• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Doluluk dipte maliyet zirvede

Doluluk dipte maliyet zirvede
Otellerdeki doluluk oranları yüzde 50’nin altına düşerken maliyet artışları ise yüzde 13 ile enflasyonun 5 puan üzerinde gerçekleşti

İSTANBUL- Turist sayısı ve gelirlerde dibi gören turizm sektörü, maliyet artışları ile birlikte enflasyonu da ikiye katladı. Temmuz 2016'da Türkiye genelinde ortalama doluluklar bir önceki yıla oranla yüzde 33.5'lik düşüşle yüzde 41.5'e gerilerken, otel maliyetlerinde ise yüzde 13'lük rekor artış gerçekleşti. Bu rakamlarla birlikte darboğazdaki sektör, temmuz ayındaki yüzde 7.92'lik enflasyonun 5 puan üzerine çıktı.

İÇECEKLERE YÜZDE 14'LÜK ZAM
Bu yıl 10 milyar doların üzerine kayıp beklenen sektörün maliyetlerindeki en büyük gideri çalışan maaşları oluşturdu. Asgari ücret zamları ile birlikte sektör istihdamında yüzde 22'lik daralma yaşanırken, Turizmdatabank tarafından hazırlanan istatistiğe göre, 2016 yılı Temmuz ayında 12 aylık ortalamalara göre, tüm kalemlerde maliyet artışı yaşandı.
Otel maliyetleri içinde en yüksek artış, yüzde 21 ile yağ grubunda görülürken, bunu yüzde 15.5 ile meyve sebze, yüzde 12 ile et, yüzde 13 ile bakliyat grubu takip etti. Bu dönemde otellerdeki, içecek maliyetleri yüzde 14, teknik servis maliyetleri ise yüzde 7.3 arttı. Enerji maliyetlerinde yüzde 4.2'lik artış gözlenirken, temizlik malzemelerindeki artış ise yüzde 5.7 olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE ‘DÜŞÜŞ' REKORU KIRDI
Diğer taraftan Ocak-Temmuz 2016 tarihlerini kapsayan 7 aylık dönemde Türkiye, doluluk oranlarındaki yüzde 21'lik eksilme ile tüm Avrupa'da en büyük düşüşü yaşayan ülke olurken, 7 aylık dönemdeki 49.1'lik oran ile en düşük doluluğa sahip ülke oldu.
2017 ve 2018 yıllarını da riskli gören sektör, toparlanma için ise teşviklere işaret etti. Özellikle bu yıl sonunda asgari ücretteki devlet desteğinin sona ereceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, desteğin bir yıl daha uzatılması gerektiğine dikkat çekerken, vergiler gibi kamu ödemelerinde de 18 ay süre ile öteleme yapılması gerektiğini vurguladı.

datca-turizm.jpg

Günübirlik gezi teknesiyle geldikleri Datça'da, üzerlerindeki korsan kıyafetleriyle cadde ve sokaklarda dolaşan yabancı turistler, büyük ilgi gördü.

UZUN TATİL SEKTÖRE CAN SUYU OLDU
Dokuz günlük Kurban Bayramı tatili, turizm sektörünün yüzünü güldürdü. Bu sezon sıkıntılı günler geçiren turizm sektörü, Kurban Bayramı tatiliyle rahat bir nefes aldı. Bayram süresince otel, motel ve pansiyonlardaki doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı.
Datça Otelciler Derneği Başkanı Bülent Sancakdar, “Kamu personeline izin yasağının kaldırılmasıyla birlikte tekrar hareketlenen turizm sektörü, uzun bayram tatiliyle adeta hayat buldu. Turizmciye de can suyu, halkımız için ise yorgunluk atma fırsatı oldu.”

istatistik.20160915154347.jpg
 

SaveSave

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.