• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

Bakanlık 376 müzeyi kiraya veriyor

Bakanlık 376 müzeyi kiraya veriyor
2015 yılında müze ve ören yerlerini 28 milyon kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı 376 müze ve ören yerinin gişelerini 5 yıllığına kiralıyor.

İSTANBUL- Kültür ve Turizm Bakanlığı 376 müze ve ören yerinin gişelerini 5 yıllığına kiralıyor. Tahmini bedeli 1.2 milyar TL. İkinci bir ihaleyle de 181 müze ve ören yerinde bulunan satış ve ticari alanlar ile 5 geleneksel el sanatları (GES) mağazası 10 yıllığına kiraya verilecek. İhalede tahmin edilen bedel 103 milyon TL. Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerinin 2014 yılı geliri 345 milyon TL, 2015 yılı geliri 357 milyon TL oldu.

2015 yılında müze ve ören yerlerini 28 milyon kişi ziyaret etti. En çok ziyaret edilen müzeler sırasıyla; 3 milyon 467 bin ziyaretçiyle Ayasofya Müzesi, 3 milyon 253 binle Topkapı Sarayı Müzesi, 2 milyon 338 bin ziyaretçiyle Konya Mevlana Müzesi...
Paralı işletmeler
İlgi gören diğer müzeler ve ören yerleri ise, Denizli Pamukkale Hierapolis Ören yeri (1 milyon 731 bin kişi), İzmir Efes Ören yeri (1 milyon 703 bin kişi), Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi 976 bin kişi), İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi (877 bin kişi), Çanakkale Troia Ören yeri (491 bin kişi), Nevşehir Dernuyu Yeraltı Şehri (422 bin kişi), Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri (413 bin kişi).
Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, müze ve ören yerlerimizin giriş ücretleri Avrupa’da bulunan müzelerin giriş ücretlerine göre düşük.
Girişlerden elde edilen gelirlerle müze ve ören yerlerinin bakım, onarım, temizlik, güvenlik vb. hizmetleri sağlanıyor. Gelirlerden % 8 KDV, % 5 belediye payı, % 15 Hazine’ye ve % 1 Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na pay ödeniyor.
Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri gişelerinin işletim işi 2010 yılından buyana ihaleyle özel işletmecilere veriliyor. Özelleştirmeye “Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi” ihalesiyle başlandı. İlk ihalede 50 müze ve ören yeri gişesi kiraya verildi.
Tüm giderleri yükleniciye ait olmak üzere sözleşme çerçevesinde yürütülen projeyle, gişelerin bilgisayar aracılığıyla ortak işletim sistemine entegrasyonu sağlandı. Akıllı bilet uygulamalarına geçildi. Müze giriş biletlerinin internet üzerinden satışına başlandı.
Bölgesel olsa...
İhalelerde müze ve ören yerlerinde ayırım yapılmadan tamamı, “toptan” ihaleye çıkarılıyor. İhaleyi kazanan, 376 müze ve ören yerinin 5 yıl süreyle gelirini topluyor.
181 müze ve ören yerindeki satış alanlarını, ticari alanları ve 5 geleneksel ürün satış mağazasını kiralayan 10 yıl süreyle, bu satış alanlarından, ticari alanlarda ve satış mağazalarında ticaret yapma hakkını elde ediyor.
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği’nden yapılan açıklamada, “müze ve ören yerlerinin toplu olarak ihaleye çıkarılacak yerde, bölgesel ihalelerin daha yararlı olacağı” belirtiliyor. Pamukkale ve Laodikya ören yerlerinin toplu ihale kapsamından çıkarılması halinde Denizli’deki yerel yönetimlerin ihaleye katılarak, bu ören yerlerini işletebileceklerine işaret ediliyor. Yerel yönetimlerin kendi bölgelerindeki ören yerlerinin değerlendirilmesine daha fazla özen göstereceklerine dikkat çekiliyor.

Olayların içinden | Güngör Uras
guras@milliyet.com.tr
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.