da bir yandan turizm faaliyetleri bir yandan da yatırımlar devam ediyor. Şeb-i Arus’a da geldiğimizde ilk günden maalesef salonun çok fazla dolmadığını gördük. Bu seneki tanıtım diğer yıllara göre bir miktar daha iyiydi. Ancak terör olayları nedeniyle yurt dışından yeterince ziyaretçi gelmedi. Şeb-i Arus yoğunluğu biraz da İranlı turistlerin gelmesine bağlıdır. Çünkü Şeb-i Arus’a en büyük ilgi İranlı turistlerden geliyor. Biz ülkemizdeki olayları canlı canlı yaşıyoruz ancak dış ülkelere bunun nasıl anlatıldığını ve nasıl lanse edildiğini bilemiyoruz. Buna rağmen otellerimiz bu iki hafta sonunu dolu geçirdiler. Diğer günlerde boşluklar vardı. Bununla beraber bu seneyi bırakıp artık 2017 Şeb-i Arus’ta neler yapabiliriz konusunu konuşmamız gerekiyor. Bu da sadece turizmcilerin yapabileceği bir şey değil. Şehir olarak düşünmeliyiz.” dedi.

mevlana2.jpg

“KONYA KONGRE TURİZMİNDE MERKEZ OLUYOR”

Konya’nın kongre turizminde bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Öztoklu, “Eski Başbakanımız Ahmet Davutoğlu döneminde yapılan büyük kongreler şimdilerde de devam ediyor. Bu etkinlikler tabi ki şehri kalkındırır. Kongreye gelen insanlar elbette ki şehirde gezecek, yemek yiyecek, alışveriş yapacak, dolmuşa binecek kısaca şehre bir katlısı olacaktır. 2017 yılında Konya’da yapılması planlanan bazı kongrelerin planlamalarını yapıyoruz. 2017 yılında Selçuklu Belediyemizin yapına devam ettiği Kongre Merkezi de tamamlanacak. 21-25 Mart tarihlerinde Konya’da tarım fuarı gerçekleştirilecek. Bu fuar Konya’nın ve Avrupa’nın en büyük fuarları arasında yer alıyor. Akabinde Rumi Çocuk Oyunları, Festivaller, diğer organizasyonlar, KOTEV’in gerçekleştireceği programlar var. Bunlarla ve daha niceleri ile birlikte 2017 yılının Konya’da turizm açısından çok verimli geçeceğini düşünüyoruz. 2016 hedeflediğimiz şekilde geçmese de ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ve OHAL süreci de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Konya’da kongre turizminin üstünde çok fazla duruyoruz. Konya’da oteller hafta sonları boş. Çünkü iş ve diğer sebeplerle gelenlerin hepsi hafta içi işlerini halledip gidiyorlar. Kongrelerde otellerimizin daha çok hafta sonlarını dolduruyorlar. Yurt içinden ve dışından çok sayıda misafir geliyor. Bu organizasyonların otellerimizin doluluk oranlarına katkısı olduğu kadar şehre de çok büyük katkısı oluyor.” şeklinde konuştu.

mevlana3.jpg

“KONYA TURİZMİ MEVLANA’DAN İBARET DEĞİLDİR”

Konya turizminin sadece Mevlana’dan ibaret olduğu gibi yanlış bir algının değiştirilmesi gerektiğini aktaran Öztoklu, “Konya’nın dışarda öteden gelen yanlış bir imajı var. Uzun süredir Konya’ya gelmemiş olanlar biz bu şehri kafamızda böyle canlandırmamıştık diyorlar. Bu konuda da belki biz bir miktar anlatmada eksik kalıyoruz. Misafirlerimizi Kelebekler Vadisi’ne, 80 Binde Devri Alem Parkına, Bilim Merkezine davet ediyoruz. Hatta bunlarının dışında Konya’nın yeni stadyumu çok büyük ilgi görüyor ve ziyaretçi topluyor. Bununla beraber Konya turizmin kanayan yarası da unutulmamalıdır. Çatalhöyük, Kilistira, Beyşehir, Sille gibi yerlerin alt yapısının oluşturulması ve Konya turizmine kazandırılması gerekiyor. Aslında Konya’nın avantajı çok. Konya turizmini sadece Mevlana’dan ibaret saymamak gerekiyor.” diye konuştu.

