• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • Antalya 25 °C

Bentour’ Başkanı Kadir Uğur: Bürokrasi azaltılmalı

Bentour’ Başkanı Kadir Uğur: Bürokrasi azaltılmalı
Bentour’ Başkanı Kadir Uğur: Bakanlığı, turizm ile ilgili sivil toplum örgütlerini, otelleri. söylevlerle, yazılarla uyarmıştık.

ZÜRİH- Türkiye’nin yurtdışında çalışan en önemli tur operatörlerinden olan İsviçre merkezli Bentour’un Başkanı Kadir Uğur, 2014 yılındaki yazılarında krizin gümbür gümbür geldiğini bildirdiğini belirterek “Turizm teşviklerinde bürokrasi azaltılmalıdır” dedi. Kadir Uğur yaptığı açıklamada “Görünen köy kılavuz istemez” başlıklı yazısında “Benim gibi uzun yıllar turizme gönül vermis arkadaşlarım bakanlığı, turizm ile ilgili sivil toplum örgütlerini, otelleri. söylevlerle, yazılarla uyarmıştık” sözlerine yer verdi.

Kadir Uğur, yeni bakandan beklentilerini sıralarken Türkiye’nin ‘Home” şeklindeki sloganının yanlış olduğunu belirterek “Bu reklamı mobilyacılar kullanıyor”dedi.
Bentour’un Başkanı Kadir Uğur’un açıklaması şöyle:

KRIZ GÜMBÜR GÜMBÜR GELIYOR
O zaman yazdığım yazının başlığı şöyle idi: “Kriz gümbür gümbür geliyor. Önlem alalım. Bu arazinin gübresini simdiden verelim”
Ben reklamı turizmin gübresi olarak algılarım. Tarla ne kadar iyi olur ise olsun, her sene bu toprağın gübresini vermez isen ürünün kalitesi ve hacmi düşer.
Aptala malum olur bugün olabilecekleri sıralamışız. A ve B
planlarının hazırlanması gerektiğini yazmışız. Bizim güzel atasözlerimiz vardır.
Kış kapıya dayandığı zaman odun toplamaya çıkamazsınız.

YENI BAKANDAN NE BEKLIYORUZ
O zamanki bakan zaten turizm dışında her konu ile uğraşıyordu. Ondan sonra gelen bakan Mahir Ünal genç atak, konuyu bilmeyen, öğrenmek isteyen, konulara mantıklı yaklasan biriydi. Tam şimdi kavradı problemlerimizi demeye kalmadı, baktık hükümet yenilendi. Mahir bakan da hükümet dışında kaldı.
Halbuki hepimiz ümitlenmiştik. Partide Cumhurbaskanı Erdoğan’a yakın bir isim olduğunu söylüyormardı. Ama kısmet bu kadarmış. Simdi yeni ümitlerle, yeni bakanı bekliyoruz. Yeni bakandan ne mi bekliyoruz?

‘BIZ GÜVENLI BIR ÜLKEYIZ’ REKLAMı VERILSIN
1-Tarlayı gübrelemesini, yani reklamların kısılacağına artırılmasını. Batı Avrupa icin konuymak gerekirse, minimum 150 milyon Avroluk reklam bütçesini hükümete kabul ettirilmesini. Mega lobi şirketleri ile mega reklamların devreye geçirilmesini acilen bekliyoruz. Su sıralar en ihtiyacımız olduğu dönem de Türkiye reklamını medyada mercek ile arıyoruz. Israrlarımıza rağmen ne bakanlıktan ne de sivil toplumlardan ‘Biz güvenli bir ülkeyiz’ reklamını göremedik. Halbuki Mısır ‘Biz güvenli ülkeyiz’ reklamlarına başladı.

HOME’ REKLAMıNı MOBILYA ÜRETICILERI KULLANıYOR.
2-Reklamların yapılan ülkenin alışkanlıklarina uygun olması lazımdır. Almanya’da Amerika’da gecerli ‘HOME’ reklamlarını İngilizce veremezsiniz. Zaten batı Avrupa’da ‘HOME’ reklamını mobilya üreticileri kullanıyor. 2000’li yılların başlarında kullandığımız yayınlar çok tutmuştu. Neden değiştirildi ve ‘HOME’ oldu anlayamadık. Şimdi o zamanlar bizi başarıya götüren reklam şekillerini İspanya, Yunanistan gibi ülkeler kullanıyor.

UÇAK BASINA 6000 DOLAR BÜROKRASİYİ ARTIRIR
3-Destek adi altında uçak başına 6000 Dolar verilmesi için çıkarılan kanun veya kararnamedeki tezatlar, bu uygulamada ki bürokrasiyi daha bürokratik hale getireceğini şimdiden ortaya çıkardı. 11.04.2016 tarihin de bakanlığa yazdığım, halen bir cevap alamadığm bu kararname ile ilgili yorumu sunuyorum.

EN AZ KOLTUK SAYıSı 100 OLAN UÇAK OLMALı
Madde 2 (1) En az 100 yolcusu bulunan uçak yerine en az koltuk sayısı 100 olan uçak olarak değiştirilmesinde fayda görüyorum. Zaten yolcusu az olan bir ucağın kesilmemesi icin bu destek uygulanıyor. Mesela 80 yolcu ile gelen bir uçak ta zaten zararımız daha çok oluyor. Bu zararın desteklenmesi kanısındayım.

ISTANBUL VE KAYSERI-NEVSEHIR’E TEŞVIK
(1a) Istanbul ve Kayseri-Nevsehir’in havaalanı olarak teşvik kapsamına alınmasında fayda görüyorum. Istanbul otelleri kongrelerin de iptal edilmesi ile tam bir felaket yaşıyor. Keza Kapadokya bölgesi içinde bu söylenebilir.

