• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 18 °C

Merkez Bankası faiz oranını indirdi

Merkez Bankası faiz oranını indirdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye indirdi.

EKONOMİK BAKIŞ
ANKARA-
Para Politikası Kurulu beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8,50'ye çekti. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25'te, politika faizi de yüzde 7,5'te kaldı.

ART ARDA ALTINCI İNDİRİM

Merkez Bankası bu yıl art arda altıncı toplantıda da faiz indirimine gitmiş oldu. Martta 25 baz puan, nisanda 50 baz puan, mayısta 50 baz puan, haziranda 50 baz puan ve temmuzda 25 baz puan indirim gerçekleşti. Bu ayki indirimle yılbaşından bu yana yapılan toplam indirim 2,25 puanı buldu.

DOLAR 2,94'ÜN ALTINA İNDİ

Karardan dakikalar öncesinde 2,94 liranın üzerinde seyreden dolar, faiz indirimi sonrası ilk tepki olarak 2,9350 seviyelerine çekildi.

PİYASALAR 25 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLİYORDU

AA Finans anketine katılan ekonomistler PPK'nın faiz koridorunun üst bandını yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye indirmesini bekliyordu. Bu ekonomistlerden 16'sı bu indirimin 25 baz puan, 1'i ise 50 baz puan düzeyinde gerçekleşmesini öngörüyordu.

Öte yandan, ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik olmayacağını öngörüyor.

"ILIMLI VE İSTİKARLI BÜYÜME EĞİLİMİ KORUNMAKTADIR"

Merkez'den yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli etkileri ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep bir miktar yavaşlamakla birlikte büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

"ÖLÇÜLÜ VE TEMKİNLİ ADIM ATILMASINA KARAR VERİLDİ"

Temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alınmıştır. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir.

"PARA POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEKTİR"
Son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceği öngörülmektedir. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır".

kredi-karti.jpg

KREDI KARTLARıNA UYGULANACAK EN YÜKSEK FAIZ ORANLARı DEĞIŞMEDI
Merkez Bankası kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapmadı.
Kredi Kartlarına Uygulanacak En Yüksek Faiz Oranları Değişmedi
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık en yüksek faiz oranlarını Türk lirası için yüzde 2.02, yabancı para için yüzde 1.62, aylık en yüksek gecikme faiz oranları Türk lirası için yüzde 2.52, yabancı para için yüzde 2.12 düzeyinde bırakıldı.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.