“TURİZM 50’YE YAKIN SEKTÖRÜ BESLİYOR”

2016 yılında ülkemizin içinde bulunduğu şartlar nedeniyle beklenen hedeflere ulaşılamadığını bundan da en çok etkilenen sektörün de turizm olduğunu söyleyen Öztoklu, “2016 yılı ülkemiz açısından da gerçekten sıkıntılı geçti. Turizm de bu sıkıntılı dönemden en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. Turizmin ülke ekonomisine katkısı tartışılmaz. Bunun daha da geliştirilmesi de sadece turizmcileri ilgilendiren bir durum değildir. Kamu kurumları, yerel yönetimler, odalar, STK’lar, dernekler, hep beraber yapılmalıdır. Turizm sadece turizmi besleyen bir sektör değildir. Turizm 50’ye yakın sektörü besler. Bu nedenle turizm ne kadar durur ya da durma noktasına gelirse turizmin desteklediği sektörler de zarar görmeye başlayacaktır. Buna rağmen İstanbul’un, Ankara’nın, Antalya’nın yaşadığı durgunluğu 2016’da Konya çok fazla yaşamadı. Konya turizminde artık spor da çok önemli bir yer işgal etmeye başladı. Elimizde Konyaspor gibi bir değerimiz var. Konya’da bu sezon ilk defa Avrupa Kupası maçları oynandı. Bunun dışında milli maçların da Konya’da oynanmasıyla aynı zamanda bir de spor şehri olduk.” ifadelerini kullandı.

“TURİZMİ BİR MESLEK HALİNE GETİRMELİYİZ”

Turizm sektörünün en büyük sıkıntılarından bir tanesinin de istihdam konusu olduğunun altını çizen Öztoklu, “Turizmi bir meslek haline getirmemiz gerekiyor. Üye otellerimizde de acentalarımızda da istihdam edilenlerden lise stajı yapanlar üniversite de, üniversitede staj yapanlar ilerisi için turizmi düşünmüyorlar. Turizmi bir ara sektör, bir ara meslek gibi görüyorlar. Bu konuda da Konya’da turizm bölümü olan üniversitelerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Bir sektörün büyümesi için personel de çok önemlidir. Demek ki bu arkadaşlara turizmin önemini de bizler çok iyi anlatamamışız. Ülkemize yapılan halen de yapılmaya devam eden turizm tesisleri bu personellerle ayakta duracaktır. Turizm bir fabrika, bir işletme gibi değildir. Turizm 24 saat canlıdır ve çalışmaya devam eder. Başka bir sektörde kapıyı kapatıp gidebilirsiniz ancak turizmde bu böyle değildir.” dedi.

“ÜLKEMİZ HAKKINDA OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILAN OLUMSUZ İMAJI YIKMALIYIZ”

Özellikle sosyal medya üzerinden ülkemiz hakkında oluşturulmaya çalışan olumsuz imajı yıkmak için SKAL olarak yurt içinde ve yurt dışında yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Öztoklu, “Önümüzdeki günlerde Konya olarak Turizm İl Müdürlüğümüzün himayesinde İstanbul’daki EMITT fuarına katılacağız. Akabinde İran’da bir turizm fuarı var. Oralarda özellikle güvenli ülke ve güvenli şehir konularının altını çizmemiz gerekiyor. Özellikle sosyal medya üzerinden ülkemiz aleyhine büyük bir karalama kampanyası düzenleniyor. Biz de SKAL olarak bunun üstünde titizlikle duruyoruz. Başta Türkiye olmak üzere Konya’nın ne kadar güvenli bir şehir olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Son zamanlarda üzücü olaylar yaşıyoruz ve bunların ülkemizin imajına çok büyük zararları var. Biz bunun sadece turizm ayağına bakıyoruz ancak ekonomik anlamda çok daha büyük işlerin, projelerin ertelenmesine sebep oluyor. Konya’da çok güzel bir birliktelik var. Konya’nın özellikle turizm anlamındaki bu birlikteliğinin başka şehirlerde olmadığını görüyoruz. Konya’da bu birliktelik sayesinde 2017 yılında çok daha güzel şeylerin olabileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.