IZMIR HAVAALANı TEŞVIK KAPSAMıNA ALıNMALı
Madde 2 (1b) Izmir havaalanının tarifeli seferler olarak tesvik kapsamına alınması gerekiyor. Çünkü İzmir’e tarifesiz sefer yok gibi bir şey. En cok uçan sirket SunExpress ve bütün uçuşlarını tarifeli olarak deklare ediyor. Izmir havaalanını Çesme, Özdere, Kuşadasi, Alaçatı gibi turizm yörelerine gelmek isteyen turistler için kullanıyoruz.

YOLCU SAYıMı NASıL YAPıLACAK?
Madde 5 (3) Bu tarifeli seferlerde seyahat acentesi dışında uçak şirketinin otelsiz yolcusu bulunacaktır. Hesaplama yaparken uçakta Antalya havaalanına inişinde
120 yolcusu var ise, bu sayı mı gözönüne alınacaktır? Yoksa kararda yazdığı gibi uçak içindeki seyahat acentesi yolcuları mı oran olarak alınacaktır? Eğer son şık olacak ise bu sayı kim tarafından belirlenecektir? Bir seyahat acentesinin diğer seyahat acentesi yolcu sayısını bilmesine imkan yok gibi bakıyorum. Bu konunun açıklığa kavuşturulmasinda fayda vardır.

TURIST MAL MıDıR?
EK 6 ve EK 7 de Gümrük imzasi isteniyor. Burada turist mal olmadığı halde Gümrük Müdürlüğü’nün imzasına niçin gerek duyuluyor, anlayamadık. Bu kaldırılabilirse hiç olmaz ise bir kalem bürokrasi eksilmis olur.

HİZMET KURULUŞU YETKİLİSİ KİM?
Ayrica EK 6 da bahsi gecen “Hizmet KuruluŞu Yetkilisi“ kimdir? Bu noktanın açıklığa kavuşmasında yarar görüyorum.
Bana kargasa daha baştan organize olmuş gibi gözüküyor. Bu kargaşa doğmadan değişikliklerin yapılarak, bürokrasinin azaltılmasi gerekmektedir.

ReKLAM VERMEDE BAKANLIK İLE SORUN YAŞANIYOR
Bakanlık ile tur operatörlerinin yıllarca birlikte yürüttükleri reklam kampanyası bürokrasinin daha aza indirilerek devam etmelidir veya bu projeden vazgeçilmesi gerekir. Tur operatörleri reklam verme sırasında ve ödemelerde bakanlık ile büyük sıkıntılar yaşıyor.

BAKANLIK REKLAMIN IN PARASINIALAMADIK.
Buna bir örnek verelim: Bakanlık ile İsviçre’de Sat 7 ve RTL televizyon kanallarında reklam filmleri başlattık. Ancak bu aksiyon biteli 3 ay alıyor, hala hakedilerimizi alamadık.
Önce Goldbach isimli reklam şirketi üzerinden verdiğimiz reklama şüphe ile bakıldı. Goldbach’ın bu televizyon kanallarının resmi temsilcisi olduğunu yazılı kanıtlamak zorunda kaldık..

HALA HAK EDİŞİMİZİ ALAMIYORUZ
Bakanlığında kendi verdiği reklamları bu firma üzerinden gönderdiğini yazdık ama bir türlü anlatamadık. Hala hak edişimizi alamıyoruz. Daha doğrusu bakanlığın ödeyeceği kısmın parasını da biz ödemek zorunda kaldık. Çünkü reklamı veren ve firmaya muhatap olad bizdik. Bu ve bunun gibi sebeblerden bizlere gına geldi. Bütün turoperatörlerinin morali bozulmuş durumdadır.

TURİST BAŞINA BELLİ MİKTAR VERİLSİN
Niçin diğer ülkelerin yaptığı gibi tur operatörünü desteklemek ve reklamlarında yardımcı olmak için getirdiği turist başına belli bir miktar verilmez? Bu konuyu konuştuğumuz herkes olabileceğini söylüyor. Ama neden olmayacağını anlatamıyor. Acaba işler kolaylaşacağı için mi istemiyorlar?

TURİZMCİ İHRACATÇI SAYILMALI
Turizmi ihracatcı gibi değerlendirilip ayni teşviklerden yararlandırılmasi icin senelerce önce hazırlanmış tasarının hayata gecirilmesi şu günlerde büyük önem arzediyor. Bir çok bakan söz verdiği halde bu tasarı bir türlü yasalaştırılıp hayata geçirilemedi.

KRİZ MASASI İTFAİYE GİBİ HAZIR BEKLEMELİ
Turizmde her zaman , her ülkede gel gitler, krizler yasanır. Baska bir yerde biri hapşırsa turizm hemen hasta olur. Bu nedenle kurulacak bir kriz masasının her zaman A ve B planları ile bir itfaiye kurumu gibi hazırlanarak, organize bir şekilde beklemesi ve zamanı geldiğinde müdahale etmesi gerekir. Yoksa kriz geldiğinde düşünmeye ve planlamaya başlamak hem zaman kaybına , hem de güc kaybına yol açar.

İNSİYATİF SAHİBİ ATEŞELER OLMALI
Bakanlik dış teşkilatlarının daha çok oteriteye sahip olabilmesi gerekir. Atanan ateşelerin inisiyatif kullanabilmesi gerekmektedir. Karar vermede cesareti olan, turizm dünyasi ile içli dışlı olabilen ateşeler ülkenin pazarlanmasinda büyük pay sahibi olurlar.